Räntebesked på torsdag avgörande

Makroveckan Den svenska börsen har fortsatt uppåt och bland annat har rapportskörden tagit emot positivt. Den här veckan får företagsrapporterna konkurrens av en räcka tunga räntebesked samt signaler kring tillståndet i världsekonomin.

Under en vecka som dominerades av Brexit-processen och företagsrapporterna fortsatte börserna uppåt. Den svenska börsen steg med 2,0 procent medan den amerikanska börsen fortsätter att halka efter med en uppgång som, efter en lite svag avslutning på veckan, stannade vid 0,5 procent.

Marknadsräntorna har fortsatt uppåt och den svenska kronan befinner sig i en positiv trend, även om uppgången sker från mycket låga nivåer.

Den här veckan inleds lugnt på makroområdet så den fortsatta rapportskörden blir sannolikt avgörande för börshumöret innan det smäller till ordentligt på makrosidan mot slutet av veckan.

Det blev heller ingen Brexit-omröstning under helgen utan Boris Johnson tvingades söka nytt uppskov med utträdet. Under vilda protester är kanske säkrast att tillägga. Det finns dock förutsättning för ett nytt försök till omröstning under den här veckan men mycket beror säkert på ur styrkeförhållandet ser ut i det brittiska parlamentet. I nuläget spekuleras det kring att Johnson har hyggliga chanser att vinna en omröstning.

Annars är det mest fokus på torsdagen skörd av viktiga centralbanksbesked och tunga konjunkturdata.

Riksbanken, Norges bank och ECB lämnar räntebesked under torsdagen. När det gäller Norge och ECB är marknadsaktörerna rätt överens om att inga större nyheter kommer att presenteras. Det är tillika Super-Mario Draghis sist framträdande som ECB-chef så någon form av ”testamente” kan han möjligen komma att lämna på den efterföljande presskonferensen. Intressant också att se om Norges bank håller dörren öppen för nya räntehöjningar.

Mest intressant blir förstås Riksbankens penningpolitiska besked. I analytikerkåren har det skett ett tydligt skifte under senare tid där en relativt stor andel av kåren nu tror att Riksbanken kan hålla fast vid sina planer på en räntehöjning runt årsskiftet. Om det blir beskedet lär vi få se en kraftig kronförstärkning.

Vi på Placera håller fast vid vår tro att räntehöjningen skjuts på framtiden då banken borde vilja ha mer på fötterna innan en eventuell räntehöjning blir aktuell. Det mesta i statistikväg har ju ändå gått emot banken sedan det förra penningpolitiska mötet.

På torsdagen publiceras dessutom de preliminära inköpschefsindexen för oktober som blir viktiga värdemätare för tillståndet i världsekonomin. På marknaden hoppas man på en stabilisering men besvikelserna har varit många under senare tid. En stabilisering skulle sannolikt tas emot med viss lättnad på marknaden.

Ur konjunktursynpunkt blir också det index över världshandeln, som publiceras på fredag, intressant att följa. Visserligen publiceras siffrorna med stor eftersläpning men de ger i alla fall en indikation på hur handelskrig och svagare global tillväxt påverkat handelsströmmarna under sommaren.

 

Måndag

Ganska tomt på makroagendan. Brexitfrågan lär svälja en hel del av intresset och kanske kan vi få signaler kring när en ny omröstning kan äga rum och hur styrkeförhållandena ser ut inför en sådan.

 

Tisdag

Ännu en ganska tunn dag på makrofronten så företagsrapporterna får härja ganska friskt på egen hand. Värt att kasta ett öga det inköpschefsindex som den regionala centralbanken i Richmond publicerar.

 

Onsdag

Amerikansk bostadsmarknad väntas fortsätta att utvecklas i alldeles hygglig takt med stigande bostadspriser. Hushållsförtroendet i EMU-området väntas ha sjunkit något men fortfarande ligga klart över det historiska snittet.

 

Torsdag

Nu smäller det till med räntebesked från Sverige, Norge och ECB. Alla väntas visserligen vila på hanen men högintressant vad de säger om framtiden. Marknaden vacklar framför allt i synen på vad Riksbanken ska lämna för besked om framtida räntesättning. Sannolikheten för att de ska hålla fast vid sin planerade räntehöjning har ökat under senare tid. Mario Draghis sista möte som ECB-chef. Dessutom en räcka preliminära inköpschefsindex för oktober. På marknaden hoppas man på en stabilisering av indexen och kanske kan det räcka för att ge lite hopp. Det har dock mest varit besvikelser under 2019.

 

Fredag

Vi vänder blickarna mot de svenska hushållen när detaljhandelssiffrorna och hushållsutlåningen i september publiceras. Hygglig fart i detaljhandeln men lite svagare hushållsutlåning väntas. Hushållen har dock deppat ihop rejält under senare tid så kan vara upplagt för svagare siffror än väntat. Det viktiga tyska IFO-indexet, som bygger på ett betydligt större underlag än inköpschefsindex, publiceras men även här är förhoppningen att vi ska få se en viss stabilisering.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -