En lättnadssuck för mjukvarujättarna

Rapportkommentar Mjukvarubolagen Microsoft och Servicenows rapportrysare slutade lyckligt. Båda bolagen levde upp till marknadens förväntningar. Nu väntar ett rally i åtminstone en av aktierna.

Servicenow

Servicenow överträffade förväntningarna i tredje kvartalet och nu väntar ett lättnadsrally i aktien när USA-börsen öppnar. Det känns skönt efter en svag börshöst.

För det fjärde kvartalet i rad var vinsten per aktie bättre än analytikerkårens konsensus. Den här gången 11 procent bättre.

Den justerade vinsten i kvartalet steg till 99 cent per aktie, vilket kan ställas emot 64 cent i motsvarande period ett år tidigare.

Intäkterna i kvartalet landade på 886 miljoner dollar. Det är ganska mitt i prick på konsensusprognosen.  

Lättnadsrallyt (förhandeln indikerar en uppgång på 7 procent) som väntas i aktien ger tillfällig lindring till oron kring Servicenow och mjukvarusektorn i stort.

Kanske är en svagare period i Servicenow-aktien redan över. Men värderingen är fortfarande väldigt hög, och den snart nytillträdde CEO:n SAP-veteranen Bill McDermott har mycket att leva upp till.

En av de första uppgifterna han behöver ta sig för när han tillträder sin position vid årsskiftet är att tillsätta en ny CFO, och enligt amerikansk finansmedia finns redan minst tre seriösa kandidater.

Servicenow har specialiserat sig på att effektivisera och digitalisera interna processer. Konkurrensen tätnar och rivaler som fokuserat på externa affärshändelser, så som: Salesforce, Oracle, Workday och kanske SAP kan trappa upp konkurrensen i den här nischen.

Avgående vd:n John Donahoe trycker på lanseringen av Servicenows mobila plattform och samarbetet med Microsoft som de två viktigaste drivkrafterna för affärerna.

Och samarbetet med Microsoft är något som marknaden vill se mer av. Bill McDermott kan vara helt rätt person att bygga vidare. SAP har länge jobbat nära Microsoft. Tillsammans med Microsofts CEO Satya Nadella och Adobes CEO Shantanu Narayen har McDermott varit delaktig i ett samarbete kallat the open data directive.

Än så länge är Servicenow en storspelare i sin nisch med få faktiska konkurrenter. Det inofficiella (som inte är någon hemlighet längre) målet att nå 10 miljarder dollar i omsättning, vilket motsvarar mer än tre gånger omsättningen ifjol, kan mycket väl vara ett för fegt mål för McDermott. Det menar Cloudwars.co. Ska målbilden justeras högre kommer det krävas en bredare repertoar av SaaS-tjänster och då lär Servicenow tvingas möta den höga konkurrensen.  

När den nu 58-åriga McDermott fått frågan om sin egen framtid i arbetslivet ska han ha svarat något i stil med. Jag är inte killen som är orolig för att missa en utslagstid på golfbanan. Då hjälper jag mycket hellre det fantastiska gänget på Servicenow att bygga vidare företaget.

Microsoft

Reaktionen i aktiemarknaden var inte alls lika dramatisk när jätten Microsoft rapporterade sina kvartalssiffror. Aktien steg under onsdagen på marginalen och efterhandeln indikerar att aktiepriset stiger ytterligare en halv procent när börsen öppnar.

Resultaten var bättre än väntat men bolagets guidning var lägre än förväntat. Intäkterna steg till 1,38 dollar per aktie, vilket kan ställas mot förväntade 1,24 dollar per aktie.

Omsättningen steg till 33,1 miljarder dollar mot förhandstipset 32,2 miljarder dollar. Det motsvarar en ökning år mot år på 14 procent.

Återigen är det molntjänstleverantören Azure som stod för tillväxten. Omsättningen ökade med 59 procent. Trots stora tal är detta en nedtrappning mot takten i tidigare kvartal, senast ökade Azure med 64 procent.

Enligt en del analytiker är detta en besvikelse. Men det är också fullt naturligt att Azure inte kan växa i lika snabb takt som tidigare när basen svällt. Microsofts finanschef Amy Hood trycker istället på att bolaget förväntar sig bättre marginaler.

Bolaget indikerar nu att intäkterna kommer att landa på mellan 35,15–35,95 miljarder dollar i nästa kvartal, vilket är lägre än förväntade 36 miljarder dollar i konsensus.

I senaste kvartalet, som är bolagets första kvartal i räkenskapsåret de kallar för 2020, uppgick utdelningen och aktieåterköpen till 7,9 miljarder dollar, en ökning på 28 procent mot i fjol.

I sin helhet visar rapporten att Microsoft är ett väldiversifierat mjukvaruföretag med ungefär tio olika avdelningar, var av majoriteten utvecklas positivt. Det svarta fåret är Gamning som haft en negativ tillväxt i två raka kvartal.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -