Jakten på räntevinnarna 2020

Fonder Obligationer har gett en rekordhög avkastning under 2019 och alla typer av ränteinvesteringar har stigit i värde. Det gör det är tufft att spå vinnare för nästa år. Det säger Steven Ellis, investeringschef för ränteinvesteringar på Fidelity International.

”Ser vi på 2020 är det uppenbart att det finns många orosmoln som kan skapa problem 2020, men det finns också möjligheter. Ser man på Bank of Amerika Merrill Lynch investerarenkät, så är det flera oroshärdar som investerarna har ögonen på. Överst i oktober var oron för en global recession. Men marknaden har sannolikt svängt de senaste veckorna i takt med bättre makrodata och mer positiva kommentarer kring handelsförhandlingarna. Andra risker är handelskriget och oron kring centralbankerna att de ska misslyckas med kvantitativa lättnader. Det är risker som är högt på listan och kommer och går i olika perioden. Trots alla risker så finns det också möjligheter för nästa år.”

Steven Ellis

Steven Ellis menar att det främst är tre teman som kommer att lägga grunden och dominera räntemarknaden 2020. Det är centralbanker, finanspolitik och geopolitik.

Centralbanker

”Nu är alla centralbanker på samma sida. Det är en stor skillnad från 2018 då Fed höjde räntan flera gånger och både marknaden och Fed hade inställningen att man skulle fortsätta höja räntan tre gånger under 2019. Något som Fed ändrade på totalt vid räntemötet i december i fjol. Fed har sänkt räntan flera gånger i år, men har nu pausat räntesänkningarna. Om det behövs tror vi att Fed kan sänka räntan under 2020. ECB har börjat med nya kvantitativa lättnader och de kan sannolikt fortsätta sänka ränta med 10 punkter. Vårt huvudscenario är att vi får en mjuklandning.”

Finanspolitik

”Den viktigaste faktorn för nästa år är finanspolitik. Med nollräntor från centralbankerna under så här lång tid är det svårt att se någon stor effekt och stimulans för ekonomin framöver från penningpolitiken. Utan det som kan stimulera ekonomierna till fortsatt tillväxt och skapa mer arbete är en aktiv finanspolitik.”

Geopolitik

”Stora delar av den geopolitiska oron är kring handelskriget mellan USA och Kina. Det har varit en fråga som dykt upp frekvent fram och tillbaka under hela 2019. Det är inte säkert att det blir en lösning, marknaden har verkligen gått i förväg och tagit ut mycket positivt redan. Om det inte blir en lösning snart blir det en följetong under nästa år.”

Steven Ellis nämner andra utmaningar 2020. Jakten på avkastning är en fråga som är mer aktuell än någonsin. Idag är det mer än 18 000 miljarder dollar investerat i obligationer som har negativ avkastning. Det är en konsekvens av centralbankernas låga räntor. Samtidigt pressar det obligationsinvesterarna att ta mer risk. De tvingas ut på riskskalan att investera i högriskobligationer och obligationer med dålig likviditet. Det är en risk som investerarna bör hålla ögonen på 2020.

Marknaden har nu snabbt ändrat fokus från recessionsrisk till reflation. Det indikerar att marknaden ligger före och nu ser på en förbättrad ekonomisk tillväxt. Och inte minst så tror man på en vändning i kommande amerikanska ISM-siffror. Det visar Fidelitys ledande indikatorer, som är en sammansättning av framåtblickande statistik. Det kan få betydande effekter på sikt. Arbetslösheten är på rekordlåg nivå men ännu har löneutvecklingen inte tagit fart. Men om lönerna börja stiga så kan det helt klart spilla över och skapa inflation.”

Inflationen är en risk som marknaden har felprissatt, tror Steven Ellis. Investerarna ser idag ingen inflation komma. Fidelity tror att på kort sikt kan det bli fortsatt deflationstryck, men att inflationen finns där och deras prognoser pekat på stigande inflation under 2020. Det är sannolikt lönerna som får fart på inflationen om tillväxten tar fart igen. På sikt behövs det sannolik inflation för att få bort det stora globala skuldberget som byggts upp efter finanskrisen. Om det sker kommer det att vara en smärtsam process. Ett sätt att skydda portföljen är att köpa inflationsskyddade obligationer.

Var finns det avkastning att hämta 2020

Fidelity anser att företagsobligationer med lägre risk - investment grade (IG) - i Europa är attraktivare än motsvarande amerikanska IG-obligationer 2020. Det är en defensiv investering och det finns mer värde i europeiska bolag, som även har en lägre skuldsättning än de amerikanska. 3 procent är snittet i avkastning på europeiska IG-obligationer jämfört med 2,5 procent för amerikanska. Och inte minst så är ECB tillbaka på arenan, med nya månatliga obligationsköp på 20 miljarder euro i månaden. Även en högt värderad dollar gör det intressant med euroinvesteringar.

Ett annat intressant område som kan ge en bra avkastning 2020 är tillväxtmarknadsobligationer.

”Det är ett av mina favoritcase just nu och jag gillar både företagsobligationer och statspapper. Det bygger på allt mer duvaktiga centralbanker. På sikt tror vi på en svagare dollar och en fortsatt stark tillväxt i Kina. Det är en bra mix som ger medvind för tillväxtmarknadsobligationer.”

Beroende på vilken inställning du har som investerare, så finns det två olika val inför 2020, säger Steven Ellis.

För permabjörnen som är orolig då räntorna är rekordlåga och kreditspreadarna är tajta, men samtidigt inte vill ha för stor kassa då det är negativ ränta, rekommenderar Steven Ellis ränteinvesteringar som erbjuder korta räntepapper med kort duration.

Å andra sidan för den mer riskfyllde obligationsinvesteraren tycker Fidelity att tillväxtobligationer och inte minst kinesiska företagsobligationer (High Yield) är ett intressant alternativ.

”Fördelen med kinesiska företagsobligationer i High Yield-segmentet är att tillgångsklassen har låg samvariation med andra obligationsklasser. Samtidigt är de flesta noterade i amerikanska dollar och i snitt är avkastningen drygt 9 procent. Och de kinesiska myndigheterna kommer se till att tillgångsklassen inte kommer att kollapsa”, avslutar Steven Ellis.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -