Jedi-kontraktet - Nu överklagar Amazon

Börs Enligt en säker källa ska president Donald Trump ha gett order om att "köra över Amazon" genom att inte låta bolaget vara med i försvarsupphandlingen. Kontraktet som sedan gick till Microsoft överklagas nu av Amazon.

Amazon tar nu upp kampen mot försvarshögkvarteret Pentagon avseende upphandlingen av det gigantiska så kallade JEDI-kontraktet, som tilldelades konkurrenten Microsoft i slutet av oktober. Kontraktet, som avser IT-molntjänster är värt 10 miljarder dollar och såg länge ut att vara vikt för Amazon, som dock uppgetts ha motarbetats av president Donald Trump.

Flera aspekter i utvärderingsprocessen innehöll grava felaktigheter, omisskännligt förutfattade meningar och utifrån detta är det viktigt att frågan utreds och korrigeras, menar Amazon avseende Microsofts tilldelning.

E-handels- och numer också datacenterjätten Amazon tillkännagav sin hållning på torsdagskvällen avseende JEDI-kontraktet, under vilket det amerikanska försvarets stridskrafter ska effektiviseras med hjälp av artificiell intelligens.

President Donald Trump, som också är överbefälhavare för den amerikanska militären, har länge kritiserat Amazon och dess grundare, vd och ordförande Jeff Bezos. Detta utgör kärnan av Amazons kritik. Bolaget menar att man åsidosatts på icke-rättsenliga grunder i konkurrensutsättningen under upphandlingen.

USA:s försvarsminister, Mark Esper, uppgav tidigt på fredagen för Reuters att det är felaktigt att Amazon ska ha uteslutits på orättvisa grunder.

"Jag är helt övertygad om att saken skötts fritt och rättvist, utan någon utomståendes inflytande", sade han vid en presskonferens under ett besök i Sydkoreas huvudstad Seoul.

Det torde dock ha varit svårt för en amerikansk myndighet att vara opartisk i frågan, menar Amazon, givet presidentens motvilja till att låta Amazon vara med i matchen.

En tidigare talskrivare till Mark Espers föregångare Jim Mattis har i en bok hävdat att president Donald Trump ska ha gett order om att "köra över Amazon" genom att inte låta bolaget vara med i upphandlingen.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -