Teknikfond för småbolag ser dagens ljus

Fondkommentar Lannebo Fonder startar en aktivt förvaltad teknikfond som investerar i små- och medelstora bolag. Lannebo Teknik Småbolag kommer att förvaltas av Johan Nilke och Helen Broman.

Placera träffade förvaltarna för att höra mer om den nystartade fonden. Fonden kommer att ha huvudfokus på små- och medelstorbolag teknikbolag med ett tematiskt fokus. Bolagen ska ha ett högt teknikinnehåll och kan vara verksamma inom olika branscher som påverkas av sex olika stora tillväxtteman och trender. Det är områden som förvaltarna tror kommer ha en förhållandevis hög tillväxt.

Johan Nilke och Helen Broman

Vilka är era sex huvudteman?

”Lannebo Teknik Småbolag kommer att investera i bolag inom temana hälsa, digitalt innehåll, datahantering, miljö, resurseffektivisering och säkerhet. Vi tror att teknik kommer vara ett centralt verktyg för att bygga en bättre värld. Genom exponering mot våra teman kommer vi att hitta den typen av investeringar”, säger Helen Broman.

Hur är ser investeringsmandatet ut?

”Vi har ett globalt mandat och kommer att investera i bolag som har ett marknadsvärde på maximalt 5 miljarder dollar. Vi hittar många innovativa bolag i USA, Asien och inte minst i Norden. Sannolikt kommer det att vara en ganska stor del amerikanska och svenska bolag i fonden vid start. Antalet bolag i fonden kommer att variera mellan 35 - 55, beroende på likviditet, idégenerering mellan de olika temana och fondens storlek. Med tanke på att det är småbolag så har vi lite fler bolag än i en storbolagsfond. Vi har en tumregel att varje innehav ska kunna generera en procentenhet i avkastning till fonden. Vi kommer att investera i bolag med tillräckligt bra likviditet”, säger Johan Nilke som även förvaltar Lannebo Vision.

Hur ser investeringsstrategin ut?

”Fonden kommer förvaltas utifrån Lannebos investeringsfilosofi om aktiv förvaltning. Det innebär att vi fokuserar på fundamental bolagsanalys och värdering av enskilda aktier i bolag vars affärsmodeller vi förstår. Vi strävar efter att investera i företag som är marknadsledande inom olika branscher som påverkas av de sex olika tillväxttemana. Vi analyserar hur bolagets konkurrenskraft och framtida tillväxtmöjligheter ser ut, samt hur det är avspeglat i aktiens pris. Bolagen ska växa snabbare än den globala ekonomin. Viktigt är att bolaget är lönsamt eller har en tydlig väg mot lönsamhet. Bolagen ska ha en tydlig innovation, och vi undviker förhoppningsbolag och biotechbolag som har binära utfall”, säger Johan Nilke.

Men ni har ju med hälsa som ett av era investeringsteman. Hur investerar ni där om ni undviker mindre läkemedels- och bioteknikbolag med binära utfall?

”Vi kommer snarare att fokusera på effektiviseringar inom vårdprocesser. Ny teknik inom hälsovård handlar om identifiering av förebyggande vård som tidig diagnostik”, säger Helen Broman

”Det finns i Lannebos DNA att investera i småbolag. Det finns många viktiga parametrar som bolagsledning och ägarstruktur. De mindre bolagen är mycket enklare att få tillgång till och träffa än stora bolag. Det är viktigt för oss att träffa bolagen, där börjar det roliga. Vi tycker att det är spännande att fånga upp bolagen tidigt med ny teknik. När det gäller teknikorienterade bolag är mjuka variabler viktiga. Vi ser på affärskulturen och ledningens förmåga att skapa en attraktiv arbetsplats. Vi väger även in om vi kan hitta personalnöjdhet. Små bolag har tydligare fokus och en mer renodlad verksamhet. Inte minst så är mindre bolag oftare underanalyserade och felprissatta. Det passar oss som aktiva förvaltare eftersom vi där kan addera värde”, säger Helen Broman.

Hur långsiktiga är ni i era investeringar?

”Vi investerar för nästa generation snarare än för nästa kvartal. Vi kommer att vara långsiktiga investerare och gärna investera och äga bolagen i mer än fem år. Vår dröm är att äga ett bolag från att det är litet till att vi tvingas sälja av det för att det blir för stort. Vi kommer att ha en förhållandevis låg risk och fonden kommer sannolikt att ha lägre risk än snittet. Målet är att undvika de övervärderade minorna i techsektorn genom att göra en bra bolagsanalys”, avslutar Johan Nilke.

Fonden är dagligt handlad från och med den 7 november. Den går redan nu att köpa inför starten genom Avanza och Lannebo. Den årliga förvaltningsavgiften landar på 1,6 procent. Och minsta insättning är 100 kr.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -