På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Allt talar för Tomra - utom värderingen

Aktieanalys Megatrender och breda miljöinitiativ inom EU talar för återvinningsbolaget Tomra. Men värderingen matchar inte de tillväxtutsikter som ligger i analytikernas prognoser.

Tomra var återvinningsbolaget på allas läppar. I ett nordiskt investeringsuniversum är aktien ett av få bolag som fondförvaltarna kan köpa på miljötemat. Med hjälp av lyriska småsparare pressades aktien och värderingen till osunt höga höjder.

Från toppnoteringen nära 300 norska kronor föll aktiepriset sedan som lägst till 200 kronor. Det 30-procentiga kursfallet inför måndagens rapport föregicks av ökade blankningar i aktien, och att analysbolaget CFRA Research plockat in bolaget i sin europeiska skräckportfölj.

Enligt Dagens Industri, som i sin tur refererar till Finansavisen var huvudpunkterna i den negativa CFRA-analysen följande:

·         Växande lager och krympande orderbok.

·         Ökade kundfordringar.

·         Insiderförsäljningar.

Högst sannolikt spelade värderingen också en avgörande roll. Trots kursfallet har Tomra ett p/e-tal norr om 40 på årets väntade resultat. Det är dubbelt så högt som under åren 2014–2017 innan den riktiga hajpen på aktiemarknaden tog fart. På den tidigare rekordhögstanivån talar vi om p/e 60.

Det ska vi betala för ett bolag som ökat vinsten med i snitt 14 procent de senaste fyra räkenskapsåren och ökat omsättningen med i snitt 15 procent. Och ännu viktigare spås växa vinsten per aktie med 11 procent i snitt de kommande tre åren samt öka omsättningen med drygt 6 procent per år, enligt Factset.

Under måndagen sköt aktien iväg högre. Det var ett lättnadsrally triggat av bättre siffor än väntat i tredje kvartalet. Som mest steg aktien 15 procent på rapportdagen, men uppgången eroderade under måndagen till ungefär hälften. Sannolikt var det en och annan blankare som stängde sina korta positioner.

Tomra överraskade positivt i tredje kvartalet. Allra främst med en rekordhög orderingång inom affärsområdet Sorting Solutions. Då bröts den slutande trend som hängt med sedan tredje kvartalet 2018. En något bättre bruttomarginal hör också till det mer positiva.

Uppticket för Sorting Solutions spår ledningen kan spilla över även på fjärde kvartalet. Men handelskrigets motvindar som drabbat Tomras matproducerande kunder i Nordamerika har en motsatt effekt på efterfrågan.

Tomra är Nordens främsta ”story-stock” och bolaget är inte svårt att sälja in till miljömedvetna investerare utifrån synnerligen starka strukturella trender, och de facto att mycket måste göras för att rädda planeten.

I sin huvudnisch (pantstationer för återvinning av burkar och flaskor) är bolaget global marknadsledare med en marknadsandel på 75 procent på 60 marknader.

Med en enorm installerad bas och ett redan utvecklat servicenätverk har Tomra goda chanser att marknadsföra och sedan sälja sitt på nya geografiska marknader.

I enlighet med The single-use plastic directive ska EU:s medlemsstater samla in 90 procent av alla plastflaskor senast år 2029, 25 procent ska återvinnas redan 2025 och minst 30 procent år 2030.

I de länder som infört ett pantsystem likt de i Sverige är insamlingsgraden nu mycket hög. Över 90 procent av dryckesförpackningarna i länder som Tyskland, Nederländerna, Norge och Finland tas om hand. När Litauen införde pant på PET-flaskor ökade insamlingsgraden snabbt från 34 procent till 92 procent.

Men i Frankrike och UK samlas bara ungefär 40 procent av PET-flaskorna in, vilket är långt under EU-målet om 90 procent år 2029. Bara de åtgärderna som krävs inom EU för att nå dessa nivåer kan vara en fantastisk möjlighet för Tomra.

Skottland har fatt beslut om att införa pantsystem år 2021, Portugal 2022, England 2023. Frankrike har inte beslutat när de kliver på tåget. Utanför Europa är Västra Australien påväg att sjösätta en lösning redan 2020.

Samtidigt kommer mängden avfall att öka lavinartat i världen.

Direkt ur kvartalspresentationen taget - år 2025 kommer mängden sopor och skräp ha ökat med 70 procent jämfört med 2010-års nivåer. Idag återvinns bara 14 procent av alla plastförpackningar, 50–60 procent av allt papper och 70–90 procent av allt stål. Det ger materialet som inte tas till vara ett samlat värde på som mest 270 miljarder dollar.

Tomra talar återkommande om circular economy. Med rätt insamlingslösningar på plats har det vi kallar skräp ett värde och kan användas igen, i vad som blir ett hållbart ekonomiskt kretslopp.

Under de kommande fem åren ska organisationen Alliance to end plastic waste investera 1,5 miljard dollar för att rädda planeten från att drunkna i plastavfall.  Bakom initiativet står 40 globala företag (bland annat Tomra).

En tredjedel av den globala matproduktionen går åt spillo, motsvarande 90 miljoner ton mat bara inom EU. Med sina lösningar för matsortering kan Tomra minska svinnet med uppåt 10 procent. Genom att minska andelen i onödan bortkastad frukt med 5 procent inom EU kan ytterligare 12 miljoner människors behov förses.

Medvetenheten och viljan att återvinna mer och minska svinnet växer globalt, inte minst i Asien och Kina. Investeringarna i återvinning och andra miljöbesparande åtgärder kommer därför att öka.

Men Tomras kunder inom Sorting Solutions påverkas i allra högsta grad av svängningar i konjunkturen och oron kring handelskriget. Investeringsviljan hos amerikanska matproducenter är lägre. Nettoexporten av livsmedel från USA till Asien har tagit en rejäl törn i den rådande handelskonflikten. För ett internationellt företag som Tomra är det istället andra kunder som utrycker intresse, och som vinner mark när amerikanerna inte kan leverera till Asien på samma sätt som tidigare.

De två affärsområdena Collection Solutions och Sorting Solutions står ungefär för lika delar av omsättningen. Men Sorting Solutions förväntas växa dubbelt så snabbt under 2019. Gemensamt för båda affärsområdena är dock en halverad tillväxttakt i prognoserna kontra 2018.

Så trots att de strukturella trenderna talar för Tomra syns det inte i analytikernas prognoser för 2019, 2020 och 2021. Till den värdering som bolaget har idag är det därför svårt att landa i en köprekommendation, om inte tidshorisonten för placeringen är mycket långsiktig.

Å andra sidan kommer det att finnas ett underliggande köptryck från institutioner som vill miljöprofilera sig och bland småspararna är aktien fortfarande en darling.

Men jag avvaktar ett bättre läge att köpa in mig.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Tomra Systems Neutral 230,80 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -