De mest köpta aktierna i oktober

Aktier Spararna bottenfiskade Nokia efter telekomjättens rapportras och köpte Swedbank trots hot om stora böter. Det visar köpstatistik från Avanza.

I oktober sålde spararna mer aktier än de köpte. Att de var mer defensiva syns också på listan över de mest köpta aktierna. Flera konjunkturokänsliga bolag, såsom Telia och Swedish Match, återfinns där.

Avanzas sparekonom Johanna Kull varnar för att ha övertro att man träffsäkert kan flytta sina pengar mellan offensiva och defensiva aktier.

”Det är lättare sagt än gjort och risken är att man konstant är sen på bollen. En bra tumregel kan därför vara att bara köpa bolag som man genuint tror på långsiktigt och inte bara för att aktien har en viss typ av karakteristika”.

Månadens handel i Nokia-aktien var mer än tre gånger så stor som snittet hittills i år och aktieköpen de största på många år.  

”Risken är att man stirrar sig blind på kursreaktionen och glömmer bort själva anledningen bakom fallet, den kraftigt sänka lönsamhetsprognosen”, säger Johanna Kull.

Månadens säljlista präglades av konjunkturkänsliga verkstadsbolag som Volvo, Sandvik och Atlas Copco.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -