Fyra skäl till att börserna stigit

Makrokommentar Börserna världen runt fortsätter att utvecklas väl. Amerikanska räntesänkningar, framgångar i handelsförhandlingarna samt en överlag positiv rapportskörd bidrar. Dessutom har hoppet väckts om att vi nu har bottenkänning i den nuvarande konjunktursvackan.

Börshumöret har fortsatt uppåt under den senaste månaden. Det är väl framför allt fyra saker som håller riskaptiten vid liv och bidrar till att nya rekord slås på flera börser runt om i världen.

Att den amerikanska centralbanken sänkt räntan ytterligare är en viktig orsak, även om banken numera tycks ha tryckt på pausknappen. Den amerikanska börsen har i alla fall reagerat positivt på de tre sänkningar som Federal Reserve levererat och volatiliteten på den amerikanska aktiemarknaden har fortsatt ner och börjar nu närma sig de rekordlåga nivåer vi såg under 2017.

Till börsyran, som vi väl ändå måsta kalla det, har även rapportperioden bidragit till. De flesta företagsrapporter har antingen slagit förväntningarna eller gett uttryck för att man i alla fall är på väg att notera någon sorts bottenkänning.

Det här syns också delvis i den makrostatistik som rullats ut under senare tid. Det kan noteras att makrostatstiken i framför allt EMU-området har tenderat att klå förväntningarna under senare tid. Citigroups Economic Surprise Index (ESI), som mäter hur makrodata rullas ut i förhållande till analytikernas prognoser, visar numera på en klart uppåtgående trend i EMU-området. Och även om det delvis beror på att analytikerna skruvat ner sina estimat så hoppas många på att vi redan sett det värsta ur konjunktursynpunkt i Europa.

Det här syns också på börsutvecklingen då flertalet av Europabörserna haft en synnerligen positiv börsutveckling under de senaste månaderna. Just konjunkturutvecklingen lär dessutom vara den viktigaste faktorn för att börsfesten ska kunna hålla i sig. Bland annat för att det sällan varit så stor skillnad mellan börs- och konjunkturutveckling, om vi ser bakåt på det här året.

Den genomsnittliga börsuppgången ligger nu på 24 procent bland utvecklade ekonomer (Developed Markets) trots att konjunkturutvecklingen inte varit något av yvas över.

En ytterligare faktor som drivit på börsuppgångarna är att de ihärdiga ryktena om framsteg i handelsförhandlingarna mellan USA och Kina. Nu väntar vi bara på att de här framgångarna ska sättas på pränt. Det återstår bland annat att sätta ett datum för när presidenterna Trump och Xi Jinping skulle kunna skriva under ett avtal.

De olika utspelen kring handelsförhandlingarna fortsätter därför att ge ganska stora slag mellan enskilda handelsdagar och vår bedömning är att ett positivt handelsresultat redan till stor del är inprisat i dagens kurser. Därför är också det här, tillsammans med eventuella konjunkturbesvikelser, en stor risk inför avslutningen på året.

Noterbart, inte bara för utvecklingen under de senaste 30 dagarna, utan för även året hittills är hur börserna i de mer utvecklade ekonomierna fortsätter att rusa ifrån tillväxtekonomierna (Emerging och Frontier Markets). Ett tecken på att investerare gärna söker sig till de ”säkra” korten.

Developed Markets

Här har det återigen varit en fin utveckling under de senaste 30 dagarna. Gruppen utvecklade ekonomier är upp med hela 4,0 procent och börsrekord har slagits på löpande band. Noterbart är givetvis att det är så många europeiska marknader högt uppe på börslistan och den svenska börsen ståtar med en uppgång på 5,1 procent.

Framgångarna på de europeiska börserna får tolkas som att embryot till en konjunkturvändning har haft stor betydelse för placerarnas investeringsvilja. Sedan tillkommer dessutom amerikanska räntesänkningar och förhoppningar om att ett handelsavtal mellan USA och Kina snart ska finnas på plats. USA-börsen når ständigt nya rekordnivåer och MSCI-index steg med imponerande 4,4 procent.

I bottenregionen hittar vi länder med företagsspecifika problem eller där politisk turbulens bidrar till att dämpa riskaptiten.

  30 dagar årsskiftet
Danmark 7% 25%
Portugal 6% 21%
Italien 5% 31%
Sverige 5% 29%
Österrike 5% 20%
Irland 5% 30%
Israel 5% 16%
Tyskland 5% 24%
Japan 5% 17%
USA 4% 26%
Kanada 4% 21%
Frankrike 4% 28%
Singapore 3% 14%
Australien 2% 25%
Norge 2% 13%
Holland 2% 33%
Schweiz 2% 27%
Hongkong 2% 5%
Storbritannien 1% 14%
Finland 0% 14%
Spanien -1% 11%
Belgien -1% 26%
Nya Zeeland -2% 24%
DM, genomsnitt 4,0% 24,0%

 

Emerging Markets

Om det varit klang och jubelföreställning bland utvecklade ekonomier så ser det lite svagare ut bland tillväxtekonomierna. Ändå landar den genomsnittliga uppgången under de senaste 30 dagarna på anständiga 1,8 procent. Oroliga länder som Pakistan och Turkiet har hittat nya köpare och rusar på rejält. Men här är också riskerna stora. Ryssland och Grekland fortsätter dessutom att ånga på och en uppgång under året på numera dryga 50 procent i Grekland är givetvis högst imponerande.

I bottenträsket finner vi Chile och Argentina som brottas med interna, politiska problem. Något som bland annat fick Chile att avstå värdskapet för det viktiga handelsmöte som var tänkt att hållas i mitten av november och där presidenterna Trump och Xi Jinping var tänkta att skriva under fas 1 i handelsavtalet.

  30 dagar årsskiftet
Pakistan 11% 3%
Turkiet 10% 17%
Ungern 7% 13%
Ryssland 6% 34%
Sydkorea 4% 11%
Grekland 4% 54%
Saudiarabien 4% 5%
Colombia 4% 32%
Taiwan 4% 28%
Egypten 4% 19%
Peru 3% 4%
Polen 3% 1%
Indien 2% 6%
Brasilien 2% 26%
Malaysia 1% 1%
Tjeckien 0% 3%
Kina 0% 14%
Mexico 0% 9%
Indonesien 0% 1%
Filippinerna 0% 8%
Sydafrika -1% 10%
Qatar -1% -3%
Thailand -2% 0%
För.  Arabemir. -2% 3%
Argentina -4% -29%
Chile -6% -6%
EM, genomsnitt 1,8% 13,0%

 

Frontier Markets

Som vanligt en del spridning på listan över de ingående länderna. Kenya går fortsatt bra efter att den politiska situationen sett ut att stabiliseras. Nigeria gynnas i sin tur av ett stigande oljepris. Håll också koll på den, visserligen lilla, men framgångsrika rumänska börsen som också är upp med drygt 50 procent i år. I övrigt relativt små rörelser för att gälla den här gruppen förhoppningsvis ekonomier. Den genomsnittliga uppgången summerar till 1,2 procent och gruppen som helhet fortsätter därmed att halka efter.  

  30 dagar årsskiftet
Kenya 9% 35%
Nigeria 5% -17%
Serbien 4% -2%
Mauritius 4% 5%
Litauen 2% 30%
Sri Lanka 2% -5%
Rumänien 2% 52%
Vietnam 2% 9%
Kazakstan 2% 28%
Slovenien 2% 20%
Estland 1% 11%
Marocko 1% 8%
Oman 1% 4%
Kuwait 0% 20%
Bangladesh 0% -8%
Jordanien -1% 3%
Tunisien -1% -2%
Kroatien -1% 21%
Libanon -2% -21%
Bahrain -4% 30%
FM, genomsnitt 1,2% 11,8%
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -