"Vi känner av en svag marknad"

Q3 Ståltillverkaren SSAB nådde inte upp till marknadens förväntningar på det tredje kvartalets resultat, då samtliga affärsområden utom Ruukki Construction presterade sämre än väntat.

Konjunkturnedgången är dock inte helt oväntad och bolaget är väl förberett, hävdar vd Martin Lindqvist.

Den stora boven i dramat under kvartalet var affärsområdet Europe, som redovisade ett rörelseresultat på -480 miljoner kronor. Väntat var enligt Infront Datas prognossammanställning i genomsnitt -392 miljoner.

"Vi känner av en svag marknad, som aldrig riktigt kom i gång efter sommarstiltjen. Det har varit en otrolig press på marginalerna, med stigande kostnader för järnmalm och stålpriser som varit svagt ned", säger vd Martin Lindqvist till Nyhetsbyrån Direkt.

För bolaget totalt uppgick intäkterna till 18.840 miljoner kronor, 5 procent över snittförväntningarna enligt Infront Data. Det justerade rörelseresultatet landade på 300 miljoner kronor, att jämföra med väntade 444 miljoner och långt under de 1.600 miljoner som redovisades för samma kvartal i fjol.

Siffrorna inkluderar kostnader för underhållsstopp, som blivit "ungefär som planerat", enligt vd:n.

Affärsområdet Special Steels resultat kom in på 358 miljoner kronor, under väntade 401 miljoner. Efterfrågan försvagades under kvartalet, med minskade leveranser och resultat som följd.

Även affärsområdet Americas var svagare än väntat, med ett rörelseresultat på 522 miljoner kronor, 13 procent under snittförväntningarna. Efterfrågan var visserligen "relativt stabil" och leveranserna steg något, men de realiserade priserna blev lägre.

"Vi har klarat oss bättre än flera av våra nordamerikanska konkurrenter", slår Martin Lindqvist fast.

På plussidan märks att Ruukki Construction rapporterar ett rörelseresultat om 134 miljoner kronor, över väntade 101 miljoner. SSAB har under de senaste två åren sålt av delar av rörelsen som inte passar in i en ståltillverkarens portfölj.

"Resultatet börjar närma sig nivåer där vi vill att det ska vara. Vi är inte där än, men det ser bättre ut", säger SSAB-chefen.

En ljuspunkt inför det fjärde kvartalet är att järnmalmspriserna kommit ned, vilket väntas få effekt under årets avslutning.

I en tuff omvärld är Martin Lindqvist ändå nöjd med att bolaget förberett sig väl för sämre tider.

"Vi har varit snabba på bollen i både Sverige och Finland och bland annat minskat den visstidsanställda personalen", säger han.

Därtill har SSAB beslutat stänga en masugn i Brahestad, utöver den redan stängda mindre masugnen i Oxelösund.

"Det är en del av den flexibilitet i produktionen vi skaffat oss genom samgåendet med Rautaruukki", säger SSAB-chefen, som betonar att bolaget vill undvika att bygga upp lager inför slutet av året, då en mer uttalad säsongsmässig avmattning än vanligt väntas.

"Vi är i en bättre position att klara en nedgång än tidigare. Vi har en starkare produktmix och en bättre balansräkning, som tillåter oss att satsa även i sämre tider", säger SSAB:s vd.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -