Europafonder in i värmen igen

Fonder Trots nya rekordnivåer på den svenska börsen i slutet av månaden föredrog de svenska spararna Europafonder före Sverigefonder i oktober. Det visar månadens fondstatistik från Avanza.

Populärast den här månaden har varit breda globalfonder, särskilt billiga indexfonder har gått bra.

”Varannan fondkrona under månaden går till globalfonder och fyra av de fem mest köpta globalfonderna har en total avgift på under 0,5 procent, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

”Dessa fonder utgör en bra bas i sparandet då de ger en god riskspridning med exponering mot hela världen, till en låg prislapp”.

En nyhet på oktobers köplista är Europafonder.

”Medan många amerikanska bolag handlas på rekordnoteringar anser nu allt fler analytiker att värderingarna i Europa är mer måttliga. I år har också Europafonderna trotsat såväl konjunkturoro som Brexit-turbulens och avkastat hela 26 procent i snitt”, säger Johanna Kull.

Bland de mest sålda fonderna hittar vi guldfonder som har stigit kring 40 procent i år. Det tycker Johanna Kull att spararna gör rätt i.

”Att ta hem en del vinst och minska på innehavet är helt enligt skolboken. Det är viktigt att komma ihåg att en guldfond inte är en säker tillgång. De svänger i regel mer i värde än en vanlig globalfond”, säger Johanna Kull.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -