Slutet på börsåret lovar gott

Vår marknadssyn Börsfesten har hållit i sig under november och även om värderingarna dragit iväg finns det chanser till en fin avslutning på börsåret. Om bara konjunkturen och handelsfrågan är med oss.

Rekord, rekord, rekord. I stort sett dagligen sätts det nya historiska rekord på någon börs i världen. Kanske inget att förvånas över när flertalet börser, i alla fall bland mer utvecklade ekonomier, stigit med mellan 20 – 30 procent under det här året.

Den svenska börsen ståtar dessutom med en uppgång i den övre delen av spannet. En analytiker som kom från den yttre rymden och fick se börskurvorna skulle sannolikt tro att jorden levde i bästa välmåga och att inga mörka moln skymtade på himlen.

Så är det förstås inte – det förstår alla som följer global ekonomi - men på senare tid har i alla fall vissa mörka moln visat tecken på att börja skingras. Vilket bidragit till att november ser ut att bli ännu en plusmånad på börsen, även om takten uppgången avtagit en aning jämfört med den rykande oktoberbörsen. Volatiliteten på börsen börjar dessutom närma sig de rekordlåga nivåer vi såg under senare delen av 2017. Och det är inte bara på börsen som volatiliteten är låg utan även på ränte- och valutamarknad ligger den klart under det historiska snittet. Synbar, finansiell välmåga med andra ord.

Den starka börshösten har, enligt oss på Placera, framför allt drivits av fyra faktorer. Den amerikanska centralbankens räntesänkningar, en hygglig rapportperiod för det tredje kvartalet, framsteg i handelsförhandlingarna mellan USA och Kina samt, sist men inte minst, att den globala recessionsrisken avtagit väsentligt och att vi nu istället ser en konjunktur som stabiliseras och till och med visar små tecken på att piggna till.

Även på Brexit-fronten har det lugnat ner sig och pundet har gått starkt sedan nyvalet den 12 december utlystes. Ett val som Tories, med Boris Johnson i spetsen, ser ut att kunna vinna med ganska bred marginal. Brasklappen får bli att brittiska opinionsundersökningar varit notoriskt opålitliga under senare år.

Så långt allt gott och väl, och faller bara alla bitar ytterligare på plats kan vi få se en fin avslutning på 2019.

Att den amerikanska centralbanken tryckt på pausknappen vad avser nya räntesänkningar behöver inte vara något stort bekymmer. Faktum är ju att pausknappen är nedtryckt för att amerikansk ekonomi mår förhållandevis väl. ECB, med den nya chefen Christine Lagarde, kan med hänvisning till det synnerligen låga inflationstrycket i EMU-området mycket väl presentera nya stimulanser redan i närtid.

Riksbanken rör sig i sin tur åt andra hållet och har tydligt aviserat att en räntehöjning är aktuell vid decembermötet. De har i det sammanhanget släppt det mesta av blicken vad gäller inkommande konjunkturdata och det ska nu mycket till för att banken ska backa från höjningen. När den väl genomförs lär kronan, som redan befinner sig i en lite positiv trend, stärkas ytterligare. En liten risk för delar av börsbolagen. I övrigt tror vi att en höjning av Riksbankens styrränta till noll procent kommer att ha mycket små effekter på svensk ekonomi.

Med rapportperioden överstökad riktas dessutom större fokus mot konjunkturutvecklingen och de storpolitiska skeendena. Det förtjänar ändå att nämnas att omkring 80 procent av årets amerikanska börsuppgång, som ligger i paritet med den svenska, förklaras av en multipelexpansion (det vill säga att värderingen stigit) och resterande del av stigande vinster. Så det är klart att mycket positivt redan är inprisat i dagens kurser, även om värderingarna inte på något sätt är extrema ur ett historiskt perspektiv.

I det riktigt korta börsperspektivet är det ändå viktigt att USA och Kina ror en första handelsöverenskommelse i hamn. Olika uttalanden från parterna har haft en tendens att driva börsen i lite olika riktningar närmast dag för dag. Även om de varit övervägande positiva reaktioner. Nu tycks dock marknaden ha börjat tröttna på att det är för mycket snack och för lite verkstad i handelsförhandlingarna och vill gärna se en fas 1-överenskommelse på pränt. Det ser däremot ut att bli komplicerat att få till ett toppmöte mellan presidenterna Trump och Xi Jinping innan årsskiftet.

Fokus ligger därför främst på de nya tullar på kinesiska varor som president Trump aviserat till den 15 december. Skulle de tullhöjningarna genomföras kan vi räkna med ett rejält bakslag på börsen och i handelsförhandlingarna, men om de stryks lär det istället bli ett litet glädjeskutt. Vi gissar att Trump avstår, eller i alla fall skjuter fram tullarna. I det senare fallet för att hålla kvar tumskruvarna på Kina. President Trump är dock, som känt, tämligen oberäknelig och dessutom riskerar Hongkong-frågan att spä på splittringen mellan USA och Kina.

Att ett handelsavtal kommer på plats är dessutom viktigt för att få ytterligare fart på den globala konjunkturen. För att vara riktigt ärlig så tycks marknadsaktörerna dragit väldigt långtgående slutsatser från de ganska små positiva signaler vi fått kring tillståndet i världsekonomin. Faktum är att konjunkturen, kanske med undantag för USA, fortfarande står och vacklar och mycket av riskerna fortsatt finns på nedsidan.

Industrikonjunkturen ser dock ut att ha bottnat samtidigt som arbetsmarknaden håller emot på ett överraskande starkt sätt. Det väcker hopp om en konjunkturvändning under 2020, men utrymmet för besvikelser är fortfarande stort eftersom det knappast är någon rykande högkonjunktur i vardande. Värderingarna på börsen kan, mot den bakgrunden, ha tagit ut svängarna lite för rejält.

En ekonomi som mer tragglar sig framåt än rusar uppåt är däremot inte enbart negativt. En liten joker i leken är att det ökar trycket på politikerna att lansera de finanspolitiska stimulanser som både centralbanker (läs ECB) och flertalet internationella organisationer efterfrågar. Med en amerikansk presidentvalskampanj i faggorna och en tysk och kinesisk ekonomi som underpresterar är det inte omöjligt att det lättas på plånboken.  Nu tror vi att det mest är ett scenario för första halvan av 2020 men börsen kan mycket väl reagera positivt innan dess.

När vi sammanfogar alla pusselbitarna så ser vi goda chanser för en fin avslutning på börsåret. December brukar dessutom vara en bra börsmånad. Det som framför allt skrämmer, förutom en krasch i handelsförhandlingarna, är att värderingarna skjutit upp och att det finns en risk för vinsthemtagningar när börsåret närmar sig slutet.

På sina håll kliar det säkert i fingrarna att säkra hem en del av årets uppgång. I investerar- och analytikerkollektivet är det dessutom många som undrar över vad det är som egentligen ska kunna driva börsen till nya höjder under 2020.

Vårt allokeringsförlag för december blir därför 60 procent aktier och 40 procent ränteplaceringar eller kassa.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -