På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Heta Listan: Bottenfiske i norsk metall

Heta Listan Listan blickar mot Norge när ytterligare ett bottenfiske är aktuellt. Industri- och basmetaller har drivit årets rally. I den här metallaktien ser det ut att finnas mer att hämta.

Världens börser fortsätter att stiga i snabb takt. Kandidaten Guidewire Software har kvalat in på Heta Listan och därefter stigit 1,1 procent över vår trigger.

Ser vi till övriga aktier på Heta Listan så har H&M har fallit tillbaka något i veckan. Som högst nådde kursen närmare 210 kronor. För att den stigande trenden som inleddes tidigare under sommaren skall vara intakt bör vi snart se en positiv vändning i aktien. Sker inte det behöver affärsförslaget utvärderas på nytt.

Bottenfisket i det amerikanska isoleringsbolaget Owens Corning rör sig inte i någon raketfart. Inklusive en utdelning om 22 cent per aktie har affärsförslaget avkastat 3,1 procent sedan slutet på september. Utvecklingen går i alla fall åt rätt håll.

Handelsmönstret i djurmedicinbolaget Zoetis signalerar viss svaghet i ett kortare perspektiv. För att inte drabbas för hårt om aktien fortsätter att falla är stop loss-nivån sedan tidigare justerad till 119,50 dollar. Det låser in en bra vinst även om utvecklingen fortsätter åt fel håll.

Nu till veckans kandidat som är ytterligare ett bottenfiske.

Norsk Hydro

Trigger: 35,65    Stop loss: 34,30

Norsk Hydro är en ledande tillverkare av aluminium och Norges andra största elbolag. Aluminiumprodukterna säljs främst i USA (20%) men också i Europa, då främst till Tyskland (13%). I övriga världen är Brasilien en viktig marknad och totalt sett finns bolaget i 40 geografiska regioner.

På aktiemarknaden har Norsk Hydro mer än halverats i värde sedan senaste toppnoteringen i slutet på 2017. Men aktien ser nu ut att ha format en botten och från lägsta noteringen har priset redan stigit 40 procent.

Det finns goda anledningar till att aktien fallit. Under 2018 backade lönsamheten med drygt 30 procent. Hittills under 2019 har försäljningen krympt mellan 5–6 procent per kvartal. I två av tre kvartal har bolaget förlorat pengar.

Framför allt har efterfrågan vikt, vilket föranlett lägre försäljning och lägre försäljningspriser på aluminium. Bolaget har också dragits med problem i den brasilianska produktion under året. Embargot mot Alunorte har dock släppts under tredje kvartalet och kapaciteten bedöms ha 83 procent i anläggningen.

I mars drabbades Hydro av en cyberattack vilket påverkat första halvårets resultat med 550–650 miljoner norska kronor. Motsvarande ungefär rörelsevinsten under årets andra kvartal. De negativa effekterna bedöms nu ha klingat av.

För att möta framtiden har Hydro lanserat ett effektiviseringsprogram med målet att förbättra rörelseresultatet med 6,4 miljarder norska kronor under de närmaste fem åren. En klimatstrategi är också på plats med målbilden att sänka utsläppen från den egna tillverkningen med 30 procent fram till 2030.

I fjärde kvartalet spår analytikerna en positiv vändning i efterfrågan på aluminium och andra industrimetaller, vilket bromsar årets negativa utveckling i Norsk Hydro något.

Sedan fortsätter den svagt positiva utvecklingen under 2020 och lönsamheten letar sig då i alla fall högre, även om forna storhetstider är långt borta.  Under 2020 förväntas en vinst på 2,25 norska kronor per aktie, vilket motsvarar drygt 50 procent av vinsten år 2017. Det räcker för att bolaget ska värderas till 15–16 gånger vinsten på nästa år, enligt Factset. På estimatet för 2021 talar vi om p/e 11–12.

Köp aktien om den stiger över 35,65 norska kronor. Sätt stopp vid 34,30.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -