SAS höjer prognosen för 2019

Börs SAS resultat för 2019 kommer att bli bättre än vad bolaget tidigare bedömt. Det framgår av ett pressmeddelande från flygbolaget i samband med bolagets månatliga trafikrapport.

SAS spår nu att resultatet före skatt och jämförelsestörande poster kommer uppgå till 700-800 miljoner kronor för räkenskapsåret 2019.

SAS tidigare utsikter var att det skulle bli utmanande att uppnå ett positivt resultat före skatt och jämförelsestörande poster under räkenskapsåret 2019.

Den bedömningen är en "effekt av starka passagerarsiffror och förbättrade enhetsintäkter", enligt SAS.

AS-koncernens reguljära passagerartrafik, RPK, ökade med 2,9 procent i oktober. Kabinfaktorn förbättrades med 0,6 procentenheter till 75,2 procent.

Det framgår av trafikrapporten från SAS som även passade på att informera om omvänd vinstvarning för helåret.

Flygbolagets valutajusterade yield, intäkten per passagerarkilometer, var upp 1,6 procent i oktober jämfört med samma månad i fjol.

Den så kallade valutajusterade Pask-nivån, passagerarintäkter i relation till tillgänglig flygstol, var upp 2,3 procent.

 SAS totala trafikkapacitet ökade med 2,2 procent i oktober och antalet passagerare ökade samtidigt med 3,6 procent, framgår av ett pressmeddelande där det också meddelas en omvänd vinstvarning.

Flygbolaget SAS passagerarkilometer (RPK) ökade med 5,7 procent i de tre skandinaviska länderna i oktober, skriver flygbolaget.

Tillväxten var även "betydande" på europeiska och intraskandinaviska rutter, där RPK ökade med 5,5 procent. Kabinfaktorn ökade med 0,7 procentenheter till 76,3 procent och bidrog till en förbättrad valutajusterad enhetsintäkt och passageraryield som ökade med 2,3 procent respektive 1,6 procent.

Regularitet och punktlighet visade också en stark förbättring för SAS, med en ökning med 0,8 procentenheter respektive 1,5 procentenheter.

SAS aktie steg med 3,3 procent kort efter pressmeddelandet på fredagen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -