Tullkrigshopp höjer riskviljan

Makroveckan Rapporter om framgångar i handelsförhandlingarna mellan USA och Kina eldar på riskviljan. I veckan får vi bland annat protokoll från Riksbanken och viktiga konjunktursignaler från Tyskland och tjänstesektorn.

Efter en tid med stadiga uppgångar var det lite lugnare på världens börser under förra veckan. Den svenska börsen backade med 0,3 procent. Ett undantag var USA-börsen som efter att det kommit positiva signaler kring handelsförhandlingarna mellan USA och Kjna rusade upp till en ny rekordnivå under fredagen. Det här har dessutom bidragit till en fin börsstart på innevarande vecka.

Den svenska kronan har dessutom stärkts en aning trots lite dystra konjunktursignaler från industrin. Viktigt för den fortsatta kronresan blir det penningpolitiska protokoll som Riksbanken publicerar på tisdag. Det ska bli intressant att höra resonemangen bakom beslutet att hålla fast vid en räntehöjning. Om direktionen är övertygad om nyttan med att föra upp styrräntan till noll procent lär det ha en positiv effekt på kronan.

Inköpschefsindexen för tjänstesektorn publiceras också på tisdag. Ännu en viktig pusselbit kring tillståndet i världsekonomin. Stabila index väntas vilket lär tas emot positivt på marknaden.

Viktiga signaler kring världsekonomi blir också de tyska orderingångs- och produktionssiffror som publiceras i veckan. Tysklands industri står för en betydande del av de investeringsvaror som produceras i världen och det är just investeringsviljan som är det som utvecklas allra svagast just nu.

Centralbankerna i Storbritannien och Australien lämnar räntebesked men väntas bägge ligga still med räntan. Den brittiska valrörelsen inför valet i december har dessutom kickat igång och vi väntar oss en osedvanligt smutsig valrörelse. Boris Johnson har dock sagt nej tack till en valallians med UKIP.

I Sverige kickar avtalsrörelsen igång och det finns förutsättningar för lite större spänningar än de vi sett under de senaste avtalsrörelserna. Bland annat har Kommunal ställt sig utanför LO-samordningen.

På fredag kan vi dessutom få besked om vem som ska ersätta Kerstin af Jochnick i riksbanksdirektionen. Många gissar att Karolina Ekholm gör comeback men vi hoppas på Christina Nyman från Handelsbanken. 

 

Måndag

Investerarförtroendet i EMU-området väntas ha stigit en aning i november men ligger trots detta kvar i negativt territorium. Orderingången i USA väntas ha dämpats och en eventuellt svag siffra kan ge marknaden lite skrämselhicka.

Tisdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa konjunkturkorten. Väntat är stabila index. Vi är dessutom nyfikna på både Riksbankens protokoll från det senaste penningpolitiska mötet samt hårda data över industriproduktion och orderingång. I det förra fallet blir det högintressant att se hur direktionsmedlemmarna resonerade när de bestämde sig för att hålla fast vid en räntehöjning i december. Hur hårt har de egentligen bundit sig vid masten vad gäller en ränteleverans?

Onsdag

Det har sett väldigt deppigt ut för tysk industri under senare tid. Nu får vi hårda data på hur orderingången sett ut i inledning av hösten. Risk för svaga siffror, i alla fall sett till hur indikatorerna utvecklats. Detaljhandeln i EMU-området väntas ha utvecklats bättre.

Torsdag

Den brittiska centralbanken lämna räntebesked och det är ingen vild gissning att de vilar på hanen i väntat på att Brexit-spektaklet når vägs ände. Dessutom måste banken snart utse ny centralbankschef eftersom Mark Carneys mandat snart löper ut.

Fredag

Bostadspriser från Mäklarstatistik lär röna ett visst medialt intresse, men lär inte påverkar marknadsrörelserna i nuläget. Tyska exportsiffror är däremot i marknadens fokus eftersom de ger en signal kring tillståndet i världshandeln och dessutom är en indikator på hur investeringsviljan hos företagen ser ut. Ett utfall i närheten av förväntningarna skulle innebära en viss lättnad.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -