Här är månadens fondvinnare

Fondkommentar Den senaste månaden har de globala börserna rört sig sidledes, ett hyggligt resultat med tanke på allt negativt som det skrivits. Men det finns flera fonder som trotsatn och haft en tvåsiffrig avkastning. Placera har tittat närmare på vilka fonder som är vinnare och varför.

Att pessimismen har tagit överhand på finansmarknaden är tydlig. I den stora amerikanska investmentbankens Bofa Merrill Lynchs senaste investerarenkät har de valt defensiva sektorer. Det är ett val som vi ser slått igenom tydligt bland den senaste månadens vinnarfonder.

Den största oron hos de globala investerarna är en överhängande recessionsrisk och ett eskalerande handelskrig mellan USA och Kina. Men samtidigt finns en klar uppsida om man når ett handelsavtal och det blir en bra lösning på Brexit-frågan då förväntningarna blir allt lägre.

Placera har i vanlig ordning valt att lista vinnar- och förlorarfonder ur Avanzas fondutbud. Det skiljer drygt 20 procentenheter mellan den bästa och den sämsta fonden, vilket är mycket med tanke på att aktier rör sig sidledes under månaden.

Vinnarfonder

Fond 1 mån. % i år % 1 år %
Janus Henderson Hrzn PanEurpPtyEqs A2EUR 10 34 27
Länsförsäkringar Fastighet Europa 10 33 31
ODIN Fastighet C 9 44 52
Alfred Berg Fastighetsfond Norden A 9 46 50
Länsförsäkringar Fastighetsfond A 9 46 51
BGF Japan Small & MidCap Opps A2 USD 8 29 7
IKC Fastighetsfond A 8 23 22
BMO European Real Estate Scs A Acc EUR 7 26 20
First State Glbl Prpty Secs A Acc GBP 7 41 32
DNB SMB 7 30 3
Carnegie Indienfond A 7 15 25
SKAGEN m2 A 6 30 29
UB Europa REIT A 6 28 20
BMO LGM Greater India W USD Acc 6 8 20
Tundra Pakistan Fund A SEK 6 -29 -29
Källa: Avanza & Morningstar den 15 oktober      

 

De stora fondvinnarna den senaste månaden hittar vi bland fastighetsfonder. Hela tio av månadens bästa 15 fonder har fastighetsfokus. Det är tydligt att investerarna styrt kosan mot defensiva och stabila fastighetsbolag, en sektor som gynnas av dagens ränteklimat där de stora centralbankerna har bytt fokus från räntehöjningar till en ny räntesänkningscykel.

Fastigheter ligger utanför en global miljö med stigande tullar och ett handelskrig som är svårt att se ett slut på. Kommersiella fastigheter har kontraktsstyrda intäkter vilket ger en förutsägbar och stabil omsättning. Det gör i sin tur att förvaltningsresultaten för fastighetsbolagen uppvisar en betydande stabilitet. Det är ett jämnt kassaflöde som inte är särskilt konjunkturkänsligt. Och framförallt ger det oftast ett bra skydd mot inflationen eftersom kontrakten som styr intäkterna har möjlighet att justera priset för inflation.

Oftast är behovet av fastigheter nästan lika stora i goda som dåliga tider vilket gör sektorn mindre känsligt mot den stora recessionsoron som nu breder ut sig hos investerar kollektivet.

Överst på listan tronar den aktivt förvaltade fastighetsfonden Janus Henderson Horizon Pan European Property Equities Fund A2. Fokus är på fastighetsbolag i Västeuropa. Fonden har under månaden levererat klart bättre än kategorisnittet för liknande fonder som är knappt 9 procent. Fonden är klassens stjärna och har högst avkastning i år på 35,6 procent och de senaste fem åren på 132 procent.

Fondens största marknad är Tyskland följt av Storbritannien. Svenska bolag utgör knappt 10 procent av fondens värde. Störst i fonden är Tysklands och Europas största fastighetsbolaget Vonovia som stigit 14 procent den senaste månaden.

Franska fastighetsbolaget Gecina med fokus på fastigheter i Paris och Lyon och är fondens näst största bolag har en 8,5 procentig uppgång i ryggen.

Tvåa på listan är Länsförsäkringar Fastighet Europa med en avkastning på drygt 10 procent.

Länsförsäkringar Fastighet Europa investerar som namnet antyder i europeiska fastigheter. Fonden kan även investera i europeiska projektutvecklingsbolag; bolag som utvecklar bostäder och kommersiella fastigheter och byggbolag; bolag som uppför byggnader eller infrastruktur.

Det är en koncentrerad fond med bara 25 innehav. Även här är Tyskland det största landet med en tredjedel av fondens investerade kapital. Två är Storbritannien med 26 procent. Vonovia är fondens största innehav med 9 procent. Näst största innehav på 8,5 procent är det spanska fastighetsbolaget Inmobiliaria Colonial med säte i Barcelona. Bland fondens största svenska innehav hittar vi Fabege och Balder. Båda innehaven har haft en stark månad. Balder har stigit hela 17 procent och Fabege knappt 10 procent.

Det norska fondbolaget Odin har även en fastighetsfond på vinnarlistan och kniper tredje platsen men 9,5 procent i avkastning. 

Förlorarfonder

Förlorarlistan toppas av Turkietfonder som har haft en riktigt tung månad. Listan består också av energi- och råvarufonder som haft det tungt i spåren på recessionsoron hos investerarkollektivet.

Fond 1 mån. % i år % 1 år %
Turkisfund Equities A -12 6 9
BNP Paribas Turkey Equity Classic R -10 7 5
HSBC GIF Turkey Equity AC -9 9 8
Schroder ISF Global Energy A Acc USD -6 -5 -33
BNP Paribas Abs Rt Mdm VolBd C RH SEK C -6 -9 -12
Franklin Natural Resources A(acc)USD -4 6 -19
BGF World Mining A2 -4 15 6
Pacific Extraordinary Brands A  -4 16 -2
SEF - Kavaljer Quality Focus A SEK -3 16 4
Spiltan Aktiefond Investmentbolag  -3 26 22
Allianz Global Metals and Mining A EUR -3 13 4
UBS (Lux) ES Glbl Imp (USD) EUR H P Acc -3 16 2
Case All Star  -3 17 5
Barings Eastern Europe A USD Inc -3 27 23
UBS (Lux) EF Small Caps USA (USD) P -3 30 10
Källa: Avanza & Morningstar den 15 oktober      

 

I spåren av den turkiska offensiven i norra Syrien höjer USA importtullarna för turkiskt stål från 25 procent till 50 procent. Samtidigt stoppas handelsavtalsförhandlingarna mellan länderna. Trots att President Trump har via twitter ”hotat med att förstöra hela Turkiets ekonomi om offensiven fortsätter”, så anser många på marknaden att det mest är ett spel för galleriet. Och att sanktionerna inte är så farliga.

Det går inte blunda för att de turkiska bankerna är hårt belånade i amerikanska dollar. Lånen är kvar och ska inom de närmaste 12 månaderna förnyas eller betalas tillbaka. Så en svagare dollar skulle vara bra på sikt för Turkiet, men nu är dollarn rekordstark mot många valutor.

Turkiska Bist 50 index sedan årsskiftet

Offensiven, ökade tullar och tuffare retorik har fått de internationella investerarna att sälja av turkiska tillgångar den senaste veckan. Det har sänkt Istanbulbörsen som backat drygt 8 procent den senaste månaden. Samtidigt har den amerikanska dollarn stigit i värde mot den turkiska liran med runt 3 procent.

Överst på förlorarlistan hittar vi tre Turkietfonder. Morningstars kategorisnitt är smalt bara tre fonder, och snittet är minus knappt 10 procent den senaste månaden. Trots den senaste månadens stora nedgång är fondkategorin sedan årsskiftet på plus 7,3 procent.

Värt att notera är att oljepriset har backat med drygt 11 procent den senaste månaden. Det har påverkat avkastningen negativt för några energifonder den senaste månaden, vilka återfinns på förlorarlistan.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

 

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -