Börsen öppnar uppåt, banker i fokus

Börsen Stockholmsbörsen har inlett tisdagen med stigande index. Bankerna stod åter i centrum när nya uppgifter om Uppdrag gransknings program om penningtvätt i Baltikum som väntas på onsdagen kom ut. Riskviljan tycktes annars vara åter och cykliska aktier syntes högt upp i listorna.

Vid klockan 9.50 var Stockholmsbörsens OMXS30 upp 0,3 procent till nivån 1.750. Aktier för 2,2 miljarder hade då omsatts. På de ledande europeiska börserna var DAX-indexet i Frankfurt vid samma tidpunkt upp 0,5 procent, medan CAC40 i Paris var upp 0,2 procent.

SEB steg 0,7 procent och återtog därmed en liten del av förra veckans fall. Banken uppgav på morgonen att den har fått ta del av en lista på företagskunder från Uppdrag granskning. Listan täcks "i allt väsentligt" av bankens egen analys, och SEB uppger att kundrelationerna på listan till 95 procent är avslutade sedan tidigare. De kvarvarande kunderna möter bankens kriterier och att det därför inte har funnits skäl att avsluta kundrelationerna, heter det.

"SEB har inte kännedom om ytterligare information som skulle kunna framkomma i Uppdrag gransknings program", skriver banken också.

Bankkollegan Swedbank backade i stället 0,7 procent efter att SVT i ett pressmeddelande skrivit att programmet kommer att innehålla "nya avslöjanden" om Swedbank.

I toppen på OMSX30 synts en rad verkstadsbolag med SSAB i förarsätet med en uppgång på 1,7 procent. Boliden, Atlas Copco och Ericsson noterade också uppgångar på mellan 0,7 och 1,1 procent.

På måndagskvällen kom statistik över leveranser av de sex största vitvarukategorierna i USA, AHAM 6. Leveranserna sjönk med 12,1 procent i oktober, jämfört med samma månad i fjol. Statistiken är viktig för Electrolux som har en stor andel av sin vitvaruförsäljning i USA och aktien var ner 1,6 procent.

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv, som håller kapitalmarknadsdag senare på tisdagen, handlas exklusive rätt till utdelning om 0:62 dollar på tisdagen och var efter en knapp timmes handel ner ungefär lika mycket.

Litium, som säljer en e-handelsplattform och som är listat på marknadsplatsen Spotlight, var ner 1,8 procent. Bolaget fick under måndagseftermiddagen tekniska problem som påverkar flera kunder till bolaget. Bland de drabbade kunderna finns Jollyroom och Teknikmagasinet vars sajter låg nere på tisdagsmorgonen. Litium meddelade sedan att majoriteten av kundsajter var uppe igen.

Bland de kvarvarande rapportbolagen har läkemedelsutvecklarna Oncopeptides och Moberg Pharma på morgonen presenterat rapporter utan större avvikelser från tidigare mönster. Moberg Pharma steg 1,4 procent medan Oncopeptides gick i motsatt riktning och var ner 2,3 procent

Medicinteknikbolaget Ossdsign rapporterade ökad nettoomsättning, men samtidigt större förlust. Aktien belönades dock med en uppgång på nära 6 procent.

Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30 tisdagen 19 november

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -