På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Mjuka rapporter med hårda förväntningar

Aktiekommentar Efter onsdagsbörsens stängning levererar två uppmärksammade mjukvarubolag sina kvartalsrapporter: Giganten Microsoft och snabbväxaren Servicenow - Det här är vad som förväntas.

Onekligen ser det ut som att investerarkollektivet numera finner värderingarna i sektorn svårsmälta. Efter onsdagens stängning kommer Microsoft med sina siffor, och beskeden från världens största mjukvarubolag kommer att ge ringar på vattnet.

Förväntningarna är höga och medan mindre, lite mer nischade, mjukvarubolag redan tagit stryk på börsen, har Microsoft-aktien stått emot den generella nedgången mycket väl.

Knäckfrågan får ett svar på onsdagen efter USA-börsens stängning – kan hyllade Microsoft verkligen överträffa förväntningarna igen?

Bara i år har aktiekursen stigit närmare 40 procent, vilket är långt bättre än det breda S&P 500-index som vuxit 20 procent. Det innebär att Microsoft handlas till en vinstmultipel strax söder om 30.

Minsta svaghetstecken kommer sannolikt att straffas hårt med tanke på de reaktioner vi sett hittills i sektorn och till exempel i Atlassian.

Förväntat är att Microsoft ska öka försäljningen med 11 procent och den justerade vinsten per aktie med drygt 9 procent i kvartalet. Analytikerna tror också på fortsatt goda tider för affärsområdet Intelligent Cloud som inkluderar Azure, här trots omsättningstillväxten öka till knappt 22 procent.

Supporten för operativsystemet Windows 7 upphör i januari 2020, vilket kan leda till en försäljningsvåg när äldre maskiner måste uppdateras i panik. Senast en liknande händelse ägde rum var då stödet för Windows XP drogs in och då märktes ett rejält upptick.

Nu tror delar av analytikerkåren på en liknande reaktion när Windows 7 skrotas. Men mycket tyder på att ersättningscykeln denna gång blir utspridd över en längre tidsperiod än då.

Microsoft har slagit vinstförväntningarna i minst åtta kvartal på rad. I kväll får vi se om det blir en nionde gång.

Den tidigare Placerafavoriten Servicenow lämnar också rapport efter börsens stängning på onsdagen. Aktien har på tre år levererat en värdeökning på 190 procent och i år stigit cirka 30 procent. Men den senaste tiden har varit tuffare för bolaget. 

I går stod det klart att bolaget förlorar sin hyllade VD John Donahoe som istället går till sportmärket Nike. I Donahoes ställe kliver tidigare SAP VD:n Bill McDermott som avslutade sin anställning vid SAP för ett par veckor sedan.

SAP och Servicenow är två helt olika bolag. SAP är grundat 1972, bolaget är närmast en institution och ett betydligt större bolag. Servicenow grundades 2004 och föddes som ett SaaS-bolag.

Kursreaktionen på nyheten lätt inte vänta och Servicenow-aktien föll kraftigt under tisdagen. Även onsdagen öppnade rött och aktien har nu tappat 15 procent på bara en vecka.

Och efter börsens stängning ska marknaden skärskåda resultaten ifrån senaste kvartalet. Med en P/S-multipel på 15 och P/E-tal norr om 80 har bolaget mycket att leva upp till. Inte minst efter som aktieägarna skämts bort med vinsttillväxt i storleksordningen 30–40 procent i tidigare kvartal.

I tredje kvartalet förväntar sig analytikerna att den justerade vinsten per aktie stiger till 0,88 dollar, en ökning år mot år motsvarande 30 procent. Samt att omsättningen och antalet användare ökar med mer än 30 procent i perioden.

 

Förväntingar inför kvartalsrapporterna

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -