Rapportfloden: Blandade resultat

Börs Ett antal mindre bolag rapporterar sina kvartalssiffror under torsdagen.

Hörlursföretaget Northbaze, som tidigare hette Jays och vars aktie handlas på First North, ökade förlusten på ebitda-nivå till -5,0 miljoner kronor i tredje kvartalet 2019, framgår av delårsrapporten. Det kan jämföras med -2,1 miljoner kronor i motsvarande kvartal föregående år.

"Koncernens lönsamhet är under perioden fortsatt negativ och påverkades framförallt av marknadsförändringar följt av minskad genomförsäljning av produkter relaterade till ett större smartphonevarumärke samt en minskad efterfrågan av bolagets produkter inom Smart Mobility-området", skriver bolaget i rapporten.

Nettoomsättningen uppgick till 28,1 miljoner kronor (29).

"Retailmarknaden upplever en tuff period där marknaden krymper till fördel för försäljning online vilket påverkar koncernens försäljning negativt", skriver vd Henrik Andersson.

Vidare skriver vd:n att de rådande förutsättningarna har accelererat bolagets behov av förändringsarbete för att utöka närvaron online och för att förbättra konsumentförsäljningen.

Under kvartalet har det omstruktureringsprogram som aviserades i augusti satts i verket och hittills har en kostnadsbesparingseffekt om cirka 12 miljoner kronor uppnåtts. Målet för programmet är en total kostnadsbesparingseffekt om 15 miljoner kronor.

En ljuspunkt i rapporten är affärsområdet Smart Mobility och dess OEM-affär som växte med 40 procent i kvartalet. Bolaget har nischat sig som legotillverkare för premiummärken med fokus på den asiatiska marknaden, men har även börjat se tecken på ett genombrott i Europa, enligt rapporten.

Strax efter börsens öppning på torsdagen var aktien ner 17 procent. Hittills i år bolaget tappat tre fjärdedelar av sitt börsvärde.

Den Umeå-baserade spelutvecklaren Zordix redovisar en omsättning på 1,9 miljoner kronor för det tredje kvartalet (2,3). Rörelseresultatet sjönk samtidigt till -0,1 miljoner kronor (+0,6).

"Tredje kvartalet 2019 har präglats av produktion, uppstarten av vår förlagsverksamhet Zordix Publishing och affärsutveckling med inriktning mot förvärv för att växa", skriver vd Matti Larsson i delårsrapporten.

Enligt vd:n kommer bolagets förvärvsinriktade affärsutveckling att fortsätta där Zordix utvärderar dels redan lönsamma bolag och dels bolag med intressanta IP-rättigheter, ny teknik och innovation med hög potential.

Målsättningen för Zordix Racing är som tidigare att ha två parallella projekt igång samtidigt och med anledning av det har bolaget som ambition att anställa ett tiotal nya medarbetare på Zordix i Umeå inom ett års tid.

"År 2020 kommer att vara händelserikt. Inom Zordix Publishing kommer nya spel att signeras och nya spel kommer att släppas. Vi scannar marknaden och besöker intressanta förvärvskandidater runt om i världen", skriver Matti Larsson.

Forskningsbolaget Lidds redovisar ett resultat efter skatt på -2,8 miljoner kronor (+5,4) i det tredje kvartalet 2019.

Bolaget saknade omsättning för kvartalet, att ställa en omsättning på 7,8 miljoner kronor under motsvarande kvartal föregående år.

Kassaflödet från den löpande verksamheten var -0,7 miljoner kronor (+6,7) med likvida medel på 9,6 miljoner kronor (37,5) vid rapportperiodens utgång.

Lidds rapporterar även att studieresultaten från Liproca Depot studien LPC-004 i fas 2b presenterades som en så kallad "Late Breaking News" vid urolgikongressen EMUC i Wien.

I den öppna uppföljningsstudien visar resultat från 12 patienter att effekten av Liproca "verkar vara betydligt längre än sex månader. Det skulle innebära längre behandlingsintervall och därmed färre behandlingstillfällen för att hålla cancern under kontroll", skriver Lidds vd Monica Wallter i vd-ordet i rapporten.

Danska Realfiction, som handlas på First North i Stockholm och som erbjuder så kallade mixed reality-lösningar, rapporterar intäkter om 4,3 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2019 (5,7). Resultat före skatt uppgår till -4,8 miljoner kronor (-1,5).

Slitevinds nettoomsättning under det tredje kvartalet 2019 uppgick till 20,7 miljoner kronor (18,1). Ebitda-resultatet blev 13,5 miljoner kronor (12,5).

Koncernens elproduktion uppgick till 52.500 megawattimmar (34.600).

"Vindarna har varit något under det normala för tredje kvartalet vilket gör att den något högre produktionskapaciteten från och med tredje kvartalet inte resulterar i ökad produktion men däremot belastar med tillkommande avskrivningar och räntekostnader", skriver vd Jonas Dahlström i rapporten.

Koncernen har under årets första nio månader producerat cirka 188 gigawattimmar (GWh) och har vid utgången av rapporteringsperioden en produktionskapacitet om cirka 265 GWh på helår vid normala vindar. Cirka 80 procent av produktionen för fjärde kvartalet är prissäkrad både vad gäller el och elcertifikat till ett sammanlagt bruttoförsäljningspris om cirka 44 öre kilowattimme vilket ger Koncernen en förväntad snittintäkt om cirka 40 öre kilowattimme.

Beräknat bruttoförsäljningspris är cirka 4 öre högre än förväntad snittintäkt då omkring 30 procent av koncernens produktion hanteras genom driftbolag där intäkten redovisas netto efter driftkostnader.

First North-listade Intervacc, verksamt inom djurhälsa, redovisar en nettoomsättning om 2,1 miljoner kronor för det tredje kvartalet (11,0).

"Minskningen, som är förväntad, beror huvudsakligen på förnyelsen av produktportföljen i distributionsverksamheten", skriver bolaget i rapporten om omsättningsnedgången.

Rörelseresultatet landade på -6,2 miljoner (-6,1) och resultatet efter skatt låg i samma härad.

I september genomförde bolaget en riktad emission om 62 miljoner kronor, kapital som i första hand ska användas för att utveckla och kommersialisera Strangvac, bolagets vaccin mot hästsjukdomen kvarka.

"I arbetet med att sammanställa underlaget till registreringsansökan för Strangvac gör vi nu bedömningen att vi är redo att lämna in ansökan i början av nästa år, preliminärt i slutet av februari. En bra och gedigen ansökan ger oss goda förutsättningar till en snabbare godkännandeprocess. Vi tar successivt viktiga steg mot att bli ett vaccinbolag med en egen global produkt", skriver bolagets vd Anderas Andersson i vd-ordet.

Det Spotlight-listade upplevelsebolaget Bodyflight, som bland annat driver en vindtunnel i Bromma, hade under det tredje kvartalet 2019 en omsättning om 7,9 miljoner kronor (5,4) och ett rörelseresultat på 1,1 miljoner kronor (0,4), framgår av delårsrapporten.

Bodyflights resultat före skatt blev 0,6 miljoner kronor (0,3). Rörelsemarginalen steg till 14 procent (8 procent). Det egna kapitalet uppgick till 62 miljoner kronor vid periodens utgång (53) och antalet anställda var 23 (19).

"Fortfarande tyngs resultatet av kostnader kopplat till byggnationen och uppstarten i både Göteborg och FMJ", skriver Bodyflights tillförordnade vd Anders Eriksson i en kommentar.

FMJ är en längre skjutbana som är under byggnation.

"Vår tunnel i Stockholm fortsätter att leverera fina kundupplevelser med nöjda kunder som rekommenderar oss till vänner och bekanta. Även om vägen dit blev onödigt krokig har vi gjort det vi sagt vi skulle göra", fortsätter Anders Eriksson.

Optifreeze, som handlas på Spotlight Stock Market, hade en omsättning på 37.000 kronor under tredje kvartalet, jämfört med 0,8 miljoner motsvarande period i fjol. Resultat för perioden uppgick till -2,0 miljoner kronor (-0,9).

"Tredje kvartalet 2019 var en verifieringsperiod för Optifreeze med framgångsrika tester på sticklingar och rosor i Kenya och i Lund. Det har varit mycket intensivt arbete kring vårt Blomprojekt men vi har även lyckats skriva ett avtal om en testperiod med ett tyskt företag, en av marknadsledarna, som levererar torkade grönsaker", skriver tillförordnade vd:n Ulf Hagman.

Sensys Gatso Group, som utvecklar system för trafiksäkerhet och trafikinformatik, redovisar ett resultat efter skatt på -15,7 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2019 (4,1). Resultatet per aktie uppgick till -0:02 kronor (0:00).

Ebitda-resultatet blev -2,8 miljoner kronor (18,2) och rörelseresultatet, ebit, uppgick till -17,8 miljoner kronor (8,8). Nettoomsättningen uppgick till 73,0 miljoner kronor (95,7). Orderingången minskade till 79,3 miljoner kronor (101).

First North-listade Svenska Aerogel, som utvecklar materialet Quartzene som används i olika applikationer av tillverkande industrier, hade ett resultat före skatt om -7,9 miljoner kronor (-5,5) under det tredje kvartalet. Intäkterna uppgick till 0,3 miljoner kronor (1,6).

Den nya produktionslinan Master Pilot Plant 2019 (MPP 2019) är på plats i fabriken i Gävle, redo för testkörningar och utvärdering, fyra månader försenat.

"Investeringen gör det möjligt att nå de större kunderna, tillverkande industrier, som helt enkelt kräver större volymer än de vi lyckas producera i ursprunglig anläggning. MPP 2019 är en symbol för att vi lämnar utvecklingsfasen", skriver vd Tor Einar Norbakk i rapporten.

MPP 2019 har tagit en stor del av kassan under perioden och vid tredje kvartalets utgång låg likvida medel på 7,1 miljoner kronor. I november upptogs ett lån om 15 miljoner för att stärka kassan.

Informationstjänsteföretaget Karnov hade en nettoomsättning på 190 miljoner kronor (176) under det tredje kvartalet 2019. Den organiska tillväxten utgjorde 6 procent.

Justerad ebita uppgick till 74 miljoner kronor (70) medan den justerade ebita-marginalen blev 38,9 procent (39,5).

Rapporterat ebita uppgick till 69 miljoner kronor (60) med en marginal om 36,5 procent (34,2%). Rörelseresultatet, ebit, ökade till 38 miljoner kronor (30). Per aktie uppgick resultatet till 0:33 kronor (0:12).

Bostadsutvecklaren Aros Bostadsutvecklings nettoomsättning uppgick till 105 miljoner kronor i det tredje kvartalet (7,4). Resultat före skatt landade på 5,2 miljoner kronor (-1,3)

"Vi ser en god försäljningstakt i de projekt som produktionsstartats och som har en kortare tid kvar till inflyttning. /…/ Vår förmåga att produktionsstarta bostadsprojekt med eget kapital utgör därmed en stor styrka och konkurrensfördel", säger vd Magnus Andersson i delårsrapportens vd-ord.

Totalt är 74 procent av bostäderna i pågående produktion sålda eller bokade, uppger bolaget.

"Efterfrågan på bostäder i de geografiska områden vi är verksamma, Stockholm och Uppsala, är fortsatt hög, vilket vi framförallt kan se i den framgångsrika försäljningen av bostäderna i våra projekt Tegeludden 16 och K57 som under perioden gått mot sitt färdigställande", fortsätter Magnus Andersson.

I dagsläget har Aros Bostad har 476 bostäder i pågående produktion. Projektportföljen omfattar totalt 25 projekt vilket motsvarar cirka 3.600 bostäder, inklusive de bostäder som är i pågående produktion, framgår det vidare.

Aros Bostad bedömer liksom tidigare att det rådande marknadsklimatet kommer att "bestå under överskådlig tid" med en gradvis förbättring i takt med att utbudet minskar och efterfrågan består.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -