Telia bättre än väntat, återköp minskas

Q3 Teleoperatören Telias ebitda-resultat före engångsposter blev 8.268 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2019, framgår det av delårsrapporten.

Ebitda-marginalen uppgick till 39,0 procent.

Genomsnittet av sju analytikerprognoser, som Infront Data sammanställt inför rapporten, låg på ett underliggande ebitda-resultat på 8.109 miljoner kronor med en marginal på 37,7 procent.

Nettoomsättningen blev 21.180 miljoner kronor. Här låg snittestimatet på 21.535 miljoner kronor.

Telias styrelse har beslutat att inte genomföra återköp av aktier för resterande 5 miljarder kronor i det treåriga återköpsprogrammet. Det pågående programmet fortsätter till och med årsstämman 2020.

Då kommer Telia Company att ha återköpt aktier för totalt 10 miljarder kronor och styrelsen har för avsikt att föreslå att årsstämman 2020 beslutar att aktierna som har köpts sedan årsstämman 2019, ska dras in.

Det framgår av ett pressmeddelande.

När Telia i april 2018 införde återköpsprogrammet som skulle pågå så länge kreditbetygsmålet kunde bibehållas eller så länge det inte fanns några andra starka strategiska anledningar att avstå från ytterligare återköp av aktier.

"Styrelsen drar slutsatsen att även om de operativa trenderna vänder under det tredje kvartalet som företaget har angett, har den långsammare starten än väntat under första halvåret 2019 påverkat skuldsättningsgraden negativt. I kombination med ett något svagare konjunkturläge och för att bibehålla en flexibilitet för investeringar under kommande år, har styrelsen beslutat att inte genomföra återköp av resterande 5 miljarder kronor i det treåriga programmet", skriver Telia.

Telias nettoomsättning sjönk 3,7 procent organiskt under det tredje kvartalet. Det kan jämföras med utfallet på -4,2 procent det andra kvartalet och -3,0 procent under första kvartalet 2019.

För tjänsteintäkterna var den organiska tillväxten -1,3 procent i det tredje kvartalet, mot -1,4 procent under det andra kvartalet.

I Sverige, som är Telias största marknad, var den organiska tillväxten -4,4 procent. Tjänsteintäkterna i Sverige hade en organisk tillväxt på -1,4 procent.

Telia lämnar sina utsikter för 2019 oförändrade. Det operationella fria kassaflödet under helåret förväntas komma att öka till 12,0-12,5 miljarder kronor, från 10,8 miljarder under 2018.

Det framgår av uppgifter i delårsrapporten för det tredje kvartalet 2019.

Utsikter för 2020 kommer att lämnas i samband med framläggandet av bokslutet för 2019.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -