Ökad osäkerhet inför Fed-beskedet

Makrokommentar Den amerikanska BNP-tillväxten var högre än väntat under det tredje kvartalet samtidigt som arbetsmarknaden ser fortsatt stark ut. Det ökar osäkerheten inför onsdagskvällens räntebesked från Federal Reserve.

Inför den amerikanska centralbankens räntebesked under onsdagskvällen publicerades viktiga konjunkturdata som kan få viss bäring på vilka besked som banken kommer att ge. En räntesänkning med 0,25 procentenheter har sedan en tid tillbaka betraktas som mer eller mindre given. Däremot har det varit ganska stora tveksamheter kring vad Federal Reserve ska kommunicera kring den framtida räntesättningen.

Det har dessutom, i samband med tidigare räntesänkningar, blivit en del besvikelse på marknaden när Fed-chefen Jerome Powell inte varit beredda att utlova framtida räntesänkningar utan mer sett dessa som någon form av enstaka säkerhetssänkningar. Därför lär det även efter onsdagskvällens besked vara mest fokus på vad som sägs om framtiden.

Onsdagens preliminära amerikanska BNP-siffror för årets tredje kvartal talar snarast för att Powell återigen kommer att ha en ganska försiktig linje. BNP-tillväxten landade på 1,9 procent, vilket visserligen är en mindre nedgång jämfört med andra kvartalets 2,0 procent, men nedgången var samtidigt mindre än väntat. Analytikerkåren hade räknat med en tillväxt på 1,6 procent under det tredje kvartalet.

Liksom tidigare är det framför allt hushållen som håller tillväxten uppe på en hygglig nivå. Den privata konsumtionen steg med 2,9 procent under det tredje kvartalet. Dessutom bidrar en uppgång i bostadsinvesteringarna med 5,1 procent till att bruttoinvesteringarna ”bara” sjönk med 1,5 procent.

Så det är ett rejält bekymmer för ekonomin att andra typer av investeringar backar. Som exempelvis de på maskiner och utrustning som sjönk med 3,8 procent under tredje kvartalet.

Exporten steg dessutom med måttliga 0,7 procent medan importökningen stannade vid 1,2 procent. Så det är tydligt att handelskrig, stark dollar och lägre global tillväxt slår både i form av svagare utrikeshandel och låg investeringsvilja hos företagen.

Ändå borde det totala BNP-utfallet tala för att Federal Reserve går ganska försiktigt fram.

För detta talar också att ADP-mätningen över sysselsättningen i privat sektor visade på en sysselsättningsuppgång på 125 000 personer i oktober. Även här slog utfallet prognoserna då analytikerna hade väntat sig en uppgång med 110 000 personer. Och även om ADP-mätningen och de officiella sysselsättningssiffrorna, som publiceras på fredag, inte alltid går hand i hand så ökar det sannolikheten för en högre oktobersiffra för sysselsättningen än väntade 95 000.

På marknaden kan noteras en mindre ränte- och dollaruppgång strax efter att siffrorna publicerats.

Det är väl också framför allt det senaste årets dollaruppgång, tillsammans med risken att svaghetstecken i industrin ska sprida sig till övriga delar av ekonomin, som talar för ett mjukt besked från Federal Reserve. Även om valutakursen inte är någon målvariabel för banken.

Däremot är trycket från president Trump mycket stort på Federal Reserve att agera med räntan för att få ner dollarkursen. En dollarnedgång som säkert också skull smaka lite mumma inför fortsatta handelsförhandlingar med Kina.

Håller Powell fast vid synen att Federal Reserve avser att gå försiktigt fram kan vi nog räkna med större ränte- och dollaruppgångar. Ett mjukare besked skulle i sin tur troligen ha mer av en positiv effekt på börsen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -