Tele2: Ebitda-resultat 2,8 miljarder

Q3 Teleoperatören Tele2:s justerade rörelseresultat före avskrivningar (ebitda) uppgick till 2.783 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2019.

Genomsnittet av fyra analytikerprognoser, som Infront Data sammanställt, visar på ett justerat ebitda-resultat på 2.709 miljoner kronor för kvartalet.

Ebitda-marginalen på justerad bas blev 40,6 procent, mot snittestimatet på 40,0 procent.

Försäljningen uppgick till 6.852 miljoner kronor för perioden, att jämföra med Infront Datas snittestimat på 6.774 miljoner kronor.

Tele2 upprepar sin resultatprognos för helåret 2019 samtidigt som capex-prognosen justeras ner.

Prognosen kvarstår om att det justerade ebitda-resultatet visar en medelhög ensiffrig tillväxt under 2019, jämfört med 2018, exklusive efter effekter från införandet av redovisningsstandarden IFRS16.

Snittestimatet av fyra analytikers prognoser, som Infront Data samlat in, låg inför rapporten på ett ebitda-resultat (exklusive IFRS) som ökar 5,1 procent till 9,2 miljarder kronor för 2019.

Tele2 upprepar också bedömningen om att tjänsteintäkterna från slutkund blir i stort sett oförändrade 2019 jämfört med 2018 eftersom tillväxtdrivande initiativ successivt rullas ut och beräknas ha effekt kommande år, heter det i rapporten.

Vidare minskas prognosen för investeringarna, capex, till 2,3-2,6 miljarder kronor. Den tidigare prognosen var i spannet 2,6-2,9. Minskningen beror på en senare än väntad utrullning av 5G i Sverige, skriver bolaget.

Omvandlingen av Tele2 och integrationen med Com Hem innebar att ytterligare 150 miljoner kronor i kostnadssynergier realiserades under det tredje kvartalet.

Tele2 nådde därmed en årlig besparingstakt motsvarande 650 miljoner kronor vid utgången av det tredje kvartalet, framgår det av delårsrapporten.

"Som en följd av snabbare exekvering av våra synergimål höjer vi vårt mål för den årliga besparingstakten till 750 miljoner kronor i slutet av 2019", skriver Tele2.

Tidigare mål var att uppnå en årlig besparingstakt på 600 miljoner kronor i slutet av 2019.

Integrationskostnader för kvartalet uppgick till 87 miljoner kronor och bolaget har hittills tagit 679 miljoner kronor av beräknade 1 miljarder kronor för omstruktureringskostnader.

Stark trend i Sverige inom konsumentsegmentet gör att Tele2:s guidning för helåret 2019 är inom räckhåll för.

Det skriver vd Anders Nilsson i rapporten för det tredje kvartalet 2019.

Konsumentsegmetet i Sverige, som är bolagets största, ökade tjänsteintäkterna med 0,4 procent samtidigt som de mobila abonnemangen hade en tillväxt på 4 procent.

Bättre kundnöjdhet till följd av ett antal initiativ uppges ligga bakom volymtillväxten i kvartalet som, enligt vd, uppvisade ett "flerårigt rekord i nettokundintag" för andra kvartalet i rad.

"Efter nio månader är vi på god väg att uppfylla vår guidning för helåret med förbättrade trender inom konsumentsegmentet i Sverige och fortsatt stark tillväxt i Baltikum", skriver Anders Nilsson.

Den positiva trenden inom konsumentsegmentet motverkades dock av en fortsatt nedgång inom tjänstesegmentet där framförallt intäkterna från äldre tjänster hade en fortsatt negativ inverkan.

Företagssegmentet i Sverige var under fortsatt press och tjänsteintäkterna minskade med 4 procent.

"Effekten av de initiativ som har gjorts för att återfå tillväxt ännu inte haft sin verkan", skriver Anders Nilsson.

Under det andra kvartalet inledde bolaget en översyn av sitt nätverk i Sverige för att "säkerställa ett tillförlitligt nätverk, förhindra framtida störningar och att hitta eventuella förbättringar" i bolagets processer. Resultaten från revisionen är enligt bolaget "betryggande.

Dock framkom i revisionen att det finns utrymme för "ytterligare förbättringar" i bolagets rutiner relaterade till hantering av förändringar, incidenter och tekniklivscykler.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -