Här är bästa nordiska hållbarhetsaktierna

Fondkommentar Nordiska fonder har varit är en fondkategori som aldrig riktigt har slagit igenom. Placera har träffat norden förvaltaren Øyvind Fjell som i fjol tog han över förvaltningen av DNB Grönt Norden. Han berättar varför Norden tillsammans med ett grönt fokus är ett intressant investeringsunivers.

Øyvind Fjell har ett långt förflutet som förvaltare av nordiska aktier. Under 10 år förvaltade han framgångsrikt den femstjärniga fonden Delphi Nordic. En fond han lyckades skapa en rejäl överavkastning med under 10-årsperioden. Efter en kort tid hos den norska fondförvaltaren Skagen började Øyvind Fjell i fjol hos den norska storbanken DNB.


Øyvind Fjell.

Øyvind Fjell är sedan november 2018 ansvarig förvaltare av fonden DNB Grönt Norden. Det är en fond med nordiskt investeringsfokus som har funnits över 30 år och redan då valde man bort investeringar i oljeproduktionsbolag. Nu har man skruvat upp kraven ytterligare och nu letar man nordiska bolag som hjälper till att göra miljön bättre.

Vad gör Norden så bra som investeringsregion?

”Norden ger ett betydligt större urval av bolag och flera branscher än enbart Sverige. Norden ligger i framkant samtidigt som grundläggande ekonomisk, social och politisk situation är densamma. Norden har en stark BNP-utveckling tillsammans med en låg statsskuld, vilket ger en bra köpkraft. De nordiska bolagen har en tydlig genomlysning, hög innovation och forskning samt bolagsstyrning av världsklass. Nordiska bolag kommer oftast väldigt bra ut när det gäller ESG-rating, vilket gör att regionen har en hög ESG-score. Norden är lite som en oas för att leta ESG-bolag.”, säger Øyvind Fjell.

Vilken typ av bolag investerar du i?

”Det gröna skiftet sker här och nu. Fonden har en tydlig miljöprofil och jag investerar brett över de flesta sektorer men utan olja och gas. Men jag letar aktivt efter bolag som bidrar till att göra miljön och klimatet bättre. Nu är många gröna teknologier mer mogna än vad de var för tio år sedan, vilket innebär att risken är lägre nu och de har ett bra och stabilt kassaflöde, som exempelvis Vestas. Många miljöbolag har medvind, de är allt mer populära vilket gör att de har tillgång till billigare kapital nu. Samtidigt har andra sektorer inom energi har motvind hos investerarkollektivet.”

Hur förvaltar du fonden?

”Jag använder den investeringsprocess som jag jobbar med sedan tidigare. Den bygger på en kombination av fundamentalanalys och trendanalys. Först lägger vi på ett grönt filter och screenar bort bolag som är verksamma inom olja, betting, vapen, tobak, alkohol med mera. Screeningen tar bort ett 50 tal bolag. Sedan är det en strukturerad, dynamisk modell som ser brett på nordiska bolag med tyngdpunkt på stora och medelstora bolag. Modellen identifierar 100 - 200 aktier efter långsiktiga momenumtrender som ser på börsvinnare och möjligheten till avkastning och risk. Efter det kombineras en djupare fundamental- och trendanalys. Jag lägger ner mycket tid på att se hur underliggande tillväxt ser ut i bolagen. Det mynnar ut i en portfölj på mellan 30–45 bolag. Exponeringen mot de enskilda nordiska länderna kan avvika kraftigt från jämförelseindex, det är aktieurvalet som är det viktiga.”

Vilka bolag har du i fonden idag?

”Det blir ungefär 80 procent momentumaktier och 20 procent värdeaktier. Fonden har störst investeringar inom hälsovårdsbolag som är defensivt, och industribolag. Novo Nordisk är fondens största innehav och väger 9 procent. Vestas Wind är ett stort innehav som är intressant. Det handlas till rabatt mot nordisk industrisektorn fast det har en högre tillväxt och servicesektorn inom Vestas växer snabbt.”

”Scatec Solar är ett spännande bolag. Scatec bygger solparker på tillväxtmarknaderna och växer snabbt. Bolaget gynnas av att priserna på solpaneler sjunker snabbt. Jag ser ett slutscenario att bolaget blir uppköpta på sikt. Ett av fondens mindre men väldigt intressanta bolag är Kahoot. Det är ett norskt it-bolag med fokus på utbildning i skolor med en utbildningsplattform. De är verksamma i USA och har runt 50 miljoner användare. Bolaget är en liten joker i ärmen det kan bli nästa stora nordiska IT-bolag.”

Vilka är fondens bästa bidragsgivare i år?

”Fonden har stigit 26 procent i år och den gynnas av att det är många positiva bidragsgivare, och inte så många som har gått dåligt. De gröna bolag som har bidraget mycket i år är Scatec och Bonheur. Bonheur är traditionellt ett holdingbolag för oljebolag. Men nu har de investeringar i vindkraft, serviceunderhållsbolag inom vindkraftindustrin. Tidigare ägde bolaget oljeriggar och har historiskt handlats med stor rabatt. Men nu är bolaget ett grönt bolag och rabatten har minskat, men rabatten är fortfarande 50 procent. De har börjat öka utdelningen och har mycket kapital som de kan investera i spännande projekt, på sikt kan aktien bli riktigt bra.”

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Följ mig gärna på Twitter

 

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -