Börslegenden Winston Håkansons portfölj

Börs Placera har intervjuat börsveteranen Winston Håkanson om aktieportföljen idag, Malmöbolaget som kommer att bli en dundersuccé, hans många utländska innehav och den absolut bästa guldaktien. Här är börslegendarens portfölj.

Winston Håkanson börjar intervjun med att mana till besinning.
”Jag tycker att man ska vara oerhört försiktig på börsen nu och man ska veta vad man köper om man köper något nu”, säger han till Placera.

”Börsen har börjat stå och stampa. Jag tror inte att loppet är kört på något sätt, men man ska vara väldigt försiktig. Det har varnats rätt länge för att vargen ska komma, men ingen har riktigt brytt sig.”

Winston Håkanson

Winston Håkanson menar att det nu är viktigare än någonsin att ha rätt portföljmix.
”Jag tror att det är viktigt att ha en mycket balanserad portfölj där man skapar en mix av investmentbolag, värdebolag, tillväxtbolag och förhoppningsbolag. I min aktiva affärsportfölj har jag 23 bolag just nu.”

”I den här marknaden tycker jag att man ska ha tyngdpunkten av sin portfölj i investmentbolag. Jag äger till exempel Bure. Bure har ett antal stora positioner i både noterade och onoterade bolag. Jag är så förtjust i Bure för att de var tidigt in i Vitrolife, men de har många andra intressanta innehav som Cavotec, Medcap och Mycronic. Patrick Tigerschiöld är en begåvad kille. Jag känner honom lite grann.”

Investor är ett annat innehav.
”Det är min största position. Den är lite tråkig, men är en slags hörnpelare i portföljen. På längre sikt är den helt ok.”

Ett annat portföljbolag är investmentbolaget Creades.
”Många gånger när börsen inte gått så bra i övrigt har Creades lyckats gå bra. Ett annat investmentbolag som jag haft ett bra tag är småbolagsägaren Svolder.

Äger du inte Latour också?
”Jag har ägt Latour i många omgångar må du tro, men man kan inte äga allt. Det gäller att hålla en lagom balans mellan investment- och värdebolag. Värdebolag har jag inte särskilt många idag förutom Altia och UPM Kymmene. UPM är det enda skogsbolag jag äger.”

Finns det några bolag du undviker?
”Jag har inte ägt några svenska bankaktier under de senaste tre åren. Jag blev orolig när bolåneverksamheten helt började ta över deras affär. Förut hade man en mer balanserad rörelse. Sedan small det för Danske Bank och för Swedbank med penningtvätt. Vi har ännu inte sett slutet på detta. Det kan bli återverkningar i form av att de inte kan återfinansiera sig i dollar. Jag säger inte att de kommer att bli det, men risken finns.”

En annan sektor Winston undviker är bostadsutvecklare.
”Jag har ägt Oscar Properties. Det gjorde jag för några år sedan. Jag tjänade mycket pengar på de aktierna. Jag tror att jag dubblade pengarna jag investerat där. Sedan tyckte jag att han (Oscar Engelbert) blev för expansiv. Det gäller att ha örat mot rälsen.”

Några andra aktier du undviker?
”Jag äger inga fastighetsbolag för närvarande, men det finns ett par fastighetsbolag som faktiskt är väldigt bra och som jag funderar på att köpa som till exempel Hufvudstaden. Det är något jag tittar på. Just nu är jag inte så köpsugen överhuvudtaget, men ibland måste man göra någonting.”

Om vi blickar utomlands så har Winston ingenting emot att äga banker. Han äger till exempel aktier i den anrika banken JP Morgan.
”De är upp 30 procent på ett år nu. De kan säkert fortsätta upp. Det är en mycket stor bank och oerhört välskött. De är etablerade i hela världen. Jag tycker att de är kloka. De måste ha en mycket insiktsfull ledning i den banken. Det är en aktie jag kan rekommendera.”

"En annan bankaktie jag äger som jag dock inte vågar rekommendera just nu är Lazard som är en gammal investmentbank i New York. De sysslar med köp- och försäljningar av företag. Ett annat ben sysslar med portföljförvaltning."

Har du några andra utländska aktier?
”Ja, jag har flera utländska aktier i portföljen. Ett bolag jag tycker mycket om är det franska försäkringsbolaget AXA. AXA är dels Europas största försäkringsbolag. De äger även mycket fastigheter. Det är ett värdebolag med mycket bra direktavkastning. P/e-talet är inte avskräckande högt.”

I Danmark äger Winston flera bolag.
”Det jag tycker är mest intressant är Genmab som gör cancerläkemedel och är underleverantör till ett antal stora läkemedelsbolag. Ett annat danskt bolag jag har ägt mycket länge är Coloplast. Det är ett bolag som också funnits mycket länge. De säljer sjukhusutrustning. Det är allt från slangar och påsar. Läggs du in på sjukhus så kommer du direkt att hitta Coloplasts logotype. Det är kanske inget jätteköp, men är bra långsiktigt.”

Ett finskt innehav finns med.
”På finska börsen äger jag ett spritbolag som heter Altia. Det är ett typiskt värdebolag med bra direktavkastning på 4,7 procent. Det är en avspinning från Alko. Det är inte en aktie som kommer att stiga mycket, men man måste ha en portfölj som innehåller allt möjligt.”

Winston Håkanson tycker om att investera i guld som ett skydd mot börsfall.
”Jag är en gammal goldbug och har länge letat efter den bästa guldaktien. Den bästa guldaktien jag hittat efter många års letande heter Anglogold Ashanti. Anglogold ägdes från början av Anglo American. Sedan knoppades gulddelen av för ett tiotal år sedan. Huvudkontoret ligger i Johannesburg, men aktien är noterad i New York.”

”Den aktien rör sig uppåt så fort som New Yorkbörsen går ner. Nu har allting gått upp i år fram tills nyligen då det börjat hacka. Så fort det går ner på Wall Street så går Anglogold upp, så det är min lilla försäkring.”

Det är din hedge?
”Absolut det är min hedge. De är inte direkt billiga, men jag har tittat på många andra guldaktier och ingen slår Anglogold. Det är en bra, men ganska dyr försäkring mot börsfall.”

Det välkända franska lyxkonglomeratet LVMH finns med i portföljen.
”Jag har ägt LVMH sedan ett bra tag tillbaka. LVMH:s framgångar bygger främst på deras väskor av Luis Vuitton och så länge som dessa är populära i Kina så går det bra för dem. Många kanske tänker att den aktien är rejält övervärderad. Det stämmer inte. Den är högt värderad men inte övervärderad.”

”Jag har följt lyxbranschen ganska länge. Den följer inte riktigt den vanliga marknaden, men när det går riktigt dåligt för hela marknaden då följer de här aktierna också med ner.”

Anrika bankaktien Rothschild som är noterad på Parisbörsen ligger i depån.
”Det är den gamla N.M. Rothschilds banken i London och den gamla Banque de Rothschild banken i Paris som fusionerats. De sysslar mycket med köp- och försäljningar av företag. Aktien har inte gått så bra. Men Rothschilds är mycket långsiktiga

Winston har även med ett schweiziskt bolag i form av privatbanken Julius Baer och ett brittiskt, nämligen flygmotortillverkaren Rolls-Royce.
”Jag tror inte att flyget har fallit ihop, så jag är ägare även till SAS. De har gått upp bra på sistone. Jag skulle dock aldrig våga köpa aktier i konkurrenten Norwegian.”

Du äger ju mycket utländska aktier. Hur ser du på kronan?
”Det är inte för att spekulera mot kronan som jag äger mycket utländska aktier utan det är för att ha en bra portföljfördelning.”

Vad har du för svenska innehav som du gillar?
Min stora favorit idag är ett bolag som heter Axichem. De har inte rört sig på ett år. De sysslar med någonting så intressant som analoga industriinsatsvaror, säger Winston och skrattar.

Sedan berättar han entusiastiskt:
”De har tagit fram en syntetisk kopia av chilipeppar och från detta kan de producera ett tillsatsämne till kycklingfoder. Ett problem med kycklingfoder är att det ofta innehåller salmonella och då behöver man använda antibiotika. Med den här tillsatsen behövs inte det. Det kommer att bli en fullkomlig dundersuccé. De har precis fått tillstånd att börja sälja. Det roliga var att jag upptäckte bolaget för 1,5 år sedan och då stod det att de tillverkare bottenfärg till båtar. Det stämmer faktiskt. Det var deras första riktiga produkt. Det är tillväxthämmande färg kan man säga. De har också börjat hjälpa laxodlarna i Chile. Dessa  har problem med mycket växter på sina nät. Det här är mitt roligaste innehav, men det kommer att ta ett tag innan det händer någonting. Jag känner mig ganska säker här. Tala om hållbarhet.”

Ett annat företag Winston tycker om är Kopparbergs bryggerier.
”Bryggerier är alltid bra när det går dåligt. Folk dricker alltid öl och cider. Kopparbergs är väldigt stora i England och när jag var i Sydafrika för ett tag sedan såg jag att de finns där också. De gör cider som är söt och alkoholhaltig och det tycker ungdomarna om. De är försiktigt värderade nu efter nedgången 2016 vid folkomröstningen i UK.”

Gillar du några fler bryggeriaktier?
”Jag har haft Carlsberg i många omgångar. Det anser jag är världens främsta bryggeriföretag, men jag äger den inte nu. Inga träd växer till himlen och de har gått upp något enormt så då gick jag ur. Ibland får man ett ryck. Heineken gillar jag också mycket. Tyvärr är de väldigt dyra så man är inte först på bollen. Det blir så när man inte är ensam om att vara med på börsen.”

Äger du inget av de stora svenska börsbolagen som Ericsson och Volvo?
”Jag har inga Ericsson och Volvo eller några andra stora svenska bolag. Undantaget är att jag via Investor är ägare i flera men då till 25 procents rabatt. Det finns flera verkstadsbolag som jag tycker att man skulle kunna ha. ABB kan till exempel säkert bli bra när Björn Rosengren tar över firman.”

Har du kvar dina H&M-aktier?
”Ja, de har jag kvar. De har gått upp ganska mycket. Jag prickade inte riktigt botten när de var på väg söderut, men nu är de på plus med god marginal. Man ska inte försöka fånga en fallande kniv. Jag tror att H&M kommer att klara sig utmärkt. De ligger före många konkurrenter”, säger Winston.

Winston Håkanson är en av Sveriges mest erfarna och kända aktiemäklare. I tio år arbetade han som institutionsmäklare på Sparbankernas Bank, numera Swedbank. 1982 startade han en egen fondkommissionärsfirma. Denna köptes senare av ABB och blev Aros Fondkommission.

Efter den affären sadlade han om och blev konsthandlare. I nästa karriärsteg blev han tidningsman och chefredaktör för magasinet Antikvärlden, som han grundade. Idag är han pensionär.

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -