Hemligheten bakom hans framgångar

Fonder Att en fond som bara har tre år på nacken får sin första rating från fondratingföretaget Morningstar som bäst i sin fondkategori hör inte till vanligheterna. Jag har träffat Carl Sundblad som förvaltar Cliens Småbolag för att höra om hemligheten bakom framgången.

Det är nästan på dagen tre år sedan jag senaste träffade Carl Sundblad. Den gången hade jag precis intervjuat Cliens kollegan Tomas Brodin och då passade Carl Sundblad på att berätta vad han hade på gång. Då tänkte jag att det var ytterligare en svensk småbolagsfond, vilket var det hetaste att start tre till fyra år tillbaka i tiden. Men helt klart var fonden på min radar.

Efter tre år bakom rodret för Cliens Småbolagsfond är det tydligt att Carl Sundblad skapat en fond med en hög riskjusterad avkastning. De senaste tre åren landar avkastningen på 70 procent (jämfört med fondkategorins snittavkastning på drygt 40 procent) är bäst i klassen. Med tanke på att risken i fonden har legat under snitt för fondkategorin är det en riktigt imponerande prestation.

Jag har stött på fonden flera gånger när jag skrivit om bästa fonder under enskilda år. Det som tidigt har slagit mig är fonden ofta har väldigt många av innehaven som går bra, vilket ger fonden en bred uppgång utan några tunga innehav som drar stora delar av avkastningen.

”Jag gör det jag säger att jag skulle göra. Jag skulle faktiskt kunna köra samma presentation idag som jag hade när jag startade för tre år sedan. Det finns framförallt tre delar som jag vill lyfta fram som ligger bakom framgången. Fokus på småbolag, långsiktighet och inte minst fokus på kvalitetsbolag”, säger Carl Sundblad.

Carl Sundblad

”För det första investerar jag bara i småbolag som är i den undre halvan av investeringsuniverset för småbolag. Fondens medianbörsvärde per innehav är runt 7 miljarder kronor, vilket är lägre än de flesta andra småbolagsfonder. Jag letar i den gruppen av småbolag som är lite mindre, de har bra förutsättningar att skapa en bra vinsttillväxt som i sin tur skapar en högre aktieavkastning över tid.”

”Jag är en aktiv och långsiktig investerare. Idag har ungefär sju av tio varit med i fonden sedan start. Jag skulle säga att 70 procent av portföljen är det samma sedan början på 2018. Men en viktig del av min förvaltning är att hitta nya bolag jag kallar det för återplantering.”

Carl Sundblad säger att investeringsuniverset är runt 400 bolag. Men ungefär 80 till 100 bolag kvalar in på listan efter lite grundläggande kvalitetskriterier, som vinsttillväxt och avkastning på sysselsatt kapital.

”De som kvalar in är bolag som aldrig förlorat pengar, med en välutvecklad affärsmodell som tar bort mycket risk. Det får gärna vara verksamma i tråkiga branscher, jag investerar inte i rena forskningsbolag eller spelutvecklare. Och någon gång om året tittar jag på riktigt små bolag som har ett marknadsvärde på runt 300 till 400 miljoner kronor. Har de tillväxt lägger jag till dem på listan att bevaka för framtiden.”

”Mitt idealbolag och de bolag jag investerar i ska gärna växa runt 10 procent. Bolaget ska ha en bra och uthållig top-line tillväxt, som följer med resultatet hela vägen ner i resultaträkningen. Bolaget ska ha en hög avkastning på kapital, en tydlig ägarstruktur och bra ledning som är aktieägarvänlig. Och framförallt ska bolaget ha långsiktig efterfrågan på sina produkter som ger ett bra utrymme för tillväxt de närmaste 5 - 10 åren. Oftast hamnar jag i förvärvsbolag. I fonden äger jag exempelvis Addtech med sina kusiner, Tomra som delvis ägs av Latour, Vitec, AAK, Addnode och tidigare har jag ägt Nibe som jag sålt ut i år.”

”Bolaget ska verka på en marknad med höga inträdesbarriärer. Jag letar efter kvalitetsbolag med starka marknadspositioner, en bra intjäning som har fortsatt utrymme att växa med hög lönsamhet. Det är viktigt, för då kan jag höja blicken och försöka se var bolaget är om fem eller tio år.”

”Förvärvsbolag är en modell som passar mig. Det är en grupp av bolag som jag är ganska bra på att hitta vinnare i. Du får multipelarbitrage och jag har mycket lättare att se var Addnode eller Addtech ska göra sina nästa mjukvaru- eller industrikomponentsinvestering än se var KappAhl eller MQ ska öppna sin nästa butik eller snarare stänga butiker. Förvärvsbolagen är oftast mindre utlämnade till makrofaktorer. De är duktiga på att effektivisera i sin verksamhet samt vältra över kostnader till kunder.”

Hur tänker du kring riskhantering och portföljsammansättning?

”Jag har ingen bestämd uppfattning om vilka bolag i fonden som jag tror utvecklas bäst nästa år. Därför låter jag fondens investeringar ha ganska lika vikt, vilket brukar ge en växeldragande effekt i portföljen. I år är Vitec upp runt 80 procent i år. Jag skulle vara förvånad om Vitec går 80 procent nästa år, men jag har andra innehav som sannolikt går bra då. Jag tar ingen hänsyn till indexsammansättning utan bolagens vikt styrs av min övertygelse att de är bra investeringar.”

Fem största innehaven i Cliens Småbolag
Addnode Group 4,8%
AAK 4,3%
Addtech B 4,2%
Castellum 4,2%
Beijer Ref B 4,1%
Källa: Cliens Fonder 22%

 

”Jag ser mina bolag som en Elitserietabell. De bästa bolagen i fonden ska få väga 4 - 5 procent och resterande bolag runt 3 procent. De bästa bolagen är ett strå vassare med lite högre kvalitet än resten av gänget. Sedan har jag en liten svans med bolag som väger mindre. Det är bolag som är på väg in eller ut från fonden. När det går som det ska är det ett bolag som åker ur elitserien och ett bolag som kommer in från Superettan. Genom att jag satsar på bolag med hög kvalitet åker jag på väldigt få minor i fonden. Det är nog ett viktigt skäl till den jämna och höga avkastningen. Fonden har haft viss tendens att halka efter när marknaden går väldigt stark men går bättre i svaga marknader och särskilt bättre än börsen över tid.”

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Mest läst

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -