Privata sparare tacklar bostadsbristen genom crowdlending

ANNONS Trots bostadsbrist i Sverige byggs det inte tillräckligt. Ny teknik gör det möjligt för privata sparare låna ut pengar till fastighetsföretag mot en god avkastning

Tessin grundades 2014 med affärsidén att skapa en plattform där fastighetsföretag i behov av kapital och privata långivare som söker avkastning kan mötas. Via crowdlending erbjuds spararna en unik investeringsform som inte varit tillgänglig för målgruppen tidigare.

”Modellen har varit väldigt framgångsrik och vi har idag 48 000 medlemmar som tillsammans har lånat ut över 1,7 miljarder till fastighetsföretag över hela Sverige” berättar Tessins VD och medgrundare Jonas Björkman.

Fastighetslån som gör skillnad

Fastighetslånen som marknadsförs på Tessin har en årsränta mellan 8–12 %. För att trygga långivarens position säkerställs de alltid med pant och/eller borgen. Ofta kompletterar lånen låntagarens befintliga bankfinansiering, och är ett attraktivt erbjudande för fastighetsutvecklare som vill skala upp sin verksamhet utan att låsa in för mycket eget kapital.

”Det är otroligt kul att se hur stor skillnad man faktiskt kan göra tillsammans, och att det samtidigt är en lönsam affär för båda parter. Tillsammans har långivarna finansierat uppåt 160 fastighetsaffärer, vilket motsvarar byggnationen av flera tusen bostäder som Se aktiva investeringsmöjligheter här!

Plattformens utbud speglar fastighetsmarknaden

Långivarna på Tessin finansierar allt ifrån bostäder till industrifastigheter och trampolinparker. ”Fastighetslånen på plattformen reflekterar i mångt och mycket trenderna på marknaden. Till en början finansierades mycket premiumbostäder, medan vi under 2018 såg en ökning av logistikfastigheter och i dagsläget är det mycket hyresbostäder” säger Jonas Björkman.

Läs mer om hur fastighetskonverteringar har trendat över tid på Tessins blogg!

Under senaste året har långivarna på Tessin finansierat flera bostadsprojekt som innefattar modulhus och ekologiska lägenheter.

”I Sverige står bostäderna för högre utsläpp än flyget, vilket är något allt fler har fått upp ögonen för. Det är spännande att följa hur branschens växande miljömedvetenhet påverkar vilka byggtekniker som används. Vi ser en bransch i förändring, både när det gäller byggmetoder och finansieringsstruktur” konstaterar Jonas Björkman.

I Tessins podcast Fastighetsprofilerna intervjuas Ingrid Westman som bygger klimatsmarta passivhus, lyssna på intervjun här!

Är du intresserad av att investera i fastighetsprojekt? Skapa ett konto på Tessin.com och bli uppdaterad med nya investeringserbjudanden och branschnyheter varje vecka!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras via plattformen kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -