Putin: Gazprom mycket undervärderat

Ryssland Ryska Gazprom - världens största gasbolag - har sålt den sista så kallade "kvasistatliga" andelen av bolaget, rapporterar flera medier.

 Den okonventionella aktieandelen såldes med 11 procents rabatt på torsdagen och president Vladimir Putin spådde samtidigt att utdelningen ska fortsätta höjas för gasbolaget, som han anser är mycket undervärderat.

Gazproms aktie har stärkts kraftigt på Moskvabörsen det senaste året och med detta har det blivit allt mer attraktivt att likvidera den kvasistatliga andelen i landets största företag. 2019 är aktien upp med omkring 70 procent och investerare har flockats till bolaget efter att ledningsförändringar inneburit att forna potentater bytts ut och satt fart på förhoppningar om ett mer snabbrörligt chefskap och nydanad transparens.

Den aktuella aktieandelen har ägts inom Gazproms dotterbolagsstruktur sedan 2016, då den köptes tillbaka från ryska utvecklingsbanken VTB, som gick in för att stötta bolaget i kölvattnet av den globala finanskrisen 2008.

Gasbolaget står inför epokgörande infrastrukturförändringar och därmed ökade möjligheter till tillväxt i samband med att två kontroversiella projekt nu står inför fullbordande. Det ena är den rysk-tyska gasledningen genom Östersjön, Nord Stream 2, det andra är Turk Stream - en motsvarighet genom Turkiet.

Därför finns det anledning att tro på fortsatta utdelningshöjningar, sade Vladimir Putin vid en branschkonferens på torsdagen.

Nord Stream 2 och Turk Stream innebär också slutet på investeringscykeln för Gazprom, vilket kan tala för att presidentens förutsägelse besannas.

Projekten har nått sitt genomförande trots dryg kritik från flera håll, inte minst USA som under tre presidentadministrationer varslat om de geopolitiska konsekvenserna av projekten där Ukraina kringskärs. Ryssland invaderade ukrainska Krim 2014 och har utöver den pågående ockupationen gett stöd åt ukrainskfientliga rebeller i Donetsk- och Luhanskregionerna i östra delen av Ukraina.

Amerikanska sanktioner har riktats både mot bolag som dragit nytta av Nord Stream-projekten samt av Kriminvasionen.

Bantningen av det så kallade kvasistatliga ägarskapet har pågått stötvis. I somras köpte den Kremlnära oligarken Arkadij Rotenberg en andel värd omkring 20 miljarder kronor. Gazprom majoritetskontrolleras dock fortsatt av statliga entiteter, som äger över 50 procent av aktierna.

Skillnaden mellan vanliga aktier och kvasiaktier är att de sistnämnda inte alltid bär med sig rätt till varken utdelning eller rösträtt. Kvasiaktier är därför ett icke-vedertaget aktieslag i de flesta demokratiska länder då dessa kan nyttjas för att kringskära mindre aktieägares intressen.

Graf: Gazproms aktieutveckling (blå) jämfört med huvudindexet Moex på Moskvabörsen 2019

image

Bildkälla: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -