Köpvärda fonder i maj - så gick det

Utvärdering De globala finansmarknaderna har det senaste halvåret bjudit på en bra avkastning, trots att vissa månader som maj och augusti har svängt mycket.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför maj 2019.

Alla stora regioner är på plus det senaste halvåret. Svagast utveckling har det varit i Asien, främst i Kina och det närliggande Hongkong. Man får väl säga att Kina har varit mitt i skottlinjen för handelsavtalskriget mellan USA och Kina. Samtidigt har det varit stökigt i Hongkong med återkommande protester sedan månadsskiftet mars/april. Det har minskat investerarnas riskvilja på Hongkongbörsen betydligt. Det syns inte minst i att flera stora planerade börsintroduktioner på Hongkong-börsen lagts på is.

I Asienregionen sticker Japanfonder ut. De har gått starkt lite mot alla odds då stora del av exporten går just till Kina. En annan lysande stjärna är våra närmaste tillväxtmarknader Östeuropa. Snittet för Östeuropafonderna är hela 12 procent. Tydligt är att Moskvabörsen har varit motorn i regionen och ångat på med en 15 procentig avkastning. En Östeuropafond har normalt mellan 50 - 60 procent investerat i ryska bolag.

Avkastningen för Stockholmsbörsen har äntligen lossnat. Det senaste halvåret har den lyckats bättre än bredare Europafonder. De amerikanska börserna har fortsatt ånga på, trots en tydlig sektorrotation. En bred amerikansk indexfondhar i svenska kronor en uppgång på över 7 procent. USA börsernas uppgång har hjälpt till att lyfta globalfonder till en avkastning över 5 procent under halvåret.

Det senaste halvåret har inte dollarförstärkningen varit lika stark som tidigare. Dollarn har stärkts med 2,5 procent och Euron med knappt 1,5 procent. Det ökar värdet för utländska fondtillgångar i de båda valutorna.

Alla Placeras fondval är på plus det senaste halvåret. Men det mönster vi har sett tidigare i år, att flera av Placeras indexfondsval inte har hängt med sina kategorisnitt fortsätter att spöka även den här månaden. Sju av fonderna utvecklats i nivå med eller bättre jämfört med sina kategoriindex. Något som vi är riktigt nöjda med.

Avkastning 6 mån % Kategorisnitt %
MS INVF Global Opportunity 4,5 3,8
Swedbank Access Asia 1,0 1,2
Öhman Etisk Emerging Markets A 1,4 1,2
C Worldwide Sweden Small cap 1A 7,8 5,6
Atlant Opportunity 1,4 -1,2
Sensor Sverige Select 5,5 3,5
Swedbank Robur Access Mix  2,5 2,6
Carnegie Strategifond 6,5 2,6
IKC Avkastningsfond 1,9 1,1
Spiltan Räntefond Sverige 0,9 1,1
Källa: Morningstar 28 oktober 2019    

 

Nytt fondval inför maj var globalfonden MS INVF Global Opportunity. Fonden investerar i huvudsak stora tillväxtbolag. Det är en fond som har över presterat mycket över tid. Avkastningen har varit 4,5 procent under perioden vilket är bättre än snittet för globalfonder med inriktning mot tillväxtbolag.

Högst avkastning under halvåret har C Worldwide Sweden Small Cap 1A. En småbolagsfond som stigit med nästan 8 procent och klått snittet för svenska småbolagsfonder. Fonden togs in i april och det har varit en bra period för småbolagsfonder. Svenska småbolagsfonder haft en stark avkastning på 5,6 procent, vilket är mer än fonder inriktade på stora svenska bolag som avkastat 4,9 procent.

Placeras asienfondsval som är indexfonden Swedbank Robur Access Asia, har inte lyckats nå upp till kategorisnittet för asienfonder. Det samma gäller även för Swedbank Robur Access Mix som är en indexblandfond som investerare på den svenska marknaden. Den har avkastat lite sämre än kategorisnittet av blandfonder-SEK, balanserad.

Men det som överraskar riktigt mycket är den aktivt förvaltade blandfonden Carnegie Strategifond. Trots att den bara har runt 60 procents aktieexponering, har den lyckats stiga hela 6,5 procent. Avkastningen är bättre än Stockholmsbörsen och fonden har nästan levererat dubbel avkastning mot kategorisnittet för Blandfonder-SEK, balanserad. Det är en riktigt bra prestation.

Placeras tredje blandfondsval Sensor Sverige Select, ha sin vana trogen levererat en bra avkastning som är högre än kategorisnittet av Blandfonder-SEK, aggressiv.

De två låg riskfonderna med räntefokus, IKC Avkastningsfond och Spiltan Räntefond Sverige har båda haft stabil avkastning. IKC Avkastningsfond har lyckats mycket bra och levererat en riktigt bra avkastning under perioden på knappt 2 procent.

Spiltan Räntefond Sverige har stigit med knappt en procent, men fonden har inte klarat av att nå upp till avkastningen för sin fondkategori på 1,1 procent. Men då ska man ha i bakhuvudet att fonden hör till den med klart lägst risk mätt som standardavvikelse i fondkategorin, med sina låga 0,3 procent mot 1 procent för fondkategorin.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -