USA vill höja tullarna mot EU

Handelskriget USA kommer att överväga höjandet av tullar mot EU. Det uppger en talesperson för USA:s handelsdepartement, rapporterar flera medier.

Beskedet kommer efter att världshandelsorganisationen, WTO, har beslutat att godkänna USA:s rätt till tullar mot EU. Anledningen till godkännandet är att EU har fortsatt att subventionera franska Airbus, enligt WTO.

 USA föreslår tullar på franska varor till ett värde om 2,4 miljarder dollar som svar på en skatt på globala teknikbolags intäkter från digitala tjänster i Frankrike.

Det rapporterar Bloomberg News.

"Frankrikes digitalskatt diskriminerar mot amerikanska företag", uppgav amerikanska handelsrepresentantens kontor i ett uttalande på måndagen.

Handelsrepresentanten Robert Lighthizer sade också att hans myndighet ser över huruvida den ska inleda utredningar om liknande skatter mot Österrike, Italien och Turkiet.

"Handelsrepresentantens beslut i dag skickar en tydlig signal att USA kommer agera mot digitalskatt-regimer som diskriminerar mot amerikanska företag", sade Robert Lighthizer.

"Handelsrepresentanten fokuserar på att möta den ökande protektionismen från EU-länder som orättvist siktar på amerikanska företag", sade han.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -