Blankningarna på nya rekordnivåer

Börs Det blankade kapitalet på Stockholmsbörsen har ökat med 25 procent sedan årsskiftet. Siffran är den högsta på över ett år.

Totalt är aktier till ett värde av 44 287 miljoner kronor kortade på börsen, enligt Holdings. Det ska jämföras med att aktier till ett värde av 35 364 miljoner kronor var blankade vid årsskiftet.

Störst andel av det blankade kapitalet står klädjätten H&M för. H&M-aktier värda 9,8 miljarder kronor är blankade i nuläget. Det motsvarar 3,16 procent av den totala andelen aktier i bolaget.

Totalt finns fyra blankare inne i H&M. Störst är Tiger Global Management med 1,12 procent av aktierna följt av Viking Global Investors med 0,9 procent, Third Point med 0,59 procent och Maverick Capital med 0,53 procent.

Viking Global Investors drivs av den välkände norske finansmannen Ole Andreas Halvorsen. Förutom storposten i H&M har Viking Global Investors även blankat danska smyckesbolaget Pandora.

Totalt förvaltar Viking Global en portfölj på 30 miljarder dollar.

H&M-aktien har haft en fantastisk återhämtning på börsen under 2019. Aktien är upp hela 49 procent sedan årsskiftet efter flera bra rapporter.

H&M är fortfarande en av de mest ägda aktierna hos Avanza. Totalt finns aktien i 83 650 depåer hos banken.

Bland analytikerna är bilden av H&M delad. Sex stycken sätter köp, sju stycken behåll och åtta stycken säljstämplar bolaget. Den genomsnittliga riktkursen ligger på 164 kronor per aktie.

Största ägare i H&M är Stefan Persson med familj som efter flera köp nu äger 47,9 procent av bolaget.

Näst störst andel av det blankade kapitalet står kredithanteringsbolaget Intrum för. Totalt har det kortats Intrumaktier för 3,6 miljarder kronor.  

Sammanlagt är 10,4 procent av alla Intrumaktier kortade. Det gör bolaget till det mest blankade på Stockholmsbörsen sett till det totala aktiekapitalet.

Totalt är sju aktörer inne i aktien. I år är Intrumaktien upp 25 procent.

Den tredje mest blankade aktien sett till det totala kapitalet är livsmedelskedjan ICA. Här finns kortade aktier till ett värde av 2,6 miljarder kronor. Det motsvarar drygt 3 procent av samtliga aktier i företaget.

ICA-aktien är upp 34 procent i år och för två av de tre blankarna har positionen blivit riktigt blodig.

Pelham Long Short ligger back 45 procent och Hengistbury Investment Partners är back 44 procent på sina ICA-blankningar, enligt Holdings.

Andra aktier som står för en stor del av de totala blankningarna på börsen är skogsbolaget SCA, försvarskoncernen Saab, skogsbolaget Stora Enso, strålknivaktien Elekta, bostadsutvecklaren JM, mätteknikbolaget Hexagon och mönsterritarbolaget Mycronic.

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Aktie Värde, Mkr Blankare
  H&M B 9 823 4
  Intrum 3 550 7
  ICA Gruppen 2 627 3
  SCA B 2 357 2
  SAAB B 2 095 7
  Stora Enso R 1 936 3
  Elekta B 1 732 5
  JM 1 489 7
  Hexagon B 1 362 1
  Mycronic 1 182 3
     
Källa: Holdings    
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -