Sandvik: 2 798 miljoner före skatt

Q3 Verkstadsbolaget Sandviks justerade rörelseresultat blev 4.617 miljoner kronor i det tredje kvartalet 2019. Ett genomsnitt av 15 analytikerprognoser, som Infront Data sammanställt inför rapporten, var 4.504 miljoner kronor.

Sandviks orderingång uppgick till 24.992 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet på 24.797 miljoner kronor.

Nettoomsättningen uppgick till 25.163 miljoner kronor, mot väntat 25.093 miljoner. Den organiska försäljningstillväxten var -1 procent. Här var väntat -0,8 procents organisk tillväxt.

De jämförelsestörande posterna var -1.621 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet på -841 miljoner kronor.

Resultatet före skatt blev 2.798 miljoner kronor, jämfört med snittestimatet på 3.537 miljoner kronor.

Efterfrågan inom Sandviks långcykliska affärer, det vill säga gruv- samt olje- och gasindustrin, förblev stark under det tredje kvartalet.

Det skriver bolagets vd Björn Rosengren i rapporten för det tredje kvartalet.

Kundaktiviteten inom kortcykliska affären försvagades samtidigt "betydligt" och här hänvisar Sandvikschefen framför allt till fordon- och generell verkstadsindustri.

"Justerat resultat förblev stabilt, med stöd av valutaförändringar. Jag är nöjd med kvartalets starka kassaflöde, vilket var det näst högsta någonsin, till följd av ett minskat rörelsekapital", skriver han vidare i vd-ordet.

Orderingången för Sandviks division Machining Solutions, vars verksamhet i huvudsak består av kortcykliska affärer, minskade organiskt, och i fasta valutatermer, med 9 procent under det tredje kvartalet. Omsättningen backade med 7 procent.

andvik bedömer nu att verkstadsbolagets besparingspaket kommer att innefatta en total personalneddragning på cirka 2.500 personer, en ökning med 25 procent från den ursprungliga bedömningen som kommunicerades i samband med rapporten för det andra kvartalet.

"Besparingar från dessa aktiviteter uppskattas till 1,7 miljarder kronor, varav majoriteten får full effekt mot mitten av 2020", skriver Sandviks vd Björn Rosengren i rapporten.

I somras uppskattade Sandvik totala besparingar om 1,4 miljarder kronor.

Sandvik bokförde kostnader om 1,6 miljarder för sparåtgärder i det tredje kvartalet. Bolaget flaggade i somras för att åtgärder skulle kosta 1,2 miljarder under det andra halvåret varav större delen skulle hamna i det tredje kvartalet. Analytikerna hade räknat med att 841 miljoner kronor skulle belasta tredje kvartalet i detta hänseende, enligt Infront Data.

Sandvik fortsatte under det tredje kvartalet att driva den interna processen för att separera affärsområdet Sandvik Materials Technology (SMT) från den övriga Sandvik-koncernen. Processen genererade kostnader på 50 miljoner kronor som redovisas som jämförelsestörande poster i det tredje kvartalet.

Det uppger Sandviks avgående vd Björn Rosengren i delårsrapporten för det tredje kvartalet.

"Styrelsens beslut att undersöka förutsättningarna för en separat notering av Sandvik Materials Technology är oförändrat", skriver Björn Rosengren som under början av 2020 ska börja på ABB.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -