Riksbanken lär sitta på helspänn

Makroveckan Veckan som kommer är hyperviktig för Riksbanken och dess planer på en räntehöjning i december. Dessutom fullmatad med tunga makronyheter. Framför allt USA men även i Kina och EMU-området.

Efter en kort andhämtningspaus var det återigen uppåt som gällde på de flesta av världens börser under förra veckan och vi rör oss återigen mot nya rekordnivåer på många håll. Den svenska börsen steg med 2,0 procent medan den amerikanska steg med 0,9 procent. Återigen är det förhoppningarna på ett handelsavtal mellan USA och Kina samt hyggliga företagsrapporter som framför allt driver på riskviljan.

Räntorna rör sig också uppåt och den amerikanska tvåårsräntan steg med 12 punkter till 1,68 procent, vilket väl får tolkas som att marknaden inte räknar med några nya räntesänkningar i närtid. Så har också signalerna varit från flera Fed-ledamöter och lite ytterligare kött på benen får vi i samband med att Fed-chefen Jerome Powell håller tal inför kongressens ekonomiska kommitté på onsdagseftermiddagen.

När det gäller just USA kan det också vara värt att hålla koll på det tal som president Trump håller i New York på tisdag, samt onsdagens inflationssiffror och, kanske framför allt, fredagens siffror över industriproduktion och detaljhandel. Det är viktig för börshumöret att amerikanska hushåll håller konsumtionen uppe eftersom de står för det absolut största bidraget till en amerikanska tillväxten och en viktig köpperiod nu närmar sig. Så frågetecken kring shoppingviljan är inte välkommet ur ett riskperspektiv.

På det internationella planer är dessutom de kinesiska industriproduktions- och detaljhandelssiffrorna, samt de tyska BNP-siffrorna, som publiceras på torsdag viktiga för börshumöret. Risken är att kinesiska industriproduktion har fallit tillbaka i oktober och att Tyskland sjunkit ner i en teknisk recession. Det senare behöver dock inte vara bara negativt eftersom det ökar pressen på den tyska regeringen att presentera de efterlängtade finanspolitiska stimulanserna.

Mycket av vårt fokus lär ändock hamna på svenska data. Onsdagens inflationssiffror för oktober är den givan höjdpunkten. Enligt Riksbankens prognoser och förhoppningar ska inflationen nu börja röra sig uppåt och lägga ytterligare grund för den planerade decemberhöjningen av räntan. Så räkna med rörelser i kronan efter att inflationssiffran publicerats. Ett utfall i linje med Riksbankens prognos på 1,6 procents inflation i oktober borde räcka för en liten rusning i kronan.

Vi är också mycket nyfikna på de reviderade arbetslöshetssiffror som SCB publicerar på torsdag. Äntligen får vi någon sorts besked kring hur arbetsmarknaden faktiskt sett ut under de senaste månaderna. Arbetslöshetssiffrorna för de senaste månaderna väntas visserligen justeras ner men fortfarande visa på en uppgång i arbetslösheten.

Vi räknar med att riksbanksdirektionen sitter på helspänn inför veckans skörd av svenska makrosiffror. Det är lite bära eller brist för dem när det gäller den planerade decemberhöjningen av räntan.

Måndag

Den brittiska BNP-tillväxten väntas ha smitit ur recessionsfällan under årets tredje kvartal. Väntat är att tillväxten ska ha stigit med 0,4 procent.

 

Tisdag

Viktiga siffror över inflationsförväntningarna i Sverige eftersom det är en nyckelvariabel för Riksbanken i deras förhoppning att kunna höja räntan i december. Fortfarande lär dock inflationsförväntningarna ligger under inflationsmålet på 2,0 procent. Håll också koll på det tal som president Trump håller i New York för eventuella signaler kring handelsförhandlingarna mellan USA och Kina. Möjligen kan också Hong Kong-protesterna komma upp.

 

Onsdag

Hyperviktig dag med de svenska inflationssiffrorna för oktober högst på agendan. Nu ska, enligt Riksbankens prognoser, inflationen börjar röra sig uppåt och ett utfall i linje med Riksbankens prognos på 1,6 procent (KPIF) skulle ge banken ytterligare råg i ryggen. Samt trycka upp kronan. Även analytikerna tror på en uppgång men inte i samma utsträckning som banken. Amerikanska inflationssiffror och ett tal av Fed-chefen Jerome Powell kan få det att röra sig mer på den internationella finansmarknaden.

 

Torsdag

Under natten mot onsdag publiceras industriproduktions- och detaljhandelssiffror i Kina. Håll särskild koll på industriproduktionssiffrorna som överraskande positivt i septembermätningen. En ny hög siffra skulle sannolikt ge en positiv boost till synen på världsekonomin och ge börser en skjuts uppåt. SCB presenterar reviderade arbetslöshetssiffror för perioden juli 2018 till nu. De höga arbetslöshetsutfallen för de senaste månaderna väntas revideras ner men frågan är med hur mycket. Det här är ytterligare en viktig signal för Riksbanken.

 

Fredag

Veckan avslutas med amerikanska industriproduktions- och detaljhandelssiffror för oktober. Här kan det vara läge att hålla i hatten eftersom svaga utfall sannolikt skulle dämpa riskviljan ganska mycket. Det som marknadsaktörerna framför allt fokuserar intresset kring är om hushållen hittat tillbaka in i butikerna efter att ha shoppat överraskande lite i september.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -