Brexit: Bara det svåraste är kvar

Makro Boris Johnson lyckades till slut få till ett nya Brexit-avtal med EU. Nu återstår bara den svåraste delen - att baxa det nya avtalet genom det brittiska parlamentet. Något som ser ut att bli en riktig rysare.

Det var rejält svängigt för det brittiska pundet under gårdagen i takt med att olika signaler kom kring ett nytt Brexit-avtal mellan Storbritannien och EU samt chanserna för premiärminister Boris Johnson att baxa det genom det brittiska parlamentet.

Den stora knäckfrågan har länge varit gränsen mellan Nordirland och Irland efter att Storbritannien, enligt planerna, lämnar EU den 31 oktober. Dessutom har Johnson strävat efter ett avtal med EU som ger Storbritannien största möjliga frihet att teckna egna frihandelsavtal med länderna utanför EU.

I korthet innebär det nya avtalet, som ännu inte är officiellt, att Nordirland ska fortsätta att tillämpa EU:s tullregler utan att för den skull vara en del av tullunionen. Eventuella tullar ska kontrolleras av Storbritannien vilket i praktiken ska innebära att tullgränsen hamnar i irländska sjön. Dessutom kommer Nordirland att kunna ta del av de nya handelsavtal som Storbritannien väntas förhandla fram efter EU-utträdet.

En viktig punkt blir också att det nordirländska parlamentet ska ges möjlighet att rösta om man vill ha kvar avtalet efter en övergångsperiod på fyra år. Det sista är inte minst viktigt för att om möjligt få nordirländska DUP med på tåget. Tidigare har dock DUP motsatt sig alla former av avtal som innebär någon form av specialbehandling av Nordirland visavi övriga Storbritannien.

Så det viktigaste återstår för Boris Jonhson – att övertyga det brittiska parlamentet att rösta för det nya avtalet på i samband med lördagens extrainsatta parlamentsdebatt. Något som kan visa sig bli svårt.

Boris Johnson har som bekant ingen egen majoritet i parlamentet utan måste hitta stöd hos övriga partier. Men också i första hand övertyga den hårda falangen ”brexitörer” inom sitt eget parti att stödja avtalet. Tidiga indikationer från dessa är att de kan svälja avtalet då risken annars är stor att det inte blir något brittiskt utträde överhuvudtaget.

DUP ser dock ut att ge även det nya avtalet kalla handen.

Därmed återstår det för Johnson att försöka övertyga minst 33 medlemmar i övriga delar av parlamentet att stödja sin linje. 23 om DUP, mot förmodan, ändå skulle välja att rösta för den nya linjen.

Labourledaren Jeremy Corbyn har redan uttryckt att han tycker att det nya avtalet är sämre än det som den tidigare premiärministern Theresa May förhandlade fram och strävar dessutom efter att få till en andra folkomröstning nu när det brittiska folket har större insikt i vad en Brexit innebär. Det skulle heller inte förvåna om han strävar efter att ge Boris Johnson en rejäl knäpp på näsan och tvinga fram ett nyval.

Scottish Nationalist Party har redan meddelat att man avser att rösta nej till det nya avtalet och man får förmoda att de EU-vänliga liberalerna gör sammalunda.

Så en seger för Boris Johnson i lördagens omröstning förefaller ännu så länge som högst osäker. Skulle han misslyckas så tvingar en ny lag honom att söka ytterligare anstånd med det brittiska utträdet. I så fall för den tredje gången i ordningen. Den nesan försöker Boris Johnson undvika genom att övertyga EU-ledare att inte godkänna en eventuell sådan brittisk ansökan.

När det gäller lördagens omröstning så har bland annat The Financial Times i sin analys kommit fram till att Boris Johnson kommer att förlora omröstningen med 321 röster mot 318. Så det är en verklig rysare vi har framför oss. Även om många, inklusive Placera, gärna skulle se ett slut på den här processen som numera pågått i närmare tre år.

Skulle Johnson vinna omröstningen kan vi räkna med en ordentlig förstärkning av det brittiska pundet och möjligen även ett litet lättnadsrally på börsen.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -