Här är årets bästa Europafonder

Fondkommentar Trots alla negativa nyheter har breda Europafonder haft en riktigt stark avkastning i år, till och med bättre än snittet för Sverigefonder. Placera har listat året Europas vinnarfonder.

De globala investerarna har fortsatt att lämna europeiska aktier under året, det framgår tydligt när man kikar i Bofa Merrill Lynch investerarenkäter. När man läser rubriker i finansmedia så inser man att det är riktig motvind i Europa och inte mycket går Europas väg.

Förutom Brexit-följetongen har den europeiska industristatistiken har kommit in allt svagare i spåren av inbromsningen i världsekonomin. Den indikerar en klar konjunkturnedgång, men den blir kanske inte en så djup recession som många befarar. Det har varit 80 veckor tunga av nettoutflöden från europeiska aktier. Ett flöde som till viss del har letat sig till amerikanska aktier.

Samtidigt som det är tufft i Europa handlas många amerikanska aktier på rekordnoteringar. Men trots allt mörker i Europa går det inte att blunda för att en del investerare hittat till europeiska aktier.

Fondkategorin ”Europa, mix-bolag”, en av de största fondkategorierna för Europafonder med de breda indexfonderna, har haft en imponerande avkastning i år på 26 procent i svenska kronor. Visst spelar valutan roll. Euron har stärkt med runt 6 procent sedan årsskiftet vilket ger en extra avkastning för en svensk sparare som ser på avkastningen i kronor.

Men oavsett valutor så är det klart att det sannolikt måste finnas flera faktorer som talar för europeiska aktier på sikt. Flera av börserna i Europa är billiga. Londonbörsen som drabbats extra hårt av all Brexitkaos har inte varit så här lågt värderat på 30 år. Och det finns sannolika stöd för aktier framöver.

Den europeiska centralbanken kommer att fortsätta stödja aktiemarknaden genom att hålla räntan fortsatt låg och i november drar de igång ett nytt program för kvantitativa lättnader. ECB kommer då att börja köpa obligationer för 20 miljarder euro per månad utan någon bortre tidsgräns.

I en intervju med Morgan Stanleys europeiska aktiestrateg som min kollega Karl Lans har gjort framgår det tydligt att det finns flera faktorer som talar för europeiska aktier. Bland annat är europeiska aktier underanalyserade jämfört amerikanska aktier. Morgan Stanley tror också att europeiska bolag kan börja göra återköp, det har vi inte sett mycket av.

Europa har inte varit den bästa grogrunden för aktieinvesteringar. Men trots det går det att hitta en uppsjö med fonder som haft en riktigt hög avkastning i år och inte minst klått breda europeiska aktieindex med råge. Jag har listat de 10 bästa europafonderna i år från Avanzas fondutbud.

Europafonder i år % 3 år % 5 år %
Fidelity European Dynamic Gr A-Dis-EUR  35,8 57,7 122,7
BGF European Special Situations A2  34,9 45,1 97,0
BGF Continental Eurp Flex A2  32,8 46,9 94,7
CB European Quality Fund A  32,6 38,5 77,7
Fondita Sustainable Europe B 32,2 24,1 70,0
Nordea 1 - European Sm&Mid Cp Eq BP SEK 32,1 42,2 98,2
Fidelity European A-Acc-EUR 31,6 41,6 66,8
Threadneedle (Lux) European Select AE  31,2 40,6 80,1
Schroder ISF Eurp Spec Sits A Acc EUR  31,0 30,9 83,7
Allianz Europe Equity Gr Sel AT EUR  30,7 30,7 72,1
Europafonder, mix bolag 26,0 33,8  
Sverigefonder 23,1 31,9  
Källa: Avanza & Morningstar den 18 oktober 2019      

 

Det är tydligt att det är aktiv förvaltning som gäller i år. Den sämsta fonden på topplistan har levererat en avkastning som är betydligt högre än kategorisnittet av Europafonder och bättre än den bästa indexfonden. Fonderna på vinnarlistan har olika framgångsrecept. Det är allt från en investeringsprocess som letar efter stora kvalitetsbolag till medelstora tillväxtbolag.

Fidelity European Dynamic Growth har högst avkastning i år med knappt 36 procent. Fonden är aktivt förvaltad och investerar främst i snabbväxande stora och medelstora europeiska bolag. Fonden har en tydlig lutning mot medelstora bolag som har ett marknadsvärde mellan 1 till 10 miljarder euro. Förvaltarna har en lång placeringshorisont och omsättningshastigheten i fonden är mycket låg, vilket betalat sig.

De tre största sektorerna är teknik med 22 procent, industri (21) och häslovård (17). Fondens största investering är tyska mjukvarutillverkaren SAP på 4,9 procent som avkastat runt 35 procent i år. Följt av brittisk-amerikanska konsumentkreditratingbolaget Experian med huvudkontor i Dublin på 4,9 procent. Aktien har stigit med 27 procent sedan årsskiftet.

Franska betallösningsbolaget Ingenico Group och Londonbörsen, London Stock Exchange, hör till fondens två aktieraketer i år. Båda aktierna har stigit närmare 80 procent sedan årsskiftet.

Tvåa och trea på listan är två fonder från världens största kapitalförvaltare Blackrock. BGF European Special Situations investerar i bolag som växer snabbare än marknaden,  med en relativt låg värdering. Av fondens drygt 50 bolag är 75 procent stora bolag och resterande är i huvudsak medelstora bolag.

Största sektor-bet är industribolag och teknikbolag. Tyska mjukvarugiganten SAP är fondens största innehav följt av holländska halvledarbolaget ASML Holding. En fjärdedel av fonden är investerat i brittiska bolag, vilket är det största landet följt av tysk abolag med 17 procent.

Fondens största bidragsgivare i år är ASML Holding med en avkastning på runt 70 procent tillsammans med Londonbörsen som avkastat drygt 76 procent.

Systerfonden BGF Continental Eurp Flex A2 kommer på tredjeplats i år med knappt 33 procent i avkastning. Fonden har fokus på Kontinentaleuropa, vilket innebär att den inte investerar i Storbritannien och Irland. Man letar gärna bolag som är så kallade turn-around bolag och förvaltarna avviker mycket från index.

Fonden har mest stora bolag och de största sektorerna är teknologi på 22 procent följt av industri- och hälsovårdsbolag på 18 procent vardera. Franska bolag väger mest på 25 procent. Tyskabolag utgör drygt 17 procent och schweiziska bolag väger knappt 17 procent. Totalt är 3,6 procent investerat i svenska bolag.

Återigen hittar vi SAP som största bolag i fonden, med en vikt på 6,5 procent. Näst största bolag är lyxvarukonglomeratet LVMH med 6 procent, följt av franska flygtillverkaren Airbus. Fondens svenska innehav är Hexagon och Assa Abloy.

Bästa aktie i år är franska betallösningsbolaget Ingenico Group på drygt 86 procent följt av den tyska sportklädestillverkaren Puma som stigit 70 procent.

Det svenska fondbolaget CB Fonder tar sig in på listan med CB European Quality Fund som haft en avkastning på knappt 33 procent sedan årsskiftet. En fond som investerar i europeiska kvalitetsbolag, och har en koncentrerad portfölj på 35 bolag med en lång placeringshorisont. Förvaltarna letar efter bolag som verkar inom områden som har en strukturell tillväxt.

Bolagen ska drivas av en eller flera tillväxtfaktorer som sekulära trender, tekniskt ledarskap och gärna ha en ledande affärsmodell. Fondens två störst länder är Storbritannien på 23 procent och Schweiz med 20 procent. Sverige utgör knappt 9 procent och fonden är för närvarande investerad i AAK, Investor och Trelleborg.

Industri- och finansbolag är fondens två största sektorer. Båda sektorerna är överviktade jämfört med index och kategorisnittet av liknande fonder. Största innehav är Londonbörsen och det brittiska försäkringsbolaget Prudential och först på tredje plats hittar vi den tyska mjukvarujätten SAP. De tre innehaven väger över 4 procent vardera.

Londonbörsen har haft ett händelserikt år. Bolaget är involverat i ett uppköp samtidigt som de själva blivit utsatta för ett fientligt uppköpsförsök från Hongkong-börsen. Bolaget hör till fondens bästa bidragsgivare i år med en uppgång på 76 procent. Näst bästa bidragsgivare är det tyska sportmodestillverkaren Adidas som har en 56-procentig uppgång i ryggen.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -