En bra månad för Placeras lista

Utblick Nibes rapport stillade min och marknadens oro. Microsoft och Mastercard bekräftade sin storhet i tredje kvartalet. November har hittills varit en bra månad för Placeras köpvärda aktier.

Elva av elva aktieval på Placeras köpvärda lista har stigit högre under november.

Den goda stämningen går inte att ta miste på. Stockholmsbörsen (OMXSPI) har i sin helhet stigit med 2,1 procent sedan månadsskiftet, amerikanska S&P 500 har avancerat 3,1 procent liksom tekniktunga Nasdaq. 

Aktiemarknaden har fortsatt på den redan utstakade resan högre, tempot i uppgången är dock något lägre på de europeiska börserna under november jämfört med det tidigare rallyt. Istället har USA återigen agerat draglok – med flera av de gigantiska teknikbolagen i framsätet.

Två av världens största bolag, Apple och Microsoft, är urstarka på börsen. Båda aktierna har stigit till nya rekordnivåer och uppgångarna är nu närmast paraboliska.

Sedan bottennoteringen i januari har Apple-aktien snart dubblats i värde och givet antalet positiva triggers går euforin att förstå. Apple TV Plus har lanserats, likaså betalkortslösningen Apple Pay och nu väntar världen på mer information om framtida hälsosatsningar kopplade till Apple Watch.

Efter två års harvande i sidled har också Google-föräldern Alphabet brutit ut på ovansidan och stigit till en ny rekordhögstanivå.

Placeras köpvärda aktier inkluderar två amerikanska bolag, ett av dem är Microsoft. Aktien har stigit med 4,5 procent hittills i november. Microsoft kvartalsrapport offentliggjordes redan den 23 oktober och en längre kommentar till rapporten finns här.  

Rapporten beskriver ett väldiversifierat mjukvarubolag med tio avdelningar, var av majoriteten utvecklas positivt kvartal efter kvartal.

Köpvärda listans andra amerikanska aktie är Mastercard. Under november har aktien stigit med 1,3 procent. Aktien är inget lågprisfynd med en prislapp större än 30 gånger vinsten, men det strukturella tillväxtcaset lär hålla i många år till, eftersom penetrationen för kortbetalningar fortfarande är låg globalt.

Mastercard ökade sin omsättning med 15 procent i tredje kvartalet. Alla affärsområden ökade i omfattning. Det gör dem till ett av de snabbast växande fintech-bolagen av större storlek. Dessutom hyllas deras tekniska lösningar, tillika samarbetet med Apple och Goldman.

Jag satt lite på nålar inför Nibes kvartalsrapport men rapporten blev en positiv överraskning i aktiemarknaden. Sedan månadsskiftet har aktien stigit 8,9 procent till en ny rekordhögstanivå.

Målet att omsätta 40 miljarder 2025 står fast, men samtidigt flaggar vd Gerteric Lindquist för en tuffar framtid. Vinsten överträffade precis analytikernas förväntningar och marginalen var likt tidigare något lägre än motsvarande period i fjol.

Bolaget har tappat lite på komponentförsäljningen mot diskmaskiner, tvättmaskiner och torktumlare. Att efterfrågan är lägre förklaras av en mer avvaktande inställning bland kunderna. Däremot ser man en fortsatt växande efterfrågan på värmepumpar när flera länder i Europa ställer hårdare krav på hållbara energilösningar hos hushållen.

För att nå omsättningsmålet krävs en försäljningsökning på cirka 9 procent årligen fram till och med 2025. Den planen innefattar sannolikt ett och annat förvärv, vilket Gerteric menar att det finns krut kvar till i balansräkningen.

Senast den 12 november offentliggjordes ett bolagsköp. Nibe förvärvade då 50 procent av turkiska Untes, ett bolag som omsätter cirka 38 miljoner euro årligen med en rörelsemarginal kring 10 procent. Konsolidering förväntas 1 januari 2020.

Drygt två veckor tidigare köptes 51 procent i amerikanska Therm-X of California, och Nibe äger optionen att köpa resterande 49 procent. Bolaget har verksamhet i USA och Vietnam med en förväntad omsättning år 2020 på 60 miljoner dollar med en förväntad rörelsemarginal på 10 procent. Verksamheten konsolideras från 1 november 2019.

Handelsmönstren i Lifco och AAK påminner om varandra. Båda aktierna har efter att ha utvecklats mycket starkt under 2018 fallit tillbaka under andra halvan av 2019. Båda aktierna vände sedan snyggt i närheten av det långa medelvärdet MA200. Råden att öka i Lifco och sedan att köpa AAK inför november har spelat väl ut.

Karl Lans har tittat närmare på sina två val till listan. Här är hans kommentarer till Savaria och Vonovia:

I förra veckan släppte Savaria rapport för det tredje kvartalet. Omsättningen var upp 34 procent jämfört med samma kvartal förra året.

Det som framför allt var glädjande var att vinsten per aktie äntligen vände upp igen. För det tredje kvartalet blev nettovinsten per aktie 16 kanadensiska dollarcent att jämföra med 6 cent samma kvartal förra året.

För helåret räknar bolaget nu med en omsättning på mellan 370 till 380 miljoner kanadadollar. Bolaget räknar med en ebitda på mellan 55 och 60 miljoner CAD.

Rapporten togs emot väl av marknaden. Aktien steg 7 procent på rapportdagen.

Bostadsjätten Vonovias niomånadersrapport var stabil. Hyresintäkterna uppgick till 1527 miljoner euro. Det innebär en ökning med 9,3 procent jämfört med samma period förra året. Det som driver tillväxten är främst expansionen på den svenska hyresmarknaden.

Det bokförda värdet per aktie steg till 50,26 euro, vilket är en ökning med drygt 6 procent jämfört med samma period 2018. Aktien handlas alltså fortfarande under bokfört värde. 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -