Elanders: 88 miljoner efter skatt

Q3 Elanders redovisar ett ebita-resultat på 169 miljoner kronor (154) för det för det tredje kvartalet 2019. Ebita-marginalen blev 6,0 procent (5,5).

Rörelseresultatet blev 156 miljoner kronor (138), medan resultat efter skatt uppgick till 88 miljoner kronor och resultatet per aktie blev 2:43 kronor (2:07).

Nettoomsättningen uppgick till 2.825 miljoner kronor (2.817).

Det operativa kassaflödet ökade till 439 miljoner kronor (52).

Elanders har märkt av en något avtagande efterfrågan i det tredje kvartalet från vissa av sina kunder, skriver vd Magnus Nilsson i delårsrapporten.

"Den organiska omsättningsminskningen i tredje kvartalet berodde delvis på en minskad efterfrågan från kunder inom Automotive och Electronics, delvis på medveten prioritering av mer lönsamma affärer. Efterfrågan inom Fashion & Lifestyle var däremot fortsatt god i kvartalet", uppger han.

Kvartalets omsättning ökade med 8 miljoner kronor till 2.825 miljoner kronor, men minskade organiskt med 3 procent. Trots det ökade ebita-resultatet till 169 miljoner kronor (154) och ebita-marginalen till 6,0 procent (5,5).

"Denna förbättring gjorde tillsammans med ett starkt kassaflöde i tredje kvartalet att vi nu snart kan nå ett av våra finansiella mål med en nettoskuld/ebitda-kvot som ligger under 3,0, både inklusive och exklusive effekter från införandet av IFRS 16", skriver Magnus Nilsson.

Inom affärsområdet Supply Chain Solutions minskade omsättningen samtidigt som lönsamheten förbättrades.

"Det är inom detta affärsområde som vi ser den största potentialen att förbättra lönsamheten genom att optimera våra processer, fokusera på segment och tjänster med god lönsamhet samt genom att ta en större andel av våra kunders värdekedja", uppger vd:n.

I affärsområdet Print & Packaging Solutions fortsatte den positiva trenden under kvartalet med förbättrat resultat och organisk tillväxt.

"Fokus framåt är nu på att fortsätta minska vår skuldsättning samtidigt som vi jobbar vidare med att förbättra lönsamheten. Det ger oss en stabilare bas inför en eventuell kommande avmattning i konjunkturen", avslutar Magnus Nilsson sitt vd-ord.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -