Svängig börs, Kinnevik på minus

Börsen Stockholmsbörsen inledde tisdagen med en försiktig uppgång, vände nedåt för att sedan vända uppåt igen. Flera industri- och verkstadsaktier bytte samtidigt plats med defensiva aktier i toppen bland storbolagen, men Telia i främsta ledet.

Vid klockan 10.30 hade OMX-index stigit 0,3 procent.

Marknaderna riktar på tisdagen blickarna mot ett anförande som Donald Trump ska hålla vid Economic Club of New York, klockan 18 svensk tid. Frågan är i huvudsak i vilken mån han kommer att beröra de pågående handelsförhandlingarna med Kina. På handelstemat rapporterade New York Times att Donald Trump denna vecka väntas meddela att han skjuter på beslutet att eventuellt införa biltullar mot EU i sex månader.

På OMXS30 tog konjunkturoro över humöret efter en initial uppgång för verkstad och industriaktier. Telia var upp 0,7 procent, framför SCA och Essity som steg omkring 0,5 procent vardera.

Volvo steg 0,4 procent och trotsade därmed en profetia från Morgan Stanley, som tror att Volvos aktiekurs kan komma att följa bolagets vinst per aktie nedåt under 2020 i takt med att produktionsneddragningar riskerar att tynga marginalen. Riktkursen skruvades ner till 130 kronor (135) med bibehållen rekommendation undervikt.

I motsatt riktning placerade sig Kinnevik med en nedgång på 1,2 procent på tisdagen, som är sista dag att handla aktier med rätt till Millicon-aktier. Tele2, Ericsson och Boliden var ner mellan 0,7-0,8 procent.

Utanför storbolagslistan har flygbolaget SAS fått en höjd riktkurs av Nordea Markets till 22 kronor från 17 kronor med upprepad köprekommendationen. Aktien var upp 4,4 procent.

Spelutvecklaren Starbreeze som på måndagen meddelade att bolaget har lämnat in en rekonstruktionsplan samt en begäran om ackordsförhandling till Stockholms Tingsrätt, steg 9,2 procent.

I samma sektor steg även Paradox 7,4 procent, trots en rapport för det fjärde kvartalet som underlevererade mot analytikernas förväntningar på både omsättning och resultat före skatt.

Ljudboksföretaget Storytels förlust före skatt ökade till -76,3 miljoner kronor i det tredje kvartalet jämfört med -63,3 miljoner kronor i motsvarande kvartal föregående år, och aktien sjönk 1,6 procent. Prognoserna för helåret upprepades med en precisering av ökningen av streamingintäkter med 39 procent för helåret. Tidigare prognos var övre delen av målsättningen 36-41 procent.

Oscar Properties steg något efter en kvartalsrapport där rörelseresultat för det tredje kvartalet ökade till 58,1 miljoner kronor (103). Åtta stycken bostäder såldes och en bostad bokades. Inga nya bostäder byggstartades under kvartalet.

Den försäljning som aktieägare i Bygghemma, och då framförallt FSN Capital, aviserade efter börsstängning på måndagen är nu genomförd. Det var sedan tidigare klart att EQT skulle köpa nästan 18,3 miljoner aktier, eller 17 procent av bolaget, till kurs 47:50 kronor. Aktien steg 3 procent till 49 kronor.

Ratos som på onsdagen håller kapitalmarknadsdag fortsatte på den inslagna vägen och steg 0,4 procent. Sedan rapporten för det tredje kvartalet har aktien avancerat 23 procent. I tisdagens upplaga av Dagens industri varnade dock tidningens analytiker Richard Bråse för att uppgången möjligen vilar på lös grund med hög skuldsättning.

Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 tisdag 12 november

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -