Kina ger bra start, inköpssiffror viktiga

Makroveckan Efter en lite lugnare vecka på finansmarknaderna riktar vi nu in oss på centralbanksprotokoll och ECB-chefens kommande tal. Dessutom lär de preliminära inköpschefsindexen för november betyda en hel del för börshumöret framöver.

Det var åter en liten andhämtningspaus på den svenska börsen under veckan som gick. Den svenska börsen backade med 0,3 procent. I USA nåddes däremot nya rekordnivåer efter den stark avslutning på veckan och börsen steg med 0,9 procent. Det är fortsatt förhoppningarna på ett handelsavtal mellan USA och Kina, samt lite gryende konjunkturoptimism, som driver på uppgångarna.

Dessutom har Kinas centralbank presenterat nya penningpolitiska lättnader under helgen, vilket kan bidra till en bra start på den här börsveckan.

Noterbart är att de långa marknadsräntorna rört sig nedåt i USA och Europa, vilket delvis kan tolkas som ett visst misstroende vad gäller konjunkturutvecklingen framöver.  Alternativt en förhoppning om nya penningpolitiska stimulanser framöver.

I veckan som kommer lär det bli en del centralbanksfokus. Både Federal Reserve (onsdag) och ECB (torsdag) publicerar penningpolitiska protokoll. Mest intressant är det amerikanska protokollet som lär ge viss vägledning kring hur banken tänker kring räntesättningen framöver. De har visserligen tydligt indikerat att det nu är paus vad gäller räntesänkningar men analytikerkåren har inte helt gett upp hoppet om en ny räntesänkning i början av nästa år. Vad som krävs för en sådan kan kanske framgå i de diskussioner som fördes i samband med den senaste räntesänkningen.

Vi ser också fram mot det tal som den nya ECB-chefen Christine Lagarde håller på fredag. Ett ypperligt tillfälle för henne att ge någon form av programförklaring.

Annars är nog mycket av marknadens fokus inriktat på de preliminära inköpschefsindex för november som publiceras under fredagen. Det är nog viktig för börshumöret att det inte blir några nya besvikelser och att vi istället får se nya tecken på att konjunktursvackan kan vara på väg att gå över. Det skulle nog kunna ge världens aktiemarknader en ytterligare boost uppåt.

Sen hoppas vi givetvis på att vi får nya, positiva besked kring handelsförhandlingarna mellan USA och Kina. Det börjar bli dags att presentera ett datum för när de bägge presidenterna skulle kunna skriva under fas 1 i handelsavtalet.

Måndag

Relativt tomt på makroagendan så mycket fokus lär hamna på positiva signaler gällande handelsförhandlingarna mellan USA och Kina. Bostadsmarknaden i USA fortsätter att utvecklas väl.

Tisdag

De svenska bostadspriserna har troligen stigit något i oktober. I alla fall säsongsrensat. Möjligen kan fallet i bostadsbyggandet ha dämpats under årets tredje kvartal. Det har i alla fall sett hyggligt positivt ut i byggföretagen rapporter för det tredje kvartalet. Rekyl uppåt för bostadsbyggandet i USA väntas efter ett svagt septemberutfall.

Onsdag

Håll ett öga på de japanska exportsiffrorna för oktober. Det har varit en svag utveckling hittills under året och risken är stor att exporten fallit ytterligare. Något som kan bidra till svagare yen. Mycket av marknadens fokus lär hamna på det penningpolitiska protokoll som den amerikanska centralbanken publiceras. Banken säger sig ha tagit paus vad gäller räntesänkningar men protokollet kan ge vägledning kring vad som krävs för att det ändå ska bli fler räntesänkningar.

Torsdag

ECB publicerar penningpolitiskt protokoll men ska vi utgå från det som förmedlades i samband med räntebeskedet lär det inte vara några tyngre nyheter den här gången. Betydligt mer intressant blir det tal som den nya ECB-chefen ger under fredagsmorgonen. Håll koll på hushållshumöret i EMU-området. Om det tickar uppåt ökar förväntningarna på att konjunkturen i EMU-området är på väg att stabiliseras.

Fredag

En avgörande dag för börshumöret när de preliminära inköpschefsindexen för november publiceras. På marknaden vill man nu sett mer tydliga tecken på att konjunkturläget är på väg att stabiliseras och att humöret, kanske framför allt i industrin, förbättras något, om än från låg nivåer. Det skulle kunna ge riskaptiten ytterligare skjuts uppåt.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -