Analysfirmornas dom över Swedbank

Q3 Oväntat höga kostnader var huvudskälet till att Swedbanks delårssiffror för det tredje kvartalet var svagare än vad bedömare hade räknat med. Det framgår av analytikerkommentarer som Nyhetsbyrån Direkt har tagit del av.

Swedbanks rörelseresultat på 5.841 miljoner kronor i det tredje kvartalet var 3 procent lägre än ett genomsnitt av 16 analytikerprognoser som Infront Data sammanställt.

Credit Suisse, som har rekommendationen köp på Swedbank-aktien, noterar att kostnaderna var 8 procent större än analytikerprognoserna, även om det delvis berodde på engångseffekter. Justerat för detta var kostnaderna 1 procent bättre än väntat, uppger banken.

Även Danske Bank konstaterar att det som stack ut var kostnaderna, men att detta delvis drevs av engångsposter.

"Positivt är annars de fortsatt små kreditförlusterna", skriver Danske Bank som även lyfter fram Swedbanks kärnprimärkapitalrelation som steg till 16,3 procent.

"Vi ser detta som en relativt sett neutral rapport i dag", resonerar Danske Bank.

Morgan Stanley, som har rekommendationen övervikt, noterar att Swedbanks svagare än väntade resultat berodde på svaga tradingintäkter och högre kostnader, rapporterar Bloomberg News.

Bland bankernas intäktsrader brukar tradingintäkterna anses mer svängig och därmed mindre viktig än räntenettot och provisionsnettot.

Swedbanks kreditförluster på 154 miljoner kronor i det gångna kvartalet var 55 procent lägre än analytikernas genomsnittliga estimat på 340 miljoner kronor enligt Infront Data.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -