Lägre bolånemarginal tufft för banker

Banker De svenska bankernas sjunkande bolånemarginaler bekräftar en kreditnegativ trend. Det uppger Louise Lundberg, senior kreditchef vid kreditvärderingsföretaget Moodys, i en sektorkommentar.

I förra veckan kom siffror från Finansinspektionen som visade att de svenska bankernas bolånemarginaler sjönk i det tredje kvartalet, något som bekräftade en nedåtgående trend sedan december 2017.

"Den fortsatta nedgången är kreditnegativ för svenska banker eftersom bolån är en viktig intäktskälla för svenska banker, och eftersom bolånemarginalerna har varit en huvudsaklig drivkraft för lönsamheten under flera år", skriver Moodys-företrädaren.

Bolån står för 48 procent av de svenska bankernas inhemska låneportföljer, noteras det.

Svenska banker har haft relativt sett stark lönsamhet under de senaste åren, särskilt i ett europeiskt perspektiv, men lönsamheten har i år utmanats av stigande regelefterlevnadskostnader.

Swedbank har sänkt sin utdelningspolicy och Handelsbanken ser över sin verksamhet för att begränsa kostnadsutvecklingen, noteras det.

"Den förväntade fortsatta nedgången på intjäningssidan för bolån kommer att addera till bankernas lönsamhetsutmaningar", skriver Moodys.

De storbanker som har störst bolåneportföljer i Sverige är Swedbank och Handelsbanken.

Mer från förstasidan

Mest läst

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -