På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Heta Listan digitaliserar bilhallen

Heta Listan Börshumöret är gott och återigen är det feststämning på världens börser. Veckans kandidat är ett snabbväxande bolag som digitaliserat en väldigt analog och gigantisk bransch.

Förra veckans kandidat Edward Lifesciences har kvalat in på listan och stigit 1,4 över vår triggerkurs. Owens Corning steg ytterligare 3 procent under måndagen, vilket innebär att aktien givit en avkastning på 9,2 procent sedan vårt intåg.

Handeln i H&M-aktien är fortsatt avvaktande, i brist på tydlig övertygelse får aktien ligga var på listan. Mjukvarubolaget Guidewire kostar nu 6,1 procent mer än för två veckor sedan.

Nu till veckans kandidat.

Carvana

Trigger: 86,00 dollar                 Stop loss: 80,00 dollar

Amerikanska Carvana är en internetbaserad återförsäljare av begagnade bilar. Istället för att besöka en fysisk återförsäljare kan kunderna välja, köpa och fixa finansiering samt ordna med inbyte av sin befintliga bil direkt på nätet. Den köpta bilen kan sedan hämtas vid en lokal servicestation som har utseendet och funktionen av en gigantisk läskautomat. Eller så kan man välja att få bilen hemlevererad.

Bilmarknaden är enorm i USA, för varje dollar som spenderats brukar man säga att 20 cent går hit, enligt Carvanas grundare Ernie Garcia. Men inte mycket har hänt med bilmarknaden under de senaste 50 åren.

Att köpa en bil krävde en resa till någon av USA:s 60 000 bilhandlare och ungefär 4 timmar för att lösa affären. Det finns därför goda möjligheter för konsolidering.

Uppskattningsvis sparar Carvana 1 500 dollar per bil åt sina kunder genom att digitalisera köpprocessen. På samma sätt som uthyrningstjänster som Airbnb eller Turo fundamental förändrat en etablerad marknad och samtidigt gjort den bättre för kunderna, har Carvana gjort det inom bilindustrin.

Affärsmodellen är enkel. Bolaget säljer bilar men kan göra det till en lägre kostnad än konventionella bilfirmor, och med tiden vinna ytterligare skalfördel i och med sin växande storlek.

En intressant iakttagelse är att bilhandlarnas vinstmarginaler varit relativt konstanta under 10–15 år. Men marginalen på bilarna har blivit sämre, istället tjänar företagen pengar på finansiering och extra garantier. Sådana tjänster lämpar sig mycket väl att sälja på internet. Högupplösta bilder och professionella konditionstester ersätter enkelt klassiskt bilsparkaden i bilhallen.

Carvana är inte lönsamt men tillväxten är våldsam. Mellan 2017 och 2018 växte omsättningen med över 100 procent. Tillväxttakten ökar sedan ytterligare i analytikernas koncensus från Marketscreener.

I år spås en omsättning på 3 940 miljoner dollar vilket kan ställas emot 1 960 miljoner dollar år 2018. År 2020 spås försäljningen ha nått 6 000 miljoner dollar och sedan 8 300 miljoner år 2021. På omsättningsprognosen för 2019 värderas verksamheten till EV/Sales 1,3.

Köp aktien om den stiger över 86,00 dollar och sätt stopp vid 80,00 dollar.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -