Lär ditt barn handskas med pengar

Barn Att lära sig hantera pengar är en viktig del av att växa upp och bli en fungerande individ i samhället. Som förälder kan du börja lära ditt barn tidigare än du tror.

”Mamma, kan vi inte köpa en ny bil?”, ”Pappa, varför kan vi inte åka till Maldiverna på höstlovet?”. Många barn har svårt att förstå att pengar är en begränsad resurs och något som inte automatiskt bara finns där.

Men du kan med små medel tidigt få ditt barn att förstå att pengar har ett värde och att (nästan) alla måste göra prioriteringar i sitt liv för att äga eller göra vissa saker. Du behöver inte vänta på att de ska få förståelse för siffror och matematik.

Ska man plocka fram spargrisen?

Många av oss som har småbarn nu är själva uppväxta med att få sin veckopeng i sedlar och mynt, men att ta ut kontanter för att göra pengar mer verkliga tror inte Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, är nödvändigt eller ens en god idé. Istället ska man tidigt förbereda barnet på den digitala miljön.

”Det är bara att inse att det är så våra barn kommer att hantera sina pengar. Lär dem så snart som möjligt att hantera bankkort och bankappar eller testa Gimi som inte är kopplad till någon särskild bank”.

Emma Persson

Handelsbanken har en app för barn och föräldrar som där man kan hantera veckopengen, sätta upp sparmål, lägga in sysslor och på det sättet dryga ut kassan.

Danske bank har en app som fungerar mer som ett spel där man kan jobba på låtsas, till exempel genom att sortera post för att tjäna pengar och bygga sitt eget hem med fiktiva pengar.

Danske Banks app Penningborg

Sparappen Gimi ska lära barn värdet av pengar

Appen Gimi marknadsförs som ”en smartare veckopeng” och att föräldrar ska ge sitt barn ”financial superskills”. Barnet använder appen tillsammans med sina föräldrar för att lära sig hur man hanterar pengar. I appen finns också barnens finansiella rådgivare, Piggy.

Placera har pratat med grundaren och vd:n Philip Haglund.

”Genom vår app Gimi håller du koll på barnens veckopeng, sparande och hur mycket pengar ditt barn tjänat ihop. Barnet kan sätta upp sparmål och också skapa önskelistor.”

Philip Haglund

Du kan också lägga in sysslor som barnen måste göra för att få sin veckopeng, eller en extra syssla för att barnet kan tjäna extrapengar. Barnet kan föreslå uppgifter själv och skicka bildbevis när något är klart.

Man kan uppgradera sitt barn til Gimi Master och på så sätt börja hantera riktiga pengar samtidigt som barnet får ett Gimikort kopplat till appen. Kortet är ett förbetalt Mastercard som kan beställas i appen. Vissa typer av återförsäljare, såsom Systembolaget och bettingbolag, är spärrade för köp och du kan som förälder slå på och av möjlighet att göra onlineköp.

Det är genom prenumerationer som Gimi tjänar pengar. Den som uppdaterar till premiumtjänsten Gimi har också tillgång till fler utbildningsdelar i appen och köpen kategoriseras utifrån vad barnet köper, på det sättet kan både barn och förälder se hur stor del av köpen som går till godis, exempelvis.

I appen Gimi kan man föreslå sysslor och belöna barnet när det är klart

Appen innehåller också instruktionsfilmer, till exempel hur man genomför ett onlineköp, och erbjuder också ett test som barnet kan göra för att se om hen är mogen att ha sitt eget Gimikort. Barnen tjänar ingen ränta på sina sparade pengar.

”Föräldrarna kan ge en fiktiv ränta i utbildande syfte”, säger Philip Haglund.

Men att tidigt börja lära sitt barn ett förhållningssätt till pengar behöver inte kräva så mycket av dig som förälder. Det handlar om att koppla det till vardagen för att göra det begripligt för barnet.

Redan i förskoleåldern kan du som förälder ge barnet sin första veckopeng ­ inte månadspeng. Små barn har en annorlunda tidsuppfattning och en månad blir helt enkelt för lång tid.

Du kan då tillsammans gå med dit barn till en butik för att låta barnet välja vad den vill ha och resonera kring hur mycket man får för pengen. Var heller inte rädd för att tillåta att barnet väljer något du som vuxen uppfattar som ett dåligt köp.

”Utan att ge skuldkänslor kan man då påpeka veckan därpå att om du sparat pengen till den här veckan hade du kunnat köpa den där lite finare saken”, säger Emma Persson.

För att sporra barnet till att spara kan du som förälder ge ränta på den sparad veckopengen. Kanske en krona om barnet spara halva och två kronor om barnet sparar hela.

Ett avgörande sätt att få barn att få förståelse för familjens ekonomi är förklara hushållets prioriteringar.

”Att berätta att vi tar med matsäck till muséet idag för att spara pengar till resan som familjen ska göra är ett exempel, eller att förklara att på lördag äter vi oxfilé, men inte varje dag eftersom det kostar mycket pengar, säger Emma Persson.

Att förklara familjens prioriteringar ska inte blandas ihop med att uttrycka sin oro för familjens ekonomi, eftersom det kan stressa barnet i onödan.

Att leka affär är ett sätt att lära sitt barn ett ekonomiskt tänk och med lite äldre barn kan man spela Monopol eller Finans. Man kan också jämföra priser tillsammans i matbutiken.

En tröst kan vara att man nödvändigtvis inte har misslyckats med sin ekonomiska uppfostran om barnet som tonåring tar mindre genomtänkta ekonomiska beslut, det hör till.

”Barn och ungdomar har inte ett utvecklat konsekvenstänk, det kommer ikapp med att de mognar. Om man som förälder är tydlig med sina vardagsval och har en sund privatekonomi själv kommer barnen att förstå mer än du tror”, säger Emma Persson.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration .

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -