Två köpvärda aktier och en säljsignal

Teknisk analys Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index visar fortsatt styrka med utveckling i en stigande trendkanal på medellång sikt. Under måndagen steg marknaden svagt med 0.50 procent och stängde på 654 punkter.

Det var den 14:e dagen i rad indexet steg. Den tekniska bilden är positiv och vi har nyligen identifierat en positiv rektangelformation vid brott upp genom 630 punkter som signalerar en vidare uppgång till nivåer runt 682 punkter eller mer. Avsaknaden av motstånd ovanför dagens kurs ger ett starkt signalvärde. Vid reaktion tillbaka utgör 628 punkter stöd. 

Investtechs hausseindex, som förenklat är en optimism-indikator, står i 57 på kort sikt och i 54 på lång sikt. Det indikeras därmed att det i stort sett är jämvikt mellan optimister och pessimister på marknaden på lång sikt, medan det på kort sikt är viss övervikt av optimister.

Stockholmsbörsens insynspersoner är fortsatt positiva. Den senaste månaden har Investtech registrerat 276 signifikanta köp, medan motsvarande siffra på säljsidan är 66. Köpandelen på månadsbasis är därmed 81 procent. På årsbasis är köpandelen 77 procent.

Indexet är totalt sett tekniskt positivt på medellång sikt (1-6 månader). 

I slutet av förra veckan presenterade teknik-koncernen Sdiptech sin kvartalsrapport som marknaden reagerade positivt på. Aktiekursen har nyligen brutit upp genom taket i den stigande trendkanalen på grafen för medellång sikt. Det signalerar en starkare stigningstakt och en ökande optimism bland investerarna. Isolerat sett ger ett brott upp ur en stigande trendkanal goda utsikter för ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskningsresultat.

Avsaknaden av motstånd ovanför dagens kurs stärker utsikterna och ger enligt Investtechs helt nya forskningsresultat på stöd och motstånd statistiskt goda möjligheter till meravkastning mot referensindex. Vid eventuella reaktioner tillbaka har aktien stöd vid cirka 43.40 kronor.

Aktien har en positiv volymbalans och ett starkt positivt momentum med ett RSI över 70. Detta indikerar en ökande optimism och att kursen ska fortsätta upp. Aktien är neutral på insiderhandel och är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Aktiekursen till handelskoncernen Beijer Ref har nyligen brutit upp ur den stigande trendkanalen på grafen för medellång sikt. Det skedde i samband med att bolaget presenterade sin kvartalsrapport som marknaden reagerade positivt på. Brott upp ur stigande trendkanal öppnar upp för en starkare stigningstakt och signalerar en ökad efterfrågan och att det finns ett överskott av köpare i aktien. Isolerat sett ger det goda utsikter för ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskningsresultat på brott upp ur stigande trendkanal. Aktiekursen saknar motstånd där ytterligare uppgång indikeras. Vid eventuella rekyler ned från dagens nivå har aktiekursen stöd runt 228 kronor.

Beijer Ref aktien har en starkt positiv volymbalans som indikerar att volymen varit högre på uppgångsdagar och lägre på nedgångsdagar. Det stärker utsikterna för en vidare uppgång. Ett starkt positiv momentum med ett RSI-värde på 79 indikerar mer aggressiva köpare och en ökad positivism bland investerare där ytterligare uppgång indikeras. Aktien är neutral på insiderhandel och är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Mobiloperatören Millicoms aktiekurs har brutit ned ur den fallande trendkanalen som vi identifierat på grafen för medellång sikt. Investerarna har alltså sålt till allt lägre och lägre priser för att komma ur aktien. Det signalerar att vi kan förvänta oss en starkare nedgångstakt och Investtechs forskningsresultat på brott ned ur fallande trendkanal visar till en årlig avkastning som varit -24.7 procentenheter sämre än genomsnittlig utveckling på Stockholmsbörsen.

Aktiekursen saknar stöd och ligger lång under närmaste motståndsnivå runt 478 kronor. Investtechs forskningsresultat på stöd och motstånd indikerar att aktier som ligger långt under motstånd och saknar stöd är en stark säljsignal.

En starkt negativ volymbalans med högre volymen på nedgångsdagar och lägre volym på uppgångsdagar samt ett starkt negativ momentum med ett RSI-värde under 30 bekräftar den negativa trendbilden där ytterligare nedgång indikeras. Aktien är totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -