En börs mellan tullhopp och förtvivlan

Makrokommentar Den amerikanska kongressen antog under onsdagskvällen ett lagförslag som ytterligare ökar spänningarna mellan USA och Kina men handelsförhandlingarna ska, enligt kinesiska företrädare, ändå röra sig framåt.

Konflikten mellan fastlands-Kina och demonstranterna i Hongkong fortsätter att sätta sina avtryck på det storpolitiska planet och därmed också på finansmarknaderna i stort. Under gårdagskvällen antog den amerikanska kongressen, med överväldigande majoritet (417 - 1), ett lagförslag till stöd för demonstranterna.

Förslaget innebär bland annat att USA ska göra årliga prövningar av Hongkongs speciella handelsstatus med USA och dessutom kan införa sanktioner mot Kina om det sker brott mot de mänskliga rättigheterna och/eller att det sker en försvagning av Hong Kong-regionens speciella autonoma status.

Att lagförslaget antogs med så stor majoritet i kongressen gör det dessutom närmast omöjligt för president Trump att lägga det veto mot förslaget som annars kunde bivit aktuellt och han har redan indikerat att han avser att skriva under lagförslaget. Dessutom fortsätter presidenten att pressas av riksrättsprocessen, även om det fortfarande förefallet högst osannolikt att han skulle behöva avgå.

Inte att förvåna har den kinesiska ledningen protesterat våldsamt mot förslaget och hotat med motåtgärder. Däremot har det här inte – än så länge är väl säkrast att säga – kopplats till de pågående handelsförhandlingarna. Den kinesiska chefsförhandlaren Liu He uttalade under gårdagen försiktig optimism kring möjligheterna att nå fram till en handelsöverenskommelse. Utan att gå in på specifika detaljer.

Liu He 

Det här uttalandet har troligen ändå bidragit till att vi inte sett så stora börsfall i Asien. Hongkong undantaget med en börsnedgång på runt 1,5 procent. Däremot gör allt fler ändå bedömningen att det ser svårt ut att nå en överenskommelse innan årsskiftet. Något som i förlängningen skulle kunna innebära att Donald Trump verkligen inför de 15-procentiga tullar på ytterligare 160 miljarder av kinesiska importvaror som är planerade till 15 december.

Det enda som är någorlunda säkert är att fortsättning följer och att finansmarknadens aktörer borde börja tröttna på de uttalanden som kommer om framsteg utan att få se något substantiellt på pränt.

Under gårdagskvällen publicerades dessutom det penningpolitiska protokollet från den amerikanska centralbankens senaste räntemöte. Inte särskilt överraskande bekräftade protokollet att Federal Reserve nu tryckt på pausknappen och inte är beredda att utlova ytterligare räntesänkningar. Däremot betonade flera av ledamöterna i den räntesättande kommittén (FOMC) att riskerna fortfarande till övervägande del fanns på nedsidan både gällande ekonomin och inflationen. Två faktorer som lyftes fram som riskerar var handelskonflikten och en svagare global tillväxt.

räntemarknaden prissätts nu nästa räntesänkning till senare delen av 2020.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -