En osedvanligt tydlig Riksbank

Makrokommentar Riksbanken är osedvanligt tydliga när man ger beskedet att en räntehöjning i december ligger fast. Önskan att komma bort från negativa räntor är stor men frågan är om inflations- och tillväxtutsikter räcker för att banken ska orka med en höjning.

Riksbanken tog lite av en gyllene medelväg när de presenterad sitt senaste penningpoltiska beslut på torsdagsmorgonen. Styrräntan ligger visserligen, som väntat, kvar på -0,25 procent men samtidigt håller man fast vid att en räntehöjning är aktuell i december. Därefter väntas räntan ligga still på nollan under minst två år. Det senare är en nedjusteringen av de långsiktiga ränteprognoserna. 

Prognoserna är kvartalssnitt

Det var väl ingen direkt jätteöverraskning att Riksbanken skulle hålla fast vid sin syn att räntan behöver höjas kring årsskiftet men den här gången var direktionen extra tydlig i sitt budskap. Det ökar sannolikheten för att Riksbanken verkligen går vidare med en räntehöjning i december.

Dessutom kan beslutet att hålla fast vid en räntehöjning ses som ett litet erkännande av att räntor under nollan kan ha långsiktigt negativa effekter på ekonomin. Bland annat för pensionssystemet och resursallokering. Så det finns trots allt en tydlig önskan hos direktionen att få upp räntan till noll redan i närtid.

Samtidigt tvingas Riksbanken konstatera att både svensk och global ekonomi bromsar in och skruvar ner sina tillväxtprognoser. Nu räknar banken med en svensk BNP-tillväxt på 1,3 procent i år (1,5 procent i förra prognosen), en tillväxt på 1,2 procent 2020 (1,5 procent) och 1,6 procent 2021 (1,9 procent).Dessutom skruvar man upp arbetslöshetsprognoserna. Någon direkt lågkonjunktur ska det däremot inte behöva bli.

Riksbanken väljer ändå att hålla fast vid att inflationsutsikterna ligger på målet och ska börja röra sig mot målet efter de senaste månadernas låga inflationsutfall. Inga större förändringar görs vad gäller inflationsprognoserna utan KPIF-inflationen väntas ligga tillräckligt nära målet på 2,0 procent i slutet av detta år för att möjliggöra en räntehöjning.

Som vanligt läggs brasklappen till att räntan kan höjas i en snabbare takt än väntat om de ekonomiska utsikterna förbättras. Respektive att en räntesänkning och/eller andra stimulanser är aktuella om utvecklingen blir sämre än väntat.

Vi på Placera konstaterar att vi måste backa lite från vårt tidigare, mer tvärsäkra, påstående att det inte blir någon räntehöjning i slutet av detta år. Framför allt för att direktionen är så ovanligt tydliga när de kommunicerar beslutet att ligga kvar med en räntehöjning i december.  

Däremot finns det förstås en smärtgräns för Riksbanken för hur låga inflationsutfall och hur svaga ekonomiska utsikter som kan accepteras innan den planerade räntehöjningen stryks ur agendan. Den smärtgränsen tror vi inte ligger särskilt lång borta med en inflation som i utgångsäget ligger på låga 1,3 procent och konjunkturindikatorer som pekar mot en kraftig inbromsning i svensk ekonomi. Att riksbanksdirektionen faktiskt är lite oroade över den ekonomiska utvecklingen kan bland annat spåras till att räntan väntas ligga kvar runt nollan under en längre tid än i tidigare prognoser.

Så de makrosiffror som hinner publiceras innan nästa penningpoltiska besked den 19 december högst avgörande för fortsättningen. Som vanligt är väl bäst att tillägga.

På finansmarknaden bidrog Riksbankens besked initialt till att den svenska kronan stärktes rejält men en stor del av kronuppgången har reverserats när investerarna haft lite tid på sig att smälta budskapet. Mot euron står kronan lite drygt en timme efter beskedet kring 10,69 kronor per euro efter att ha inlett dagen på 10,73.

Ränteuppgången är mer tydligt då tvåårsräntan stigit från -0,50 till -0,41 procent. Räntenivån är däremot inget särskilt att yvas över.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -