Kina vs USA - 5G kan avgöra allt

Fonder ”5G och fortsatta spänningar mellan USA och Kina skapar helt nya möjligheter och vinnare inom tekniksektorn.” Det säger Morten Springborg, temaspecialist på Fondförvaltaren C Worldwide.

Morten Springborg ser stora förändringar på sikt när det gäller det tekniska herraväldet. Han säger att inte har så mycket att göra med tullar och handel mellan länderna. Båda länderna har stora inhemska marknader och inte alls lika beroende av export som Europa. Det är betydligt mer som står på spel än handel – teknisk dominans. Kommande 5G-teknik kan vara nyckeln som gör att Kina tar över ledarrollen från USA inom hårdvaruindustrin.

Morten Springborg

”Någon typ av kortsiktigt avtal mellan USA och Kina kommer man sannolikt att nå. Men det kommer att vara fortsatta spänningar och konflikter mellan parterna under en lång tid framöver och frågan är hur man investerar sitt kapital i den nya ekonomiska miljön”

Världen har haft en stark globaliseringstrend under flera decennier som började på allvar när Kina öppnad upp sin marknad på 1980-talet. Kina blev medlem i WTO 2001 och blev en part i världshandeln”

”De senaste tio åren har vi sett ett skifte främst i USA och Kina. Länderna har ett tydligare fokus på inhemsk efterfrågan och att bli allt mer självförsörjande på insatsvaror. Det ser man tydligt på export- och importsiffror, Kina har mer än halverat sin import av insatsvaror som behövs för att producera slutprodukter den senaste tioårsperioden. Både USA och Kina har stora hemmamarknader som skapar och ger tillväxt. Den stora förloraren är Europa som förlitar sig på en stor export till både Kina och USA för att skapa tillväxt. Europa måste tänka om, och börja skapa en större inhemsk efterfrågan och mindre export.”

”År 2000 producerade Kina runt 6 procent av världens totala produktion inom tretton viktiga sektorer. Fram till 2017 växte produktionen explosionsartat till att utgöra en tredjedel av världens produktion inom de tretton sektorerna. Kina insåg att man inte kan bli så mycket större produktionsmässigt och fortsätta med samman ekonomiska modell som sannolikt sett sitt bäst före datum. Det kommer helt enkelt inte att finnas tillräckligt med efterfrågan på sikt. Det har gjort att Kina lanserat nya ekonomiska modeller ”Made in China 2025” och China 2049 då Folkrepubliken Kina fyller 100 år. De nya ekonomiska modellerna krävs för att upprätta hålla tillväxt, skapa fortsatt välstånd och se till att kommunistpartiet kan ha kvar makten.”

”Kina brottas med demografiproblemet som flera länder i väst. 2050 kommer halva den kinesiska befolkningen att var äldre än 65 år precis som i Japan och Europa. Men den stora skillnaden är att Japan och Europa är betydligt rikare än Kina.”

Kinas mål och handel

”För att upprätthålla tillväxten och öka sin närvaro globalt har president Xi Jinping ett viktigt projekt: Projektet One-belt-one-road är den nya sidenvägen. Idag exporterar Kina betydligt större belopp till de så kallade BRI-länderna, som är en del av One-Bel-one-road projektet, än vad man exporterar till USA och Europa. Exporten till BRI-länderna står för halva Kinas export och växer. Det är en viktig faktor som pekar på att Kina inte är så beroende av den amerikanska exporten som man tidigare var.”

”Kina vill bli världsledande inom tio utvalda nyckelområden. Sannolikheten är stor att de lyckas då Kina har tre stora fördelar: En enorm hemmamarknad, långsiktiga politiska beslut med kapital och en välutbildad arbetskraft med entreprenörskap. Det är Ericssons kinesiska konkurrent Huawei ett tydligt exempel på. Idag kopierar Kina inte som man har gjort historisk, utan man leder forskning och utveckling inom flera områden. Kina dominerar exempelvis antal patent inom 5G-industrin, en medveten strategi som följer planer för ”Made in China 2025”.

”5G är en revolution med ständig snabb uppkoppling. Om de tidigare mobiltelegenerationerna var för privatkonsumenten så är 5G viktig för industrin. Nu handlar det om molntjänster, Internet-of-things, maskiner som kommunicerar med varandra och självkörande bilar. Det blir en mycket viktig infrastruktur för hela samhället och viktig att ha kontroll över.”

”Skiftet från 4G till 5G kommer att få en dramatisk utveckling. 2010 byggde USA ut 4G-nätet som andra land efter Finland. Ett viktigt strategiskt beslut som lade grunden till den amerikanska dominansen genom exempelvis Facebook, Apple och Google. De står för mycket av utvecklingen av mobiltelefoner, mjukvara som operativsystemen, hårdvara med minnen, halvledare och inte minst alla appar och mobila tjänster.”

”Vi vet nu att Kina kommer att lansera 5G-nät under 2020, betydligt före både USA och Europa. Det kan sannolikt hjälpa Kina att ta över ledartröjan och driva på utvecklingen av nya tjänster, hårdvara som halvledare, minnen och appar. Kinesiska Huawei lägger idag ner nästan lika mycket på forskning och utveckling som Nokias och Ericssons totala omsättning. Det har de gjort i flera år och ligger före i 5G-utvecklingen. USA har ingen utvecklare av 5G-nätverk idag och är enligt det amerikanska försvarsdepartementet flera år efter Kina. USA får förlita sig på att Ericsson och Nokia eller sydkoreanska Samsung håller på att utveckla 5G.”

”Huawei har sedan 2012 ökat på den egna forskningen och minskat behovet av amerikansk teknologi. Det kan vara så att man tidigt såg ett förbud komma för att sälja i USA och att köpa amerikansk teknologi. Idag har man utvecklat mycket egenutvecklad teknologi, samtidigt som man hittat andra leverantörer från Asien, främst Sydkorea och Taiwan. Idag äger man 36 procent av alla patent inom 5G. Det senaste året har Huawei utvecklat en egen 5G-telefon som inte har några amerikanska komponenter. Och bolaget växer snabbt med 30 procent per år, betydligt snabbare än Ericsson.”

”I och med 5G-lanseringen i Kina kommer det att etableras nya spelare inom hårdvarutillverkning från Kina, Taiwan, Sydkorea, Japan och Europa som skapar en ny teknikvärdekedja av insatsvaror. Det är här man får leta framtida vinnare inom tekniksektorn när Kina lämnar amerikanska teknikbolag. Och det kommer att krävas att man investerar utanför de etablerade indexen och är en aktiv förvaltare i framtiden. Det är det här som handelskonflikten mellan USA och Kina handlar om.”

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -