Volvo överväger slopa extrautdelning

Börs Lastbilstillverkaren Volvo överväger att slopa extrautdelningen vid vårens årsstämma och i stället införa ett stort återköpsprogram av egna aktier.

 Det erfar Dagens Industri.

"Väljer Volvo att inte lämna samma extrautdelning som i fjol går aktieägarna miste om 10 miljarder kronor", skriver Dagens Industri.

Tidningen hänvisar till att Volvo i våras delade ut 5 kronor per aktie i ordinarie utdelning och 5 kronor i extra utdelning, sammanlagt drygt 20 miljarder kronor.

Enligt Infronts senaste analytikersammanställning räknar analytikerna i genomsnitt med att Volvo våren 2020 lämnar en extrautdelning på 4:72 kronor per aktie samt en ordinarie utdelning på 5:53 kronor.

Enligt uppgifter från flera källor i marknaden till Di har Volvo under senare tid fört samtal med större investerare, bland annat i London, kring frågan om koncernen ska starta ett stort återköpsprogram i stället för att lämna extra utdelning.

Bland Volvos storägare finns olika åsikter, skriver Dagens Industri.

"Vi vill ha en extra utdelning - vi tror att det är bättre för aktien. Dessutom vill vi inte riskera att Volvo använder kassan till något riskfyllt förvärv innan de hinner återköpa aktier", säger en tung förvaltare till Di.

En uppgiftslämnare påpekar också att om Volvo återköper aktier får kinesiska Geely, och alla andra ägare i Volvo som inte säljer aktier, per automatik en större procentuell ägarandel i koncernen.

Volvos nettokassa uppgick vid utgången av det tredje kvartalet till 43,1 miljarder kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -