Köpvärda fonder i juni - så gick det

Utvärdering Världens börser har varit lite av en-berg-och-dalbana det senaste halvåret. Sedan mitten på augusti lagom till skolorna började, har det mesta pekat norrut på börshimlen. Det senaste halvåret bjöd på en ovanligt hög avkastning när tonläget mellan USA och Kina blivit allt mer positivt.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför juni 2019.

Utv. % 6 mån I år 1 år
Sverige 17 23 12
Europa 14 22 8
Nordamerika 14 26 25
Japan 9 16 4
Asien exkl. Japan 22 22 10
Östeuropa 16 21 22
Latinamerika 10 17 8
Ny Teknik 20 37 35
Läkemedel 6 12 20
Världen 14 24 18
Källa: Morningstar den 25 april      

 

Många börser har tvåsiffrig avkastning det senaste halvåret. Inte så konstigt då börserna vände ner mycket i maj och vände i början på juni.

SIXRX sedan årsskiftet

I topp hittar vi fonder med inriktning på ny teknik, där närmar sig avkastningen närmare 20 procent de senaste sex månaderna. En viktig faktor bakom den höga avkastningen är Apple som gynnats av det allt mer positiva tonläget i handelsavtalsförhandlingarna. Under halvåret har Apple som tagit över ledartröjan från Microsoft som världens största (teknik)bolag med hjälp av en 48-procentig uppgång i lokal valuta.

Hälsovård och Östeuropa är två andra högpresterande delar i det globala börsuniverset. De har stigit drygt 13 procent. Tokyobörsen är i toppen bland de utvecklade börserna. Inte så konstigt då börsen gynnas om handelskriget mellan USA och Kina lugnar ner sig. Hela en tredjedel av landets export går till Kina.

De amerikanska börserna har gynnats av teknikbolagens framfart under halvåret och är hack i häl på Tokyobörsen. Den amerikanska uppgången har gynnar globalfonder som har en tvåsiffrig uppgång. USA:s andel är mellan 55–60 procent beroende på globalindex. Avkastningen för Stockholmsbörsen har lossnat rejält de senaste månaderna. Det senaste halvåret har den lyckats bättre än börserna i Kontinentaleuropa.

Latinamerika är den region som inte riktigt har hängt med i uppgången. Avkastningen har påverkats betydligt av demonstrationer och protester i regionen. Demonstrationer som började i Chile där konsekvensen blev två inställda globala toppmöten under november. Startskottet till protestvågen är ökade ekonomiska klyftor, en protestvåg som nu spridit sig till närliggande länder.

Det senaste halvåret har dollarförstärkningen avtagit. Dollarn är oförändrad mot kronan och euron har faktiskt tappat i värde med knappt 1,5 procent. När dollarn och euron stiger i värde mot kronan ökar det normalt värdet för utländska fondtillgångar i de båda valutorna.

Alla Placeras fondval är på plus det senaste halvåret. Åtta av fonderna utvecklats bättre jämfört med sina kategoriindex. Det är något som vi så klart är riktigt nöjda med.

Avkastning 6 mån % Kategorisnitt %
MS INVF Global Opportunity 9,5 9,2
DNB Health Care 12,5 12,0
Öhman Etisk Emerging Markets A 12,1 8,5
C Worldwide Sweden Small cap 1A 10,6 10,1
Atlant Opportunity 1,4 -2,4
Sensor Sverige Select 7,3 7,5
Swedbank Robur Access Mix  5,7 5,1
Carnegie Strategifond 9,9 5,1
IKC Avkastningsfond 1,7 1,1
Spiltan Räntefond Sverige 0,9 1,1
Källa: Morningstar 26 november 2019    

 

Nytt fondval på listan för juni månad var Hälsovårdsfonden DNB Health Care istället för Swedbank Robur Access Asia. Fonden är aktivt förvaltad sedan 2012 av Eirik Hernes Larsen, som till sin hjälp har Benedicte Kilander Bakke. De har lyckats leverera en bra riskjusterad avkastning. Hälsovårdsfonden har högst avkastning under halvåret tillsammans med tillväxtmarknadsfonden Öhman Etisk Emerging Markets A.

Småbolagsfonden C Worldwide Sweden Small Cap 1A har stigit med knappt 11 procent, och klått snittet för svenska småbolagsfonder. Placeras globalfondsval, den aktivt förvaltade MS INVF Global Opportunity, har precis lyckats nå över kategorisnittet för globalfonder, tillväxtbolag.

Men den fond som fortsätter att överraska riktigt mycket är den aktivt förvaltade blandfonden Carnegie Strategifond. Trots att den bara har runt 60 procents aktieexponering, har den lyckats stiga hela 10 procent. Fonden har nästan levererat dubbel avkastning mot kategorisnittet för Blandfonder-SEK, balanserad. Det är en riktigt bra prestation. I samma riskkategori finns indexblandfonden Swedbank Robur Access Mix som också har haft en bra relativavkastning under halvåret.

Placeras tredje blandfondsval Sensor Sverige Select, har sin vana trogen haft ett tuffare halvår och fallit på mållinjen med en marginellt lägre avkastning än kategorisnittet av Blandfonder-SEK, aggressiv. Den marknadsneutrala lågriskhedgefonden Atlant Opportunity har fortsatt skapa positiv avkastning som är bättre än sin fondkategori.

De två lågriskfonderna med räntefokus, IKC Avkastningsfond och Spiltan Räntefond Sverige, har haft en fortsatt stabil avkastning. IKC Avkastningsfond har lyckats mycket bra och levererat en riktigt bra avkastning under perioden på knappt 2 procent.

Spiltan Räntefond Sverige har stigit med knappt en procent, men fonden har inte klarat av att nå upp till avkastningen för sin fondkategori på 1,1 procent. Men då ska man ha i bakhuvudet att fonden hör till den med klart lägst risk mätt som standardavvikelse i fondkategorin, med sina låga 0,3 procent mot 1 procent för fondkategorin.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -