Kronan stärks, marknaden stabil

Makroveckan Finansmarknaderna framstår som ovanligt stabila för tillfället och till och med den svenska kronan stärks. I veckan som kommer får vi viktiga signaler kring tillståndet i världsekonomi och går och hoppas på tydligare besked kring handelsförhandlingarna mellan USA och Kina.

Det är lite lugnare på finansmarknaden just nu när de flesta går och väntar på klarare besked kring handelsförhandlingarna mellan USA och Kina. Den svenska börsen mäktade ändå med en uppgång på 0,8 procent i veckan som gick, vilket var i linje med flertalet börser i Europa samt den amerikanska börsen.

Den svenska kronan har dessutom fortsatt att stärkas och en euro kostar nu kring 10,54 kronor medan en dollar kostar 9,57 kronor. Det är tydligt att Riksbankens planer på en räntehöjning i december gett kronan lite skjuts samtidigt som den globala konjunkturoron lättat rejält. Hopp om en konjunkturvändning brukar vara positivt för kronan och kommer det bara mer signaler i den riktning kan säkert kronan, som allmänt betraktas som kraftigt undervärderad, stärkas ytterligare.

I veckan som kommer får vi också en räcka viktiga konjunkturdata som lär få stor betydelse för börshumöret i slutet av året.

Måndagen är fylld med inköpschefsindex för industrin. Det viktiga här är att vi får se ytterligare signaler på att industrikonjunkturen visar tecken på att piggna till. Något som skulle kunna bidra till att ge börsen en skjut uppåt. Det svenska indexet är dock osäkert efter negativa överraskningar under de senaste månaderna.

På onsdag är det sedan dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att redovisa sin syn på efterfrågeläget. Här väntas generellt sett starkare index än i industrin och kan bara tjänstesektorn hålla farten upp så ökar det på förhoppningarna om en mer tydlig konjunkturväntning under inledningen av 2020. 

Veckan avslutas med de viktiga amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för november. Sysselsättningen väntas ha tagit ett skutt uppåt, vilket visserligen minskar chansen till nya räntesänkningar men samtidigt blir en bekräftelse på att amerikansk ekonomi mår förhållandevis väl. Det sistnämnda borde vara positivt för den generella riskaptiten.

I övrigt hoppas vi givetvis på att vi får ett datum för när första fasen i handelsavtalet mellan USA och Kina kan skrivas under. Dessutom skulle det smaka mumma med lite löften om finanspolitiska åtgärder i Europa. Lite i likhet med de stimulansåtgärder som aviserats i Kina under helgen.

Måndag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front. På marknaden hoppas man att indexen ska bekräfta bilden av en industrikonjunktur som är på väg att bottna ur. Det svenska indexet väntas ha tickat upp en aning efter ett överraskande svagt oktobervärde. Index som är starkare än väntat lär ge riskaptiten en skjuts uppåt.

 

Tisdag

Den australiensiska centralbanken lämnar räntebesked men väntas den här gången ligga still med räntan efter att ha sänkt relativt aggressivt tidigare. Byggsektorn i Storbritannien utvecklas svagt och minskad investeringsvilja tyder på att kaoset kring Brexit tagit sin tribut.

 

Onsdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa konjunkturkorten. Tjänsteindexen väntas överlag vara starkare än dito för industrin. Det mesta av marknadens fokus lär riktas mot det amerikanska indexet som övertygat under senare tid, vilket är en stor orsak till konjunkturoptimismen som trots allt finns kring amerikansk ekonomi. Vi hoppas att det svenska indexet ska orka över 50-strecket men osäkerheten är osedvanligt stor.

 

Torsdag

BNP-siffrorna för EMU-områdets tredje kvartal väntas visa stabil men låg tillväxt. Det öppnar givetvis upp för spekulationer kring nya stimulanser och det är främst till finanspolitiken som hoppet ställs. Det tycks ändå vara en bit kvar innan länder som Tyskland känner sig tvingade att agera. Svenska småhuspriser lär ha legat förhållandevis stabilt i oktober. Håll också koll på tyska industriorder som visat på ett något bättre efterfrågeläge än det som kunnat spåras i svaga inköpschefsindex.

 

Fredag

Full fokus på de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för november. Sysselsättningen väntas ha ökat i riktigt hygglig takt samtidigt som löneökningarna ligger på en förhållandevis låg nivå. Ett utfall i linje med förväntningarna borde borga för en fin avslutning på finansveckan. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -