Ericssons resultat bättre än väntat

Q3 Telekombolaget Ericssons justerade rörelseresultat blev 6,5 miljarder kronor för det tredje kvartalet 2019.

Genomsnittet av 18 analytikers prognoser, som Infront Data sammanställt inför rapporten, låg på ett justerat rörelseresultat på 5,02 miljarder kronor.

Den justerade rörelsemarginalen uppgick till 11,4 procent, mot snittestimatet om 8,9 procent, och den justerade bruttomarginalen var 37,8 procent. Analytikernas snittestimat var en bruttomarginal på 37,1 procent.

Det rapporterade rörelseresultat, där engångsposter ingår, blev -4,2 miljarder kronor, mot snittestimatet -8,1 miljarder kronor.

Ericssons vd Börje Ekholm ser ett momentum i verksamheten som han beskriver som stark och lyfter särskilt fram 5G som utvecklas starkare än vad Ericsson hade förväntat.

"Vi fortsätter att se ett starkt momentum i vår verksamhet, baserat på strategin att öka investeringarna i teknikledarskap, inklusive 5G", inleder Börje Ekholm sitt vd-ord i delårsrapporten och återkommer senare till 5G-temat:

"Vår verksamhet inom Sakernas internet växer nästan dubbelt så snabbt som den uppskattade årliga marknadstillväxten på 20-25%".

Ericsson bedömer att Kina blir den största marknaden för 5G-infrastruktur och att utbyggnaden förväntas börja inom en "nära framtid".

"Vi har investerat för att öka vår marknadsandel, men det är fortfarande för tidigt att utvärdera möjliga volymer och prisnivåer. Baserat på historisk erfarenhet förväntar vi oss att ha utmanande marginaler initialt, men positiva marginaler över hela livslängden för ett avtal", fortsätter Börje Ekholm.

Ericsson har tidigare rapporterat att en avsättning på 12 miljarder kronor för en uppgörelse med amerikanska myndigheter, som ingår i det rapporterade rörelseresultatet, gjorts tredje kvartalet.

Försäljningen uppgick till 57,1 miljarder kronor för perioden. Här låg snittestimatet enligt Infront Data på 56,2 miljarder kronor.

 Ericsson höjer målet vad gäller försäljningen för 2020.

"Den fokuserade affärsstrategin kvarstår, och bolaget ligger i fas för att nå de nya finansiella målen", skriver bolaget i rapporten för det tredje kvartalet.

Det nya målet ligger på 230-240 miljarder kronor, upp från tidigare 210-220 miljarder. Det nya målet är baserat på en växelkurs 9:50 för kronan mot dollarn. Tidigare antagande på denna punkt var 8:70.

"Ökningen drivs av Networks, delvis med stöd av valutaeffekter", skriver Ericsson.

Ericsson ambition för omsättningen för segmentet Networks ligger nu på 160-164 miljarder kronor, en uppjustering från tidigare 141-145 miljarder kronor. Ericsson gör även en mindre justering av omsättningsmålet 2020 för Emerging Business and Other (nu 6-8 miljarder, tidigare 5-7). Omsättningsmålen för Digital Services och Managed Services ligger fast.

Ericssons mål för rörelsemarginalen för 2020 står samtidigt fast på mer än 10 procent och bolaget upprepar lönsamhetsmålen för de olika segmenten, med undantag för Emerging Business and Other.

"Detta innefattar fortsatt utspädande påverkan från strategiska avtal, en initialt högre kostnadsnivå för nyligen lanserade 5G-produkter samt en justering av målen för segmentet Emerging Business and Other till SEK -1,5 till -2,0 miljarder (tidigare nollresultat)", skriver Ericsson om det oförändrade marginalmålet för 2020.

Ericssons nya mål för rörelsemarginalen 2022 är 12-14 procent. Det tidigare målet var att den skulle uppgå till mer än 12 procent.

Det nya målet är "baserat på en ambition att växa snabbare än marknaden i kombination med hävstångseffekter från investeringar i marknadsposition och FoU", skriver telekombolaget.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -