Bankaktier spararfavoriten i november

Aktier Efter två månader av nettoförsäljning återvänder spararna till börsen. Och det är banker som toppar köplistan, det visar novembersiffror från Avanza.

Mest köper spararna SEB och Swedbank, trots att de är föremål för granskning av myndigheter. Köpen i SEB står för hälften av månadens totala nettoköp i aktier. 

"Här är det tydligt att spararna försöker bottenfiska, en trend som vi även sett i Swedbank-aktien hela året. Som alltid gäller det här att köpet är ett medvetet val och inte en automatisk reaktion på att kursen gått ned kraftigt. SEB-aktien lär handlas med förhöjd riskpremie åtminstone till dess att Finansinspektionens granskning av deras baltiska verksamhet presenteras i början av nästa år”, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Andra aktier som handlats frekvent under november är de mindre sektorkollegorna Hoist Finance och Resurs Bank. Såväl Hoist som Resurs föll på sina rapporter och tillhör månadens börsförlorare.

”Nischbankerna som grupp har dock relativt låg värdering i nivå med storbankernas, trots att de ofta uppvisar starkare tillväxt och högre lönsamhet än mer traditionella banker. Det, tillsammans med köp av finansmannen Erik Selin, har fått spararna att trycka på köpknappen”, säger Johanna Kull.

På säljlistan hittar vi några riktiga börsraketer. Swedol rusade över 30 procent efter ett bud från Momentum. Powercell har stigit 340 procent sedan årsskiftet.

"Nu menar analytiker att mycket av bolagets eventuella framgång redan är inprisat i aktien. Privatspararna har också valt att minska på innehavet något senaste månaden. De lämnar dock inte aktien helt, utan antalet ägare ligger kvar kring 13 700. Det är på samma nivå som månaden innan, men 43 procent fler än vid början av året”, säger Johanna Kull.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -